Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sistemi'nin ikinci yılında önemli değerlendirmelerde bulundu. Erdoğan, ''Kimsenin hakkına göz dikmeyen ama kendi hakkını da söke söke alan bir ülke olarak hareket etmeye devam edeceğiz'' dedi. Libya'daki gelişmelerle ilgili de konuşan Erdoğan, ''Son zamanlardaki bazı gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Kimse heveslenmesin ona da prim vermeyeceğiz'' ifadelerini kullandı. ''Biz ne sismik araştırma gemilerimizle, ne sondaj gemilerimizle birilerinin iznine tabi değiliz'' diyen Erdoğan, ''Biz uluslararası hukuk neyi gerektiriyorsa Doğu Akdeniz’de haklarımız neyse bu çerçeve içinde bu adımlarımızı attık. Bundan soran da bu adımlarımızı atmaya devam edeceğiz'' diye konuştu. Erdoğan konuşmasında ayrıca ''2019 yılında elektriğimizin yüzde 62'sini yerli ve yenilenebilir kaynaklardan ürettik. Yani enerjide de artık Türkiye muhtaç olmaktan çıkmıştır ve çıkıyor'' sözlerine de yer verdi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanULAK Haberleşme AŞ Genel Müdürü Balcı, bakanlıklar başta olmak üzere bazı kamu kurumlarında yoğun olarak canlı şebekelerde testlerin gerçekleştirildiği MAYA Sistemi'nin, Gazi Üniversitesi şebekesinde de yıl sonuna kadar konumlandırılacağını bildirdi.
#UlakElektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile 5G teknolojisi arasında ilişki bulunduğuna yönelik iddiaların bilimsel gerçekliğinin bulunmadığını, Türkiye'de de test amaçlı sadece bir adet 5G istasyonu bulunmasının bunun kanıtı olduğunu kaydetti.
#KoronavirüsUlaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan "26 Eylül'deki İstanbul depreminin, bir GSM operatörümüzün teknoloji altyapısını yenileme çalışmaları devam ederken yaşanması sebebiyle kısa süreliğine erişim sıkıntısı yaşandı. Doğal afet durumlarında sadece ülkemizde değil, tüm dünyada bu tür kesintiler yaşanmaktadır" dedi.
#Mehmet Cahit TurhanBiyofizik uzmanı Prof. Dr. Tunaya Kalkan, cep telefonu ile baz istasyonu arasındaki mesafenin kısa olmasının, cep telefonunun yaydığı elektromanyetik dalga seviyesini düşürdüğünü belirterek, "Bu nedenle baz istasyonuna uzak olmak değil, yakın olmak daha avantajlı bir durumdur.
#Baz İstasyonuYargıtay 14. Hukuk Dairesi, cilt kanserine yakalanan kişinin evinin yakınındaki baz istasyonunun kaldırılması talebini reddeden yerel mahkeme kararını onadı. Yüksek Mahkeme, baz istasyonunun limit değerlere ve güvenlik mesafelerine uygun kurulduğunun anlaşıldığına işaret ederek, biyopsi raporuyla belgelenen hastalığın baz istasyonundan kaynaklandığının ve uygun illiyet bağının bulunduğunun ispatlanamadığını gerekçe gösterdi.
Yargıtay 14. Hukuk Dairesi, baz istasyonlarının şehir dışına çıkarılması halinde toplum sağlığının olumsuz etkilenebileceğini belirtti. Ancak kararda yer alan "baz istasyonlarının uzun vadede sağlığa zarar vereceği şeklindeki iddiaların kanıtlanmasının mümkün olmadığı" yönündeki ifadeler ise kafaları karıştırdı.Ankara'da bir vatandaş, evinin yakınındaki baz istasyonunun "sağlığa zarar verdiği ve tesislerdeki jeneratörlerin çıkardığı yüksek ses nedeniyle gürültü kirliliği oluştuğu" gerekçesiyle istasyonunun kaldırılması için dava açtı.
CHP Ankara Milletvekilleri Aylin Nazlıaka ve Levent Gök, Mamak İlçesi Ege Mahallesi sakinleriyle birlikte mahalleye baz istasyonu yapılması kararını protesto etti. CHP milletvekilleri ile bir grup mahalle sakini Şehit Seyit Bal Parkı’nda toplanarak, belediyenin park içine baz istasyonu yapımına izin vermesine tepki gösterdi.
İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Biyofizik Bölümünden Prof. Dr. Tunaya Kalkan, yüksek gerilim hatlarına yakın yaşamanın, beyin tümörü ve lösemiye yakalanmayı yüzde 4-5 oranında artırdığının tespit edildiğini belirterek, baz istasyonu korkusunun ise dayanaksız ve bilimden uzak olduğunu bildirdi.
Türkiye, 2011 ilk çeyrek verilerine göre Avrupa’nın cep telefonuyla en çok konuşan ülkesi oldu. Kişi başı 260 dakikalık konuşma süresi olduğunu açıklayan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, “Buna rağmen bazı yerel yönetimler baz istasyonlarının söküm törenleri yapıyor. Baz istasyonu kapatırsak mobil haberleşme durur” dedi.
Türkiye’de bir süredir devam eden baz istasyonu tartışmasına bir görüş de bu alanda dünyadaki en önemli otoritelerden biri olan Uluslararası Non-İyonize Radyasyondan Korunma Komisyonu (ICNIRP) Başkanı Paulo Vecchia’dan geldi. Vecchia, baz istasyonlarının sağlığa zararı konusunda bugüne kadar bilimsel bir kanıta ulaşamadıklarını savundu.
Ankara İnsan Hakları Kurulu baz istasyonları konusunda tüm Türkiye’ye örnek olacak bir karar verdi. Kurul, baz istasyonları ile ilgili olarak Tüketici Hakları Derneği (THD) ve vatandaşlardan gelen başvuruları değerlendirerek, baz istasyonlarının çevre ve halk sağlığına olası etkileri ve bu konuda alınabilecek önlemleri inceledi.
Yargıtay’ın, sağlığa zararlı olabilecekleri gerekçesiyle şehir dışına taşınmaları için karar aldığı baz istasyonlarına, Danıştay’dan ‘vize’ çıktı. Danıştay, ‘Kanıtlanmış zararları belirlenemedi’ görüşüyle, baz istasyonlarıyla ilgili yönetmeliğin yürütmesinin durdurulması talebini reddetti.
Teknoloji Bilgilendirme Platformu tarafından Trabzon'da baz istasyonları ve cep telefonlarının insan sağlığına etkileri konulu bilgilendirme toplantısı yapıldı. Toplantıda cep telefonlarının kalbin üzerinde taşınmasının zararlı olduğunu belirten Prof. Dr. Tunaya Kalkan'ın, kendi cep telefonunu gömlek cebinden çıkarması dikkat çekti.