Paylaş
Doğumu yaklaşmış anne adayları, belirtilerin ne olduğunu, belirtilere kaçıncı haftadan sonra dikkat etmek gerektiğini bilmesi gerekir. Normal şartlarda doğum 38. ve 40. hafta arasında gerçekleşmektedir. Ancak bazen bu haftalardan daha erken bazen de daha geç gerçekleşebilir.
Hamileler sık sık idrara çıkar. Bunun nedeni ise bebeğin başının doğum kanalına yerleşmesidir. Bebeğin başı doğum kanalına yerleştiğinde, rahim idrar torbasına baskı yapar. Ancak doğum yaklaştığında rahim aşağıya iner ve idrar torbasına baskı yapmayı bırakır. Baskı olmadığında idrar çıkması azalır. İlk kez doğum yapanlar için bu durum 1 ya da 2 hafta önce hissedilir. Ancak ikinci doğumunu yapacak olan anne adayları için aynı durum 1 gün önce gerçekleşir.
Hamileliğin son haftalarında ağrılar daha da artar. Özellikle kasık bölgesinde ve karın bölgesinin altında hissedilen ağrılar yalancı sancı olarak bilinir, dinlenme ile geçer. Ancak doğumun yaklaşmasıyla birlikte ağrılar da şekil değiştirir. Daha şiddetli, sırtta ve karında hissedilmeye başlar. Doğumun yaklaşmasıyla başlayan ağrılar, yalancı ağrılardan farklı olarak düzenlidir ve dinlenme ile geçmez. Ağrıların sıklığı 5 dakikada bir şeklindeyse doktora gözükmekte fayda var.
Hamilelik süresince rahim ağzı hem rahme hem de bebeğe enfeksiyonların bulaşmasını engelleyici pelteye benzer sümüksü bir madde ile kapalıdır. Ancak doğum kasılmalarının çoğalması ve rahim ağzının genişlemesi ile o madde dışarı atılır. Anne adayı nişan kanamasını, kanlı/kahverengi ya da pembe bir akıntı şeklinde fark edilebilir.
Doğum belirtileri arasında en sık görülen suyun gelmesi; bebeğin içinde bulunduğu amniyon sıvısı ile dolu kesenin sancı ve kasılmalar sonucu yırtılması olarak ortaya çıkar. Bu kese küçük bir şekilde yırtılmışsa anne adayı bunu idrar kaçırıyormuş gibi hissedebilir ancak yırtılma büyük olduğunda akan sıvı bardaktan boşalırcasına olur. Her iki durumda da annenin hastaneye gitmesi gerekir.
Paylaş