Bebeklerin daha sağlıklı büyümesi için besin almaya ihtiyaçları bulunmaktadır. Bu besini bebeğe verirken uygun bir şekilde mamalar hazırlamak gerekmektedir. En yaygın mama türü ise pirinç unu maması olarak bilinmektedir. Sizler için pirinç unu maması nasıl yapılır, nasıl hazırlanır? Pirinç unu maması ne zaman verilir tüm detayları ile derledik.
#Pirinç Unu MamasıYeni anne babaların aklında pek çok soru yer alır: 12 aylık bebek ne kadar uyur, 12 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 12 aylık bebek kilosu, 12 aylık bebek bakımı, 12 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 12. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#BebekGaz yapmayan yiyecekler genellikle emziren anneler tarafından sıkça merak ediliyor ve araştırılıyor. Bunun nedeni ise anne sütünden bebeğe geçen yiyeceklerin öğütülmüş olmasıdır. Gaz yapan yiyecekler, bebekte gaz sorununa neden olabilir. Yeni doğan bebeğe gaz yapmayan yiyecekler ve besinler nelerdir sizler için derledik.
#Yeni DoğanBoyuna ve yaşına göre olması gerekenden çok daha zayıf olan bebekler, her zaman ebeveynlerinin endişelenmesine neden olur. Bu gibi bir durumda ise, ilk olarak bebeğin kendi doktoruna danışmak gerekir. Bebeğe kilo aldıran yiyecekler ve besinler nelerdir sizler için derledik.
#BebekBebeklerin beslenme şekline çok dikkat edilmesi gerekmektedir. Özellikle besin değeri yüksek olan gıdalar tüketilir. 11 Aylık bebeğe verilecek gıdalar da doğru belirlenmelidir. 11 aylık bebeğe kahvaltı olarak ne verilir ve yedirilir? 11 aylık bebeğe kahvaltı yaptırılır mı tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#11 Aylık BebekBebeklerin ve çocukların beslenmelerine çok dikkat edilmesi gerekmektedir. Özellikle de bebek kahvaltılarının en iyi şekilde hazırlanması gerekir. 6 aylık bebeğe kahvaltı verilir mi ve yaptırılır mı? 6 aylık bebeğe kahvaltı olarak ne verilir ve yedirilir tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#6 Aylık BebekHamilelik gebelik ismiyle de anılmaktadır. Erkekten gelen sperm kadının yumurtalıklarından atılmış olan yumurta ile döllenir. Bu döllenmenin sonunda fetus oluşmaya, gelişmeye ve büyümeye başlar. Hamilelik ortalama olarak 9 aylık bir zamanı kapsamaktadır. Bu zaman içerisinde de kadının organ ve dokularında değişiklikler meydana gelmektedir. Doğuma kadar geçen bu sürede kadında meydana gelen değişiklikler bazı etkilere de yol açmaktadır. Bu etkiler kadını ve bebeği olumsuz etkileyebilir. Bu amaçla hamile kadın beslenmesinden uyku düzenine kadar bazı olgulara dikkat etmelidir. Hamilelikte yenmemesi gerekenler nelerdir, gebelikte yenmemesi gereken balık, yeşillik, yemek ve besinler hakkında detayları derledik.
Hamile olduğunu öğrenen kadınlar sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek için beslenmelerine ayrıca dikkat ederler. Hamileliğin belli bir evresinden sonra bebekler hızlı bir şekilde gelişir ve büyürler. Anne adayları bebeklerinin ideal kilosunda ve sağlıklı doğmaları için besin araştırmaları yaparlar. Bu yazımızda sizler ile hamilelikte bebeğe kilo aldıran yiyecekler ve besinler nelerdir? Bebeğe kilo aldıran gıdalar nelerdir detayları ile derledik.
Beslenmenin insan sağlığı üzerindeki etkileriyle ilgili yeni bir araştırmada, ‘Tipik Batı Beslenme’ tarzından ‘Optimize Edilmiş Beslenme’ye geçmenin, kişilerin ömrünü uzatabileceği ortaya çıktı. Örneğin 20 yaşında bir kişi optimal beslenmeye geçerse ömrüne 10-13 yıl ekleyebiliyor. 60 yaş ve üstü olan kişiler ise doğru beslenerek 8-9 yıl kazanabiliyor. Peki bu iki beslenme tarzı arasında ne fark var? Çocuk yaştan itibaren optimal beslenme modelini benimsemek nasıl bir fark yaratır? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkFolik asit, insan vücudu için gerekli olan asitlerden biridir ve B9 vitamini olarak adlandırılır. Her yaştan insan için gerekli olan vitaminlerin başında gelir. Folat ve folik asit, B9 vitamininin iki farklı türüdür. Folat, besinlerde B9 vitamininin doğal olarak bulanan şeklidir. Folik asit de sentetik olarak üretilen folat türevidir. Peki folik asit ne işe yarar, hangi besinlerde var? Folik asit eksikliği nelerdir? İşte tüm merak edilenler...
#Folik AsitFolik asit, B9 vitamini olarak adlandırılır. Her ne kadar birbirinin yerine kullanılan ifadeler olsa da folat ve folik asitin, B9 vitamininin farklı iki türü olduğu unutulmamalıdır. Folat, latince “folium” kelimesinden köken almış olup yeşil yaprak anlamına gelir. Folat, besinlerde B9 vitaminin doğal olarak bulunan şeklidir. Folik asit ise sentetik olarak üretilen folat türevidir. Gıdalarla vücuda alınan folat, kan dolaşımına geçmeden önce aktif formu olan 5-MTHF‘ye dönüştürülür. Folik asitin aktifleştirilmesinde ise sindirim sistemi dışında karaciğer ve diğer dokular da görev alır.
