ABD ve Avrupa’da hızla yayılan Batı Nil Virüsü, maalesef geçtiğimiz ay Türkiye’de de tespit edilmişti. Her geçen gün hızla yayılan bu virüs, ölümcül olmasına ve onlarca yıldır var olmasına rağmen aşısı ve tedavisi ise yok! Peki bu virüsün neden hâlâ aşısı ve tedavisi bulunamıyor? Tüm dünyayı gerçekten tehdit ediyor mu?
#Batı Nil VirüsüSağlık Bakanlığı 2024 yılında 6 kişide Batı Nil Virüsü (BNV) tespit edildiğini bildirdi. Batı Nil Virüsü Enfeksiyonu, insanlarda nörolojik hastalıklara ve ölümlere neden olabilen, insanlara sıklıkla enfekte sivrisineklerin sokması ile bulaşan viral bir hastalıktır. Peki, Batı Nil virüsü nedir, nasıl bulaşır? Sağlık Bakanlığı uyardı! İşte Batı Nil virüsü belirtileri...
#Batı Nil VirüsüMaymun Çiçeği tartışmaları devam ederken, Sağlık Bakanlığı 2024 yılında 6 kişide Batı Nil Virüsü (BNV) tespit edildiğini bildirdi. Açıklama sonrası gözler bu yeni virüse çevrildi. İşte enfekte sivrisinek sokmasıyla bulaşan A’dan Z’ye Batı Nil Virüsü ve Sağlık Bakanlığı’nın uyarıları...
#Sağlık BakanlığıSon dakika haberi... Sağlık Bakanlığı "Batı Nil Virüsü Enfeksiyonu, virüsü taşıyan sivrisineklerin sokmasıyla bulaşan viral bir hastalıktır. Hastalık, kişiden kişiye doğrudan bulaşmamaktadır. Ülkemizde 2010 yılından itibaren görülen Batı Nil Virüsü Enfeksiyonu 2024 yılında 6 kişide tespit edilmiştir" açıklamasında bulundu.
#Sağlık BakanlığıYunanistan'da can kayıplarına yol açan Batı Nil Virüsü korkutuyor. Komşuda ölümlere neden olan bu sivrisinekler bizim ülkemize de gelir mi? Neden bazı insanlar hayatını kaybediyor? Belirtiler neler? Ülkemizde kaç can kaybı yaşandı? Kendimizi nasıl koruyabiliriz? Böcek konusunda uzmanlaşmış kişiler anlatıyor...
#SivrisinekMilli Savunma Bakanlığı, önceki gün Hakkari Çukurca bölgesinde el yapımı patlayıcının patlaması sonucu yaralanan askerin, kurtarılamayarak şehit olduğunu açıkladı. Öte yandan Milli Savunma Bakanlığı, Başika Üs bölgesinde nöbet sırasında sivrisinek ısırmasından kaynaklanan 'Batı Nil Virüsü' enfeksiyonu ile rahatsızlanan askerin, kurtarılamayarak şehit olduğunu duyurdu.
#MSBSağlık Bakanlığı, sivrisinek sokmasıyla bulaşan ve nadiren de olsa ölüme yol açabilen Batı Nil Virüsü enfeksiyonu hakkında bilgi vererek, Türkiye’de bu şekilde 4 vak'a tespit edildiğini kaydetti. Bu gelişmeyle birlikte, 'Batı Nil Virüsü nedir?' ve 'Batı Nil Virüsü nasıl bulaşır?' gibi sorular vatandaşlarca sorgulanmaya başlandı. İşte, Batı Nil Virüsü hakkında tüm merak edilenler...
#Batı Nil Virüsü Nedir?Sonbaharla birlikte özellikle COVID-19 gibi solunum yolları rahatsızlıklarının iyice arttığı bir döneme giriyoruz. Ayrıca şimdi bir de dünya genelinde Batı Nil ateşi ve maymun çiçeği virüsü (MPOX) gibi hastalıklar da kendini gösterdi. Kırım Kongo kanamalı ateşi de çok konuşulmayan önemli bir sağlık sorunu. “Bu hastalıklar nasıl riskler taşıyor ve yeni salgınlara neden olabilir mi” diye sorduk.
#COVID-19Türkiye'de ilk olarak 2011 yılında Edirne’de görülen ve yerleşik tür haline gelen Asya kaplan sivrisineğine bağlı yaşanabilecek olası riskleri, havaların ısınmasıyla birlikte tekrar konuşmaya başladık. Peki bu sivrisineklerle mücadelede biz vatandaş olarak neler yapabiliriz? Sivrisinek ısırığına bağlı yaşanabilecek olası hastalıklar nelerdir? Uzmanlarla konuştuk.
#Asya Kaplan SineğiTürkiye'de ilk olarak 2011 yılında Edirne’de görülen ve yerleşik tür haline gelen Asya kaplan sivrisineğine bağlı yaşanabilecek olası riskleri, havaların ısınmasıyla birlikte tekrar konuşmaya başladık. Küçük su birikintilerine yumurtalarını bırakarak çoğalan, gündüz saldıran ve agresif bir tür olan bu sivrisineklerle mücadelede biz vatandaş olarak neler yapabiliriz? Sivrisinek ısırığına bağlı yaşanabilecek olası hastalıklar nelerdir? Hangi durumlarda mutlaka hastaneye gitmek gerekir? Konunun uzmanları ile konuştuk.
