‘Akıllı anten’le 10 kat uzun şarj

Güncelleme Tarihi:

‘Akıllı anten’le 10 kat uzun şarj
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2013 00:00

Utah Üniveristesi öğretim görevlisi Doç. Dr. Bedri Artuğ Çetiner, geliştirdiği ‘akıllı anten’ teknolojisiyle, gelecekteki yeni model iPhone başta olmak üzere hemen hemen tüm akıllı telefonların şarjını 10 kat uzatacak.

Haberin Devamı

TÜRKİYE Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Kurumu (TÜBİTAK) tarafından düzenlenen ‘Yurtdışındaki Türk Bilim İnsanları Kurultayı’nda dünyaca ünlü Türk bilim insanları bir araya geldi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’ün katıldığı kurultayda, enerji, teknoloji, sağlık ve gıda alanlarında ödül alan bilim insanları katıldı. Kurultay’da Utah Eyalet Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olan Doç. Dr. Bedri Artuğ Çetiner’in ‘akıllı anten’ girişimi dikkat çekti.

2 GÜNE UZAYACAK

Akıllı telefonlara uygulanan ‘akıllı anten’ teknolojisi, baz istasyonlarının uzaklığına ve yoğunluğuna göre anlık olarak cihazların frenkasını değiştiriyor. Akıllı antenlerin başta şarj olmak üzere birçok soruna çözüm getirebileceğini söyleyen Çetiner, “Kullanıcıların kullanım yoğunluklarına göre yaptığımız araştırmalarda, akıllı antenlerin bir iPhone’un şarjını yaklaşık 5-10 kat artırabilecek. 7 saat konuşma süresi olan akıllı telefonlarla 2 gün durmadan konuşulabilecek. Bunun yanı sıra cihazların sesli görüşme ve veri kalitesi de artacak” diye konuştu.
Çetiner, akıllı anten teknolojisi ticarileştirmek üzere ‘i5’ adında bir şirket kurduklarını ve şu anda büyük teknoloji şirketleriyle görüşmelerini sürdürdüklerini belirtti.

‘Akıllı anten’le 10 kat uzun şarj
Türkiye’deki pazar hacminin henüz olmasından dolayı ABD’ye yöneldiklerini dile getiren Çetiner, gelecek dönemlerde akıllı anten başta olmak üzere yeni nesil haberleşme teknolojilerinin hızla ticarileşeceğini söyledi.

Haberin Devamı

Türkiye’ye güneş enerjisi şart

TÜRKİYE’nin güneş enerjisi bakımından önemli bir konuma sahip olduğunu söyleyen Ord. Prof. Niyazi Serdar Sarıçiftçi, Türkiye’nin şu anda yüzde 80 oranında enerji ithal ettiğini belirtti. Sarıçiftçi, dünyada yenilebilir enerji bilinirliği artmaya başladığını ve gelişen teknolojiyle beraber güneş enerjisinin maliyetinin düşeceğini dile getirdi. Türkiye’nin güneş enerjisi bakımından Almanya çok daha fazla şanslı olduğunu ifade eden Sarıçiftçi, “Konya’ya veya Harran Ovası’na kurulacak 30 km bir alanın Türkiye’nin önemli enerji ihtiyacını karşılyacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

Yurtdışına beyin göçü arttı

BAKAN Nihat Ergün, Türkiye’den yurtdışına çok büyük beyin göçü yaşandığına söyleyerek, Türkiye’nin artık yurt dışında da çok büyük bir gücü olduğunu dile getirdi. Ergün, “Sadece fabrikalarda çalışan insanları yok, sadece marjinal işlerde çalışan, yurtdışına göç etmiş ailelerin çocukları yok. Çok önemli bilim adamlarımız var. Onlarla da ayrıca temaslarımız devam ediyor. Bu temaslar artık Türkiye’nin dünya ekonomisine, dünyanın bilimine çok önemli katkılar yapan bir ülke olduğunu göstermek açısından da son derece önemli” dedi.

Kanser hücresine özel ‘nano-ilaç’

ABD Illinois Üniversitesi’den Prof. Dr. Hayat Önyüksel, patentini aldığı ve hayvanlar üzerinde ümit verici sonuçlar veren ‘nano-ilaç’ buluşu ile dikkat çekti. İlacın direkt olarak kanserli hücreye gitmesini sağladıklarını söyleyen Önyüksel, “İstediğimiz dozda bütün kanser hücresini öldürecek şekilde tedavi yapma olanağımız var. Şu andaki klasik uygulamada kanser ilacı her tarafa gidiyor ve çok büyük yan etkileri var. Onun için de kanserli dokudaki tüm hücreleri öldürmeden kanser tedavisine ara veriliyor ve kanser hücreleri tekrar büyüyor. ” şeklinde konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!