Güncelleme Tarihi:
Hamilelik farklı, özel ve ancak yaşayarak anlaşılabilen bir süreçtir. Hamile Kadın gebeliğin her ayında bir dizi psikolojik ve fizyolojik değişiklikler yaşar. Anne adayı bu süreçte ortaya çıkan fiziksel ve duygusal değişime uyum sağlamada, kabullenmede sıkıntılar yaşayabilir. Bir yandan dünyaya çocuk getirmenin verdiği heyecan ve sevinç, diğer yandan nasıl bir hamilelik süreci geçireceği, bebeğin sağlık durumu, doğum ve doğum sonrası bakımı ile ilgili kaygılar ve beklentiler yaşar. Elbette ki en büyük beklenti kendi sağlığını da koruyarak canlı, sağlıklı bir bebek dünyaya getirmektir. Hamile kadınlar bu uyum sürecinde, çevresindeki herkesten öncelikle eşinden, ailesinden, iş arkadaşlarından ve özellikle gebelik takibini yapacak doktorundan farklı beklentiler içerisine girerler.
Bilgilendirici ve destek verici bir figür olan doktor, hamile kadında oluşacak değişimler ve sorunlar karşısında paylaşımcı durarak, kişinin doğuma ait kaygı ve olumsuz beklentilerini düzenlemeye yardımcı olabilir. Ancak öncelikle hamile kadın doktoruna gerçekten güvenmeyi, yanında kendisini rahat hissedebilmeyi talep eder. Çünkü doktorun vereceği kararlar direkt annenin ve bebeğin sağlığını ilgilendirmektedir. Güven duymadığı bir kişinin önerilerine de uymakta da zorluk çekecektir.
Anne adayı doktorun kendisini ciddiye almasını, söylediklerine inanmasını, kendisine yeterli zamanı ayırmasını, kendisiyle tıbbi terimler kullanmadan anlayabileceği bir dilden konuşmasını talep eder. Hamileliğin fizyolojik ancak farklı bir süreç olduğu anne adayına anlatılmalıdır. Bu dönemde günlük hayatında yapması gereken değişiklikler, yemesi içmesi gerekenler, fiziksel aktivite ve cinsel yaşam ile ilgili bilgiler aylık kontrollerde doktor tarafından anlatılmalıdır.
Yapılması planlanan tetkik ve tedavilerin neden ve ne zaman yapılacağı konusunda hasta bilgilendirilmelidir. Ayrıca doğumu ilk defa tecrübe edecek olan anne adayları doğum konusunda ayrıntılı olarak aydınlatılmalı ve tıbbi olarak normal doğuma engel yoksa başarabilecekleri konusunda cesaretlendirilmelidir. Anne adayının doktora ne zaman gereksinim duyabileceği belli olmaz, çünkü gebeliğin her aşamasında acil yaklaşım gerektiren durumlar olabilir. Bu nedenle her gerek duyduğunda telefon, cep telefonu ve e-posta gibi yöntemlerle doktora ulaşabileceği güvencesi hastaya verilerek anne adayının kendini güvende hissetmesi sağlanmalıdır.