#Folik AsitBebeklerde besin alerjileri sık yaşanan problemlerin başında gelir. Özellikle ek gıdaya geçiş döneminde görülen besin alerjileri tedavi edilmediğinde tehlikeli tablolara dönülebilir. Peki, her bebekte besin alerjisi riski var mı? Bebeklerde besin alerjisi diğer hastalıkları tetikleyebilir mi? Hangi besinler alerjiye yol açar? Alerjiye yatkınlık anne karnında mı başlar? Besin alerjileri nasıl tedavi edilir? İşte bebeklerde besin alerjisi ile ilgili tüm merak edilenler…
#BebekDiş buğdayı çok eski bir adet olmasına rağmen günümüzde de popülerliğini sürdürüyor. İçerisinde bir dizi ritüeli barındıran diş buğdayı geleneği, yörelere göre değişen farklılıklar gösterse de Anadolu’nun birçok yöresinde yüzyıllardan beri uygulanmaktadır. Peki, diş buğdayı nedir? Diş buğdayı gelenekleri neler?
#Diş Buğdayı Nedir?Gebelikte her şey yolunda gidiyorsa, doğum 38-42. haftalar arasında gerçekleşir. Bebekle ilgili herhangi bir sorun olmadığında doğumun kendiliğinden başlaması beklenmelidir. Bu mekanizmanın nasıl işlediği tam olarak bilinemiyor olsa da bebekler dış dünyaya hazır olduklarında doğumu başlatırlar.
#DoğumÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Yeşim Çınar Yakar, koronavirüs ile mücadele ederken günlerini evde geçiren çocukların sağlığının korunması ve bağışıklık sistemlerinin güçlendirilmesi için yapılması gerekenler hakkında önemli bilgiler verdi.
#ÇocukKoronavirüs, hayatın her alanında olduğu gibi anne-bebek ilişkilerini de zedeledi. Virüsün anneden bebeğe geçip geçmeyeceği, anne sütünde olup olmadığı, hatta annenin bebeğini nasıl emzirmesi gerektiği hâlâ bir tartışma konusuyken Kadın Doğum Uzmanı Prof. Dr. Özlem Pata bu süreçteki gebeliğe karşı anne adaylarını uyarıyor. Pata ile koronavirüs günlerinde anne adaylarının sorunlarını konuştuk.
#Covid-19Hamilelikte kilo kontrolü mümkün müdür? Sağlıklı ve doğru beslenme yöntemleriyle gebelikte kilo kontrolü sağlamak hatta gerekiyorsa kilo vermek de mümkündür. Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü’nden Doç. Dr. Nujen Çolak Bozkurt, gebelikte kilo kontrolü hakkında bilgi verdi.
#Hamilelikte Kilo KontrolüHer besinin alerjiye neden olabileceği uyarısında bulunan Doç. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu, "Son yıllarda çocuklarda besin alerjisi görülme sıklığı arttı. Vücutta bağışıklık sisteminin besin proteinini 'tehlikeli' olarak algılaması ve tepki vermesi sonucu oluşan besin alerjilerinin tedavisinde reaksiyona neden olan alerjenden uzak durulmalı" dedi.
Cevizin insan sağlığına faydalı yönlerini duymuşsunuzdur. Zengin besin değerleri ve proteinlere sahip cevizin en az kendisi kadar suyu da yararlı. Sabah uyanır uyanmaz bir gece önceden hazırladığınız ceviz suyunu içerseniz gün boyu enerjik olacak, sağlığınıza sağlık katacaksınız.
#Ceviz Suyu Yapımı“Gebelik döneminde annenin yeterli ve dengeli beslenmesi hem kendi sağlığının korunması hem de bebeğin bedensel ve zihinsel gelişiminin sağlanması açısından çok önemlidir” diyen Diyetisyen Şeyma Yılmaz, bu süreçte olan anne adaylarına sağlıklı beslenme önerileri sundu.
#HamileBebeklerin huysuzlanmalarında en büyük nedenlerden biri olan pişik, genel olarak bebeklerin bez bölgesinde meydana gelen tahrişleri ifade eder. Pişik oluşumunu tetikleyen birçok neden olabilir. Önemli olan; sakin bir şekilde pişik oluşumunun nedenini bulmak ve bu nedene çözüm üretebilmektir. Bebeklerde pişik oluşumunun yaygın nedenlerini ve çözüm önerilerini sizin için listeledik…
'Sütüm az' diye kaygılanan annelerin en büyük yardımcısı doğa ana. Fitoterapist Dr. Serdar Özgüç, bebekleri anne sütüne doyuracak bitkileri anlatıyor. Ayrıca doğumdan hemen sonra göğüslerin etrafına çepeçevre sürülecek ve sütün çabuk gelmesini sağlayacak bir yağ karışımı tarifi de veriyor.
#Anne SütüCevizi, ceviz suyu olarak tüketmek son günlerde oldukça popüler oldu. Özellikle kolesterol dengelemede faydalı olduğu bilinen ceviz suyunun, kilo vermede de yardımcı olacağı söyleniyor. Peki, ceviz suyunun faydaları neler? Ceviz suyu içmek zayıflatır mı?
#Ceviz Suyu