Güncelleme Tarihi:
NASIL BULAŞIYOR, KİMLER RİSK ALTINDA: İŞTE BATI NİL VİRÜSÜ
Sağlık Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği'nden yapılan açıklamada, “Batı Nil virüsü enfeksiyonu vakalarına Türkiye'de de rastlanılmıştır” denildi.
Konuyla ilgili olarak bugün Bilim Kurulu ve Bakanlık yetkililerinin katılacağı basın toplantısı yapılacak.
Manisa'da 12 Ağustos tarihinden itibaren ateş, trombositopeni (kan pıhtılaşmasında görevli hücrelerin azalması), bilinç değişikliği ve döküntü şikayetiyle başvuran 16 hastadan 6'sı hayatını kaybetmiş bunun üzerine Batı Nil Virüsü paniği başlamıştı.
YUNANİSTAN'DA 18 CAN ALDI
Yunanistan'da geçen ay ortaya çıkan Batı Nil virüsü nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısının 18'e ulaştığı bildirildi.
Yerel basında yer alan haberlerde, Batı Nil Virüsünün bulaştığı tespit edilenlerin sayısının 177 olduğu, hastanelerde 9 hastanın yoğun bakım ünitelerinde tutulduğu açıklandı. Özellikle Yunanistan'ın kuzeyinde görülen vakalarda hayatını kaybedenlerin büyük bölümünü 70 yaş üstü hastalar oluşturuyor.
Yaygın olarak ateş, baş ve kas ağrıları, iştah kaybı, bulantı, kusma, ishal, ciltte kızarıklık, lenf bezlerinin şişmesi gibi belirtiler gösteren Batı Nil virüsü, sivrisinekler aracılığıyla memelilere bulaşıyor. Kan yoluyla, organ ve doku nakliyle de bulaşan virüs, normal koşullarda kendini göstermiyor ve çoğu zaman farkına varılmadan atlatılıyor.
Yaşlılar, çocuklar, hamileler ve AIDS hastaları gibi bağışıklık sistemi zayıf olanlarda beyin iltihaplanmasına ya da beyni ve omuriliği çevreleyen zarlarda iltihaplanmaya yol açabiliyor.
BAKANLIK'TAN AÇIKLAMA
SAĞLIK Bakanı Recep Akdağ, Batı Nil Virüsü enfeksiyonu vakalarına ülkemizde Manisa ile birlikte 6 ilde 7 vaka görüldüğünü ve 3 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Salgının sıcak havayı sevdiğini bu bakımdan sonbahar mevsiminin gelmesiyle duruklama dönemine gireceğini anlatan Bakan Akdağ, önümüzdeki yıl için de hastalığın yayılmasını önlemek için sivrisineklerle mücadeleye ağırlık vereceklerini bildirdi.
Erzurum Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odasını ziyaret ederek Başkan Zeki Akal ve yönetim kurulu üyeleri ile görüşen Sağlık Bakanı Recep Akdağ, batı Nil virüsü ile ilgili basın mensuplarına açıklamada bulundu. Bulaşıcı hastalıklar konusunda Sağlık Bakanlığının şeffaf ve toplumu tam anlamıyla doğru bilgilendirici bir yöntem izlediğine işaret eden Recep Akdağ, virüsün 13 Ağustos'ta Manisa'da 'işini bilen ve dikkatli bir enfeksiyon hastalıkları uzmanı' tarafından ortaya çıkarıldığını anımsattı. Bazı vakaların Batı Nil Virüsünü andırdığını Hıfzıssıhha'ya rapor etmesi üzerine harekete geçtiklerini kaydeden Akağ, derhal bilimsey heyet oluşturduklarını belirtti. Manisa'doan sonra 5 ayrı ilde daha görüldüğüne değinen Bakan Akdağ, sonuçta 7 vakada hastalık tespit edildiğini, bunlardan 3'nün hayatını kaybettiğini söyledi. Batı Nil Virüsüne Türkiye'de geçmiş yıllarda da rastlanıldığını ifade eden Akdağ, şöyle konuştu:
"Bütün mesele iyi organize olmak ve buna benzer durumlarda hastalığı ortaya çıkararak takibini yapmak. Ortada ciddi bir salgın düşünmüyoruz. Çünkü hastalık sıcak mevsimde görülüyor. Sonbahar yaklaştı. Biz de görülen vaka az. Komşularımızda çok görüldü. Yunanistan, Rusya, Romanya'da özellikle Akdeniz'e komşu ülkelerde. Bu bizi bu seneden dikkatli olmaya sevk etti. Gelecek sene de özellikle sivrisinek mücadelesi konusunda da belediyelerimizin ve diğer yerel yönetimlerimizin kırsallarında dikkatli çalışaması gerektiğini söyledi. Önümüzdeki yaz mevsiminde mücadelenin aslını sivrisinek mücadelesi oluşturucak. Belediyelerin ve vatandaşların sivrisinekten korunmak için alabileceği önlemler var."
Sivrisinekler akşam vakitlerinde insanları soktuğunu, karanlık bastıktan sonra vücudun örtülmesi veya evlerin korunaklı hale getirilmesi gerektiğini vurgulayan Bakan Akdağ, virüsün yaşlı hastalarda hayati tehlike oluşturduğunu, ilacı bulunmadığını bildirdi. Akdağ, ilaçla virüsü yok edecek bir tedavi yönteminin olmadığını da sözlerine ekledi.