Rusya Devlet Başkanı Putin dün Soçi'de Türkiye ve İran Cumhurbaşkanları ile birlikte üçlü zirve düzenleyerek Suriye sorununun çözümü konusunda yeni bir hamle yaptı. Soçi zirvesi aslında Astana süreci olarak bilinen ve yine Rusya'nın insiyatifi ile başlatılmış olan çözüm çabalarının diğer ayağını oluşturuyor.
#YazarlarESET’in tespitlerine göre, aldatıcı e- postalar yoluyla gerçekleşen ön ödeme dolandırıcılığında bu kez Suriye’deki acılı gelişmeler kullanılıyor. E-posta kutunuza, Suriye’deki savaştan kaçan bir kişiden gönderilmiş gibi görünen bir mesaj geliyor. Oldukça acıklı bir hikayeyi barındıran mesajda, ilgili kişiye yardım edilmesi durumda, büyük kazanç vaat ediliyor.
#Esetİstanbul bugün ve yarın birbirinden önemli dünya liderlerine ev sahipliği yapıyor. İstanbul'da bugün başlayan iki günlük Asya’da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı (AİGK/CICA) her ne kadar ilk etapta Asya'daki meseleleri ele almak üzere planlanmış olsa da İsrail'in geçen haftaki Gazze operasyonun zirveye damga vurması bekleniyor.
İsrail uçaklarının Suriye’nin yanısıra Türkiye’nin de hava sahasını ihlal etmeleri üzerine İsrail’e nota veren Türkiye, yanıt bekliyor. Üst düzey bir Türk yetkilisi, “Şu an itibariyle yanıt gelmedi. Bekliyoruz” derken “Her seviyede temas yapılıyor” şeklinde konuştu.
İsrail ile Suriye arasında diyalog çabalarında Türkiye’nin “aracılık” yaptığı iddiaları sürüyor. İsraelli Haaretz gazetesi, ABD Yönetiminin İsrail ile Suriye arasındaki görüşmelerin yeniden başlamasına karşı çıktığını vurgularken İsrail Başbakanı “Olmert, Nisan ayında Suriye Cumhurbaşkanı Başer Esad’a bir Türk üçüncü taraf ve diğer bir kişinin aracılığıyla bir mesaj iletti” diye yazdı.
Kuzey Irak'taki bölgesel Kürt hükümeti ile ilişkileri geliştirecek adımlar atılabilir. Neden olmasın. Yeter ki bu yakınlaşma huzur getirsin, barış getirsin, olumlu gelişmelere yol açsın. Eğer atacağımız her adım bizim için huzur getirecekse, onlar için huzur getirecekse biz buna her zaman varız.
Suriye’nin ikinci büyük kenti Halep, ziyaretçilerinde zaman tünelinde yolculuk etmiş etkisi yaratıyor. Gaziantep’ten çıkıp, yaklaşık bir saat yol aldıktan sonra kendinizi ortaçağa ait bir kentte buluyorsunuz. Bugün Şam’a kıyasla köhnemiş olsa da eski ihtişamın izlerini görmek mümkün. Suriyeliler, Türkiye’de zor rastlanacak türde bir kentsel koruma bilincine sahip. Şehrin ünlü kalesinden görünen eski Halep, uçsuz bucaksız bir labirent gibi.
Suriye Devlet Başkanı Başer Esad ile birlikte Türkiye ziyaretinde, "Türkiye, Şam’da İMKB gibi bir borsa kursun" diyen Esma Esad’ın dileği gerçek oluyor. Şam’da dijital platformda işleyen uluslararası standartlarda bir menkul kıymetler borsasını Türk şirketi RBF Grubu kuracak.