Antalya’daki 7 Mehmet gibi, uluslararası standartlara göre bile ‘çok iyi’ sayılacak bir lokanta şıppadak ortaya çıkmıyor. Geçen hafta bu başarının gerisinde yatan nedenleri irdeledim. Bu hafta ise yediklerimi farklı kategoriler halinde analiz edeceğim. Her bir kategoride bu lokantanın çok üst düzeye çıkıp ülkemizde çıtayı epey yükselttiğini düşünüyorum.
#HöşmerimTapas barları, şık restoranları ve kıpır kıpır kafeleriyle Madrid, her mevsimde ışıklar içinde yaşayan bir başkent. Kendilerine 'Madrilenos