Kuru et şeker ve baharatlarla karıştırılıyor, bayramlarda mutlaka...
Ramazan ve Kurban bayramlarında Malezyalıların sıkça pişirdiği yemeklerden dendeng, kuru etin soya sosu, şeker ve bir dizi baharatla karıştırılıp kızartılmasıyla yapılıyor.
Bayram ziyaretlerinde misafirlere ikram edilen geleneksel yemek aynı zamanda ramazan boyunca iftarlık olarak plastik paketlerde satılıyor.
Kökeni Endonezya'nın Batı Sumatra eyaletine dayanan dendengin Malezya'da ilk olarak Negeri Sembilan eyaletinde yapıldığı biliniyor. Geleneksel yemeğin tarifine ve Malay kültüründeki yerine dair AA muhabirine açıklama yapan ev hanımı Farah Bitar, senelerdir pişirdiği dendengin tarifini annesinden öğrendiğini söyledi.
Farah, bundan önce her ramazanda kurulan geleneksel pazarlarda pişirdiği yemeği sattığını fakat bu yıl yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle internet üzerinden satışlara yöneldiğini belirterek, "Bu sene ramazan pazarları kurulamadığı için iftarlık dendeng satışlarımın azalacağını düşünüyordum ama aksine civar çevreden çok fazla sipariş geldi. Satışların kimi günlerde geçen seneye oranla arttığını bile söyleyebilirim" dedi.
Farah, dendeng için genellikle kurutulmuş dana eti kullanıldığını fakat Malezya'nın Sabah ve Sarawak eyaleti ile Endonezya'nın Sumatra ve Kalimantan adalarında kurutulmuş geyik etinden de yapılabildiğini belirtti.
Farah, bayramda memleketi Perak'a gidemeyeceği için üzgün olduğunu belirterek, "Allah'a çok şükür, bayramı virüs kapmadan, sağlıklı şekilde idrak edeceğiz. Buruk da olsa bir sevincimiz elbette var. Ama akrabalarımı ve memleketimi özlüyorum ve bu sene sanırım memlekete gidişim mümkün olmayacak" ifadelerini kullandı.