#SağlıkBatı Nil virüsü Yunanistan’da çok sayıda kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu. Uzmanlar, Yunanistan'da can kayıplarına neden olan 'Batı Nil virüsünün göçmen kuşlarla Türkiye'ye taşınabileceği ve 'Culeks' türü sivrisineklerin virüse vektörlük yaptığını belirtti. Peki Culex nedir, ne demek? Batı Nil virüsü nedir, neden olur? İşte konuyla ilgili detaylar...
#Batı Nil VirüsüBatı Nil Virüsü gündemde yer almaya devam ediyor. Sivrisineklerle bulaşan Batı Nil Virüsü, Yunanistan'da 10'dan fazla kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu. Yunanistan'da can kayıplarına neden olan Batı Nil Virüsü hakkında uzmanlar tarafından açıklama yapıldı. Uzmanlar Türkiye’de yaşayan vatandaşların da virüse karşı dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı. Peki, Batı Nil Virüsü belirtileri nelerdir?
#Batı Nil VirüsüYunanistan'da can kayıplarına neden olan 'Batı Nil Virüsü' ile ilgili uzmanlardan uyarı geldi. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden Doç. Dr. Erdal Polat, "Türkiye'ye yurt dışından gelen sivrisineğin yaşaması için, çoğalamaması için hiçbir sorun yok. Bunlar gemilerle, uçaklarla gidip gelebiliyorlar" dedi. Prof. Dr. Kenan Midilli ise, "İstanbul'da daha önce görülmüş vakalar var. Ana taşıyıcı sivrisinek türü olan kuleks. Kapı ve pencerelerden girişlerini engelleyecek yöntemler kullanılmalı ve uzun kollu giyinilmeli. Bu virüsün aşısı ve etkili bir antiviral ajan yok" diye konuştu.
#İstanbulYunanistan'da can kayıplarına neden olan 'Batı Nil Virüsü' ile ilgili uzmanlardan uyarı geldi. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden Doç. Dr. Erdal Polat, "Türkiye'ye yurt dışından gelen sivrisineğin yaşaması için, çoğalamaması için hiçbir sorun yok. Bunlar gemilerle, uçaklarla gidip gelebiliyorlar" dedi. Prof. Dr. Kenan Midilli ise, "İstanbul'da daha önce görülmüş vakalar var. Ana taşıyıcı sivrisinek türü olan kuleks. Kapı ve pencerelerden girişlerini engelleyecek yöntemler kullanılmalı ve uzun kollu giyinilmeli. Bu virüsün aşısı ve etkili bir antiviral ajan yok" diye konuştu.
#İstanbulÜlkemiz son günlerde mevsim normallerinin altına düşen yağış ve su kullanımında yapılan hatalar nedeniyle ciddi kuraklık yaşıyor. Barajlarda su seviyeleri hızla düşerken uzmanlar, yaşanan bu durumun yazın bataklık ve küçük gölcükler oluşturabileceğine, bu ortamın sivrisinek üremelerine zemin hazırlayabileceğine, beraberinde ise Batı Nil Virüsü, Zika gibi ölümcül hastalıkların yayılabileceğine dikkat çekti.
#Batı Nil VirüsüSITMA, sarıhumma, Dengue-Humması (DENV), zika, Batı Nil virüsü gibi birçok hastalığın taşıyıcısı olan sivrisinek ve karasineklerin koronavirüs taşıyıp taşımayacağı merak ediliyor. Doç. Dr. Gülbüz Sezgin, koronavirüs bulaştırıcılığıyla ilgili bir tespitin olmadığını belirterek sivrisineğin pek çok başka ciddi hastalığı bulaştırdığına dikkat çekti.
#Doç. Dr. Gülbüz SezginHayati riski olduğu bilinen Batı Nil virüsü, yüksek ateş, baş ağrısı gibi belirtilerle ortaya çıkar. Batı Nil virüsü nedir? Tedavi edilebilir mi? İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ergün Kasapoğlu, Batı Nil virüsüyle ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı.
#VirüsSivrisinek sokmasıyla bulaşan ve tedavisi geciktirildiği takdirde nadir de olsa hayati risk taşıyan Batı Nil Virüsü, vatandaşlar tarafından merak edilmeye devam ediyor. Genellikle sık seyahat eden kişilerin risk altında bulunduğu Batı Nil Virüsü, baş ağrısı, yüksek ateş, ense sertliği, oryantasyon bozukluğu gibi belirtilerle kendisini gösteriyor. Peki, Batı Nil Virüsü nedir, nasıl bulaşır? İşte, Batı Nil Virüsü belirtileri ve hastalık hakkında detaylar.
#Batı Nil Virüsü NedirSağlık Bakanlığı, "Bu yıl ülkemizde, tamamı İstanbul Avcılar'da ve temmuz ayında olmak üzere 4 vaka tespit edilmiştir. Aynı bölgeden 3 şüpheli numunenin daha referans laboratuvarımıza gönderileceği bildirilmiştir. Bölgede hastalığın kontrolüne yönelik olarak İstanbul İl Sağlık Müdürlüğümüz tarafından yerel yönetimler ve ilgili kurumlarla iş birliği içinde gerekli koruma tedbirleri alınmıştır" açıklamasında bulundu.
#Batı Nil VirüsüDünya'da son yıllarda ölümlere neden olan hayvan kökenli küresel enfeksiyonlara 20-25 yıl içinde keşfedilen 35'ten fazla mikroorganizmanın neden olduğu, bu mikroorganizmaların ciddi salgın hastalıklar ile milyarlarca dolarlık ekonomik kayıplara yol açtığı bildirildi.