Anayasa Mahkemesi’nin web sayfasına girip kendisinin biyografisine bakarsanız, karşınıza çıkan ilk cümle “Zühtü Arslan 1 Ocak 1964 tarihinde Yozgat’ın Sorgun ilçesinde dünyaya gelmiştir” ifadesi olacaktır.
#Zühtü ArslanCHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, KHK’lılara ilişkin tartışma yaratan “Tamamını görev yerlerine iade edeceğiz” sözlerine açıklık getirdi. KHK ile atılan ancak herhangi bir terör örgütünden mahkumiyeti olmayanları görevlerine iade edeceklerini söyledi.
#KılıçdaroğluCHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, “Gençlere söz verdim. En geç 1 yıl içinde Türkiye’de yurt sorununu çözeceğiz. 1 kişilik, 3’er kişilik odalar sıcak suyu, soğuk suyu, geniş bant internet erişimi olacak. EYT sorununu da çözecekse bir kişi çözer. Onun adı da Bay Kemal” dedi.
#KılıçdaroğluDünkü yazım Anayasa Mahkemesi’nin 2014 yılı ekim ayında Şanlıurfa Viranşehir’de biber gazına maruz kaldıktan sonra hayatını kaybeden Aynur Kudin adındaki vatandaşımızın ölümüyle ilgili soruşturmanın üstünkörü yapılıp kapatılması nedeniyle Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından verilen bir “hak ihlali” kararını anlatıyordu.
#AYMAnadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca "Silahlı örgüt" ve "Yağma" suçlarından hakkında soruşturma yürütülen Sedat Peker'in suç dosyası kabarık. Adı 90'lı yıllarda gündeme gelen Peker, 10 yıldan fazla cezaevinde hapis yattı.
#Sedat PekerGeçen nisan ayının başında Bodrum’da yaşanan ve kamuoyunda da yankılanan bir hadise, gazeteci Hakan Aygün’ün dini değerleri aşağıladığı suçlamasıyla Gümbet’te belediyenin marinasına demirlediği teknesine düzenlenen bir polis baskınıyla gözaltına alınması, ardından tutuklanarak hapse atılmasıydı.
#YAZARGEÇEN pazartesi günü Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) internet sitesinde son yıllarda kamuoyunda geniş bir tartışma konusu olan Gezi davası ile ilgili önemli bir ‘hak ihlali’ kararı yayımlandı. Karar, bu davanın (5) numaralı sanığı Yiğit Aksakoğlu’nun tutuklanmasının hukuki olmadığına, Anayasa’nın 19’uncu maddesinde güvence altına alınan “kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı”nın ihlal edildiğine hükmediyor.
#YAZARAYM kararlarında güç dengesi Gül döneminde seçilen üyelerle Erdoğan döneminde seçilen üyeler arasında pamuk ipliğine bağlı. ‘Barış İçin Akademisyenler’ kararında 8-8 olan eşitlik, Gül döneminden 1 üyenin emekli olması sonrasında CHP’nin İnfaz Yasası başvurusunda 9’a 7 oldu. AYM’deki oy kalıplarıyla ilgili yerleşik bakışı tersyüz eden bir gelişme ‘Enis Berberoğlu’ kararının oybirliğiyle çıkması oldu. AYM’nin 16 üyesi de ‘hak ihlali’ olduğunu belirtti.
#YAZARBeni uzakta ama hep Eskişehirli olarak sevindiren bir şey var: Yort Kitap. Yort’u Georges Rodenbach’ın ‘Ölü Brugge’ kitabıyla tanıdım. Devamı Girish Shambu’nın ‘Yeni Sinefili’, Anne Carson’ın ‘Albertine Temrini’, Levent Şentürk’ün ‘Plastik Melek’, Osman Şişman’ın ‘Photo Graphis’, Franco Berardi’nin ‘Nefes Kaos ve Şiir’iyle geldi.
