Bayram tatilini, küçük bir hafta sonu kaçamağına dönüştürmeye ne dersiniz. Uzmanlarımıza ‘Ramazan Bayramı’nda cüzdanı çok yormayan, içinde biraz aktivitenin de olacağı en uygun yerler nereler?’ diye sorduk. İstanbul ve Ankara’ya yakın birbirinden güzel 15 adresi önerdiler.
#Rotaİstanbul Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Beykoz’da 3 ayrı noktada gerçekleştirilen tarihi eser kaçakçılığı operasyonunun ardından 9 uzmanın görevlendirildiğini, çalışmalar sonucunda farklı nitelikte çok sayıda etnografik eserin tespit edildiğini duyurdu.
#BeykozBolu'nun Seben ilçesinde lav gölünün yer altındaki çatlaklara inerek asırlar boyu soğuması sonucu oluşan yüzlerce "bazalt sütuna" rastlandı. İlçeye bağlı, Kızık Yaylası ve Taşlıyayla sınırları içinde yer alan, Bolu-Kıbrıscık karayolu üzerinde yerkabuğunun çatlaklarından sızan magmanın topografik yapının uygun olduğu yerde lav gölü oluşturarak asırlık bir sürede soğuması ile oluştuğu tahmin edilen bazalt sütunları, Orman Genel Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Batı Karadeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü görevlileri tarafından tespit edildi.
#BoluÜlkemizin dört bir yanında binlerce yıllık bir geçmişe her an tanık olmak mümkün. Tarihi köprülerimiz de bu zenginliğin en önemli unsurlarından. Bu hafta uzmanlarımıza ‘Türkiye’de mutlaka görülmesi gereken köprüler hangileri?’ diye sorduk. 9 şehirden birbirinden etkileyici 10 köprüyü önerdiler...
#RotaHurriler, Asurlular, Urartular, Persler, Romalılar, Bizanslılar ve Osmanlılar gibi 33 medeniyetin izlerini taşıyan, dillerin ve dinlerin kadim şehri Diyarbakır... Volkanik Karacadağ’dan fışkıran bazalt kentin zemini olmuş. Camiler, kiliseler ve hanların mimarisine koyu gri renkte, mistik bir etki bırakmış. Girdiğiniz her kapıdan sizi geniş bir avluya çıkaran bu şehir, kültürel zenginliğiyle sanki eski bir masalı kulağınıza fısıldıyor.
#HürriyetTürkiye’nin Göller Bölgesi’nden bahsedilirken ilk akla gelen, ikiz adalarıyla Eğirdir Gölü olur. Oysa Konya’ya bağlı Beyşehir, sakladığı doğal ve tarihi hazineleriyle keşfedilmesi gereken değerlerimizden. Bu yazıyı okuduktan sonra eminim siz de bölgeden benim kadar etkilenip ilk fırsatta tarihe açılan bir kapı gibi misafirlerini bekleyen Beyşehir’e yolunuzu düşüreceksiniz.
#Beyşehir GölüSinop'un ikinci büyük ilçesi olan Ayancık, tarihi ve turistik yerleri ile keşfedilmesi gereken önemli yerlerden. Çevresi dağlık ve ormanlık alanlardan oluşan Ayancık'ın gezilecek yerlerinden bazılarını sizler için derledik...
#AyancıkÖzellikle son yıllarda mağara turizmine gösterilen ilginin artmasıyla ülke çapında turizme açılan mağara sayısı da artıyor. İşte binlerce yıl öncesine ait medeniyetlerin izlerini sürebileceğiniz veya doğanın gücüne hayran kalacağınız mağaralar.
#TürkiyeKars'ta, 1877-1878 yılları arasında yaşanan Osmanlı-Rus savaşı sonrasında kentte 40 yıl hüküm süren Ruslar tarafından Hollandalı mimarlara yaptırılan 157 baltık mimarisi eser, kültür turizmine önem veren turistler için farklı bir destinasyon alanı oluşturuyor.
Sonbaharın en güzel günlerini yaşıyoruz. Hava hâlâ yazı aratmayacak kadar sıcak. Uzun bir bayram tatili kapıda. Sizlere Türkiye ve yurtdışından beşer rota öneriyorum. Gözünüz kadar gönlünüz de doyacak, damağınız şenlenecek. Yazla vedalaşacaksınız ve kışa girerken enerji toplayacaksınız.
Batı Akdeniz’in Göller Bölgesi’ne gittiğinizde olağanüstü dağ manzarası ve bir yolla karaya bağlanmış ikiz adalarıyla Eğirdir Gölü her zaman ön plandadır. Belki de bu nedenle çoğu kişi Eğirdir’den Konya’ya giderken geçtiği Beyşehir’de araçlarından bile inmez, Türkiye’de ayakta kalmayı başarmış en güzel camilerden birini görme şansını kaçırdığını da fark etmez.
Aziz Pavlus, Hz. İsa’nın 12 havarisinden biriydi. Mersin’in Tarsus ilçesinde doğmuş, eğitim görmüş, mektupları İncil’e kaynak olmuştu. Vatikan, 2008’i Aziz Pavlus ve Evrensel Birlik Yılı ilan etti. Aziz Pavlus Yılı, 21 Haziran’da Tarsus’ta farklı dinlerin liderlerinin katılacağı törenle başlayacak. 29 Haziran’da Vatikan’da 2000’inci doğum günü kutlaması yapılacak. Antik çağda sayısız düşünüre ev sahipliği yapan Tarsus’a yıl boyunca dünyanın dört bir yanından 500 bin kişinin gelmesi bekleniyor.
Biga Yarımadası’nın güneybatı ucundaki Gülpınar beldesinde bulunan Apollon’a ait Smintheus kutsal alanının keşfi, 18. yüzyıl sonunda Avrupalı gezginlerin merakıyla oldu. Jean Baptiste Le Chevalier, 1785’te Lektum-Babakale’den Alexandria Troas’a giderken tapınağın toprak üstünde kalan kalıntılarını gördü ve arkeoloji dünyasına duyurdu.