Türkiye’nin dört bir yanından bayram lezzetlerini araştırırken birkaç nokta dikkatimi çekti. Bu lezzetlerin bazıları unutulma noktasına gelmişti, bazılarıysa eskiden sadece bayramlarda yapılırken artık tüm yıl bulunduğu için ‘özel’ olma sıfatı lafta kalmıştı. Cevizli ev baklavasından kalburabastıya, yuvalamadan içliköfteye bayramın yemek geleneklerine birlikte bakalım...
#BayramBabaannesi ve dedesini kaybettikten sonra bayram kutlamalarına hasret kaldığını söylüyor, “Dilerim her günü bayram gibi yaşar, sevgimizi bayramların dışında da paylaşırız” diye ekliyor. Yazarımız Vedat Milor, pek az kutlayabildiği bayram günlerini yâd ediyor, geniş aile özlemini ve bayram sofrasında görmek istediklerini anlatıyor: “Çibörek! Ninemiz yapardı. Isırdığın zaman et suyu akardı. Hayatım boyunca çok iyi dolmalar, baklavalar yedim; hiçbiri bu çiböreğin yerini tutamaz.”
#Vedat MilorYükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) son bir ay kaldı. Sınav tarihlerinin öne çekilmesinin ardından adaylar çalışmalarına hız verdi. Uzmanlar bayramda da çalışmalara devam edilmesi gerektiğini söylüyor. Sınav tarihlerinin öne çekilmesinin ardından adaylara avantaj sağlaması için Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) yeni aldığı kararlarla YKS'nin ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi'ne (TYT) 30 dakika eklendi. Sınav süresi 135 dakikadan 165 dakikaya çıkarıldı. Bir başka önemli karar ise dört yıllık lisans programlarının tercih edilebilmesi için gerekli 180 barajının 170'e çekilmesi oldu. Uzmanlar, son bir ay kala neler yapılabilir, nasıl bir çalışma planı hazırlanabilir, bayram günleri nasıl değerlendirilmeli sorularını yanıtladı. Bayram süresi boyunca tüm yurtta sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacağı için adayların sınav hazırlıklarına devam edebileceğini belirten uzmanlar, aile büyükleriyle telefon konuşmalarının ders molalarında yapılmasını öneriyor.
#GazetehaberleriKurban Bayramı'na sayılı günler kaldı. Bayramda kurban kesecekler için de et telaşı başladı. Etleri sağlıklı bir biçimde tüketmek çok önemli elbette ancak bu sırada lezzetten de vazgeçmemek gerekiyor. Sizin için kurban etlerinizle yapabileceğiniz çeşit çeşit tarifler derledik. İşte işkembe çorbasından kaburga dolmasına nefis bayram lezzetleri...
#Kurban BayramıDokuz günlük Kurban Bayramı’nda arabanızla şehirlerarası seyahate çıkacaksanız listemiz tam size göre! Uzun süren yolculuklarda iyi bir restoran bulmak oldukça zor. İşte lezzetiyle direksiyon kırdıracak, ayrılmak istemeyeceğiniz en iyi restoranlar…
#Kurban Bayramının Yol Üstü LezzetleriTARIK AKAN: ATATÜRK'ÜN SESİ.. CAN DÜNDAR: HAYIR KAMERAMANIM MURAT ÖZCAN'IN SESİ.. Tarık Akan, CNN Türk'te yayınlanan Mehmet Yaşin'in sunduğu Bayram Lezzetleri adlı programa konuk oldu. Akan, Atatürk'ün kendi söylediğini iddia ettiği türkünün kayıtlı olduğu plağı programa getirdi. ANCAK BELGESELCİ CAN DÜNDAR bu sesin kendi kamaramına ait olouğunu azıklayınca, Tarık Akan NTV'ye bağlanıp özür diledi ve yine de bu sesin arıştırılması gerekteğini söyledi..
#HtvhaberRamazan Bayramı, uzun bir oruç döneminin ardından sevdiklerimizle bir araya gelip lezzetli sofralar kurduğumuz özel günlerden biridir. Ancak bu dönemde tatlılar, ağır yemekler ve bolca ikram, beslenme düzenimizi zorlayabilir. Aşırı tüketimin neden olduğu sindirim sorunları, mide yanmaları, hazımsızlık problemleri, kan şekeri dalgalanmaları ve kilo artışı gibi durumların önüne geçmek için dengeli beslenmek büyük önem taşır. Diyetisyen Sena Nur Doğan, Ramazan Bayramı’nda sindirim sistemini korumak ve sağlıklı bir şekilde beslenmek için bilinmesi gereken ipuçlarını paylaştı.
#BeslenmeBu bayram tatilinde yorgunluk atmak ve farklı bir yolculuk deneyimi yaşamak için aklınızda neresi var? Her zaman yaptığınız sıradan planları unutun ve bu defa rotanızı Kıbrıs’a çevirin. Neden mi? İşte sizi heyecanlandırıp ikna edecek ve bu bayram soluğu Kıbrıs’ta almanızı sağlayacak 7 harika nedeni Pazarama Tatil aracılığıyla sizler için hazırladık! 7 Adımda keşfedin.
#Sponsorlu İçerikTürkiye ve dünyanın farklı noktalarından gelen 110 gazeteci, Türkiye İnternet Gazeteciliği Derneği’nin (TİGAD) ‘Yeni Nesil Gazetecilik Çalıştayı ve Genel Kurulu’ kapsamında Çankırı’da bir araya geldi. Mesleki anlamda dayanışma gösteren gazeteciler, Çankırı’nın tarihi ve doğal güzelliklerini de keşfetme fırsatı buldu.
#ÇankırıRamazan, şehirlerin büyülü atmosferini daha da derinleştiren özel bir ay... Bu kutsal ayda tarihî sokaklarda gezinmek, kutsal mekânları ziyaret etmek ve manevi anlamda kendinizi yenilemek için yola çıkmanın tam zamanı… Bu hafta uzmanlarımıza ‘Ramazan ruhunun en iyi hissedileceği rotalar hangileri?’ diye sorduk. 8 şehirden birbirinden özel 10 adresi önerdiler.
#RotaSarı saçlar, mavi gözler, 60’ların Kıvanç Tatlıtuğ’u. Fakat pop söylemesi beklenecekken klasik Türk müziği okuyor. “Bak Yeşil Yeşil” ortalığı kasıp kavuruyor, bununla eşzamanlı Yeşilçam filmleri… Yine bir ters köşe yapıyor, bu kez tasavvuf müziğine yöneliyor. En sonunda da Cerrahi cemaatinin postnişinlik görevini üstleniyor. “Kafama tuğla düşmedi, tasavvuf hayatımda hep olan bir şeydi” diyen Özhan’ın eşi ve yedi kedisiyle yaşadığı villasına konuk olduk; aldığı ilk bayram harçlığından sohbete daldık.
#Ahmet ÖzhanRamazan ayının en güzel yanlarından biri de yemek gelenekleri ve ritüelleri... Tüm aileyi aynı sofra etrafında toplayan iftar sofraları kadar sahur için hazırlanan lezzetler de bunun önemli bir parçası. Şef Mehmet Yalçınkaya, yazarımız Sahrap Soysal ve şef Doğa Çitçi’den çocukluklarının sahur hatıralarını dinledik.
#Gizem DİNÇBAŞYemeklere ferahlığıyla eşlik eden hoşaf ve kompostolar özel günlerin, kalabalık sofraların vazgeçilmez iki geleneksel içeceği. Hoşafın kuru, kompostonunsa taze meyve kullanılarak yapılmasıysa aralarındaki en temel fark. Çok sevdiğim üç tarifimi birlikte hazırlayalım...
#HoşafAksaray, İç Anadolu Bölgesi'nde yer alan hem doğal güzellikleri hem de tarihi yerleri ile etkileyici bir şehrimiz. Kültür ve turizme önemli katkılar sunan Aksaray, gastronomi alanında da leziz yemekleri ile adından söz ettiriyor. Tarihi İpek Yolu'nun önemli noktalarından biri olan Aksaray, pek çok değerli medeniyetin izlerini taşırken yöresel yemekleri ile Anadolu mutfak kültürünün en güzel örneklerini gözler önüne seriyor. Peki Aksaray Yemekleri - Aksaray'da ne yenir ve neyi meşhur? Aksaray mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Aksaray'da Ne Yenir Ve Neyi Meşhur?Bayburt, Karadeniz Bölgesinin iç kesimlerinde yer alıyor. Kuzeyinde Trabzon, doğusunda Erzurum ili, güneyinde ise Erzincan ili bulunan Bayburt bulunduğu coğrafi konum itibari ile hem Karadeniz, hem Anadolu hem de Doğunun mutfak kültürünün özel bir sentezini yemeklerinde içeriyor. Bayburt'un kendi has yöresel yemeklerinde et ve sebzelerin yanı sıra un ve una bağlı yemek çeşitleri bu zengin mutfakta ağırlık kazanıyor. Öyleyse yakından tanımak isteyenlere özel Bayburt Yemekleri - Bayburt'da ne yenir ve neyi meşhur? Bayburt mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesini derledik.
#Bayburt Yemekleri