#YORT KitapDün güne başladığımda Anayasa Mahkemesi’nin ‘Wikipedia’ yasağı hakkında önceki gün verdiği ‘ihlal’ kararını değerlendiren bir yazı kaleme almaya hazırlanıyordum ki, cep telefonuma düşen bir haberden İstanbul’daki bir mahkemenin ‘Sözcü’ gazetesinin yönetici ve yazarlarını mahkûm ettiğini öğrendim. Ben de bunun üzerine her iki kararı birlikte değerlendiren, birbirine taban tabana zıt bu iki yönelişin birlikte ne anlama geldiğine odaklanan bir yazı yazmaya karar verdim.
#YazarDünkü yazımız Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) ‘hak ihlali’ kararı sonrasında, birinci derece mahkemelerin 2016 başında güneydoğudaki olaylarla ilgili “Bu suça ortak olmayacağız” başlıklı bildiriyi imzalayan akademisyenler hakkında “terör örgütü propagandası” iddiasıyla açılan davalarda vermekte oldukları beraat kararlarını konu alıyordu.
#YazarAdalet Bakanlığı hazırlığını tamamladı, yeni yargı reformu parlamento yolunda. Bugün Türkiye’de yargıya güveniliyor mu, korkuluyor mu? Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Canan Kaftancıoğlu’nun aldığı cezayla ilgili ne düşünüyor, Barış Akademisyenleri için AYM’den çıkan kararı nasıl yorumluyor? Röportajımızda Cumhuriyet gazetesi çalışanlarının aldığı cezadan insan hakları ve ifade özgürlüğü konusunda yapılacak reformlara, kadın cinayetlerinden infaz sürelerine, Osman Kavala’dan Selahattin Demirtaş dosyalarına kadar her şeyi konuştuk. “Yargılama süreçlerinde de özgürlüğün asıl olduğu dikkate alınmalı” diyen Bakan’a göre 2019, yargı reformuyla birlikte normalleşmenin de yılı olacak.
#İpek ÖzbeySaadet Partisi (SP) Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, “İktidarın Suriye politikasını eleştirmek başka Suriyeli mültecilere karşı nefreti körüklemek başkadır. Suriyeli mültecilere karşı yürütülen harekâtın sırf iktidara karşı olduğu için yapılmasını doğru bulmuyorum. Bir hata başka bir hata ile önlenmez” dedi.
#Gazetehaberleri1071 akademisyen, Anayasa Mahkemesi'nin 9 akademisyenin yaptığı başvuru üzerine verdiği hak ihlali kararına karşı bir bildiri imzaladı. Akademisyenler, Anayasa Mahkemesi'nin bu kararla, terör propagandasına cezayı hak ihlali gördüğünü savundular. Akademisyenler "Anayasa Mahkemesi terörü meşrulaştıramaz" dediler.
#AYMCHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 24 Haziran seçimleri için seçim bildirgesini açıklaması ile CHP'nin seçim bildirgesinde yer alan konu başlıkları da ortaya çıktı. 'Türkiye'nin 5 temel sorunu' üzerine kurgulanan bildiride, ekonomi, demokrasi, eğitim, toplumsal barış ve dış politika alanlarındaki vaatler anlatılıyor; Nevruz'un resmi tatil ilan edilmesi vaadi de dikkat çekti. Kılıçdaroğlu, vaatlerini açıklarken ''Asgari ücret net 2 bin 200 lira ve vergisiz olacak. En düşük emekli aylığı bin 500 lira olacak.'' dedi.
#CHPHDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Hasip Kaplan'ın "HDP kurultayında Demirtaş’ın yerine sakın bir Türk göz dikmesin, benim naçizane önerim, herkes haddini bilecek" açıklamalarına cevap verdi. "İlkel milliyetçilik yani ırkçılık hastalıklı bir duygudur. Bazen Hasip örneğinde görüldüğü gibi insanı insanlığından eder" diyen Önder, HDP'nin yeni eşbaşkanını seçerken Kürtlüğüne ya da Türklüğüne bakmayacaklarını söyledi. Açıklamasıyla tepki çeken Hasip Kaplan ise sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan istifa ettiğini duyurdu.
#Sırrı Süreyya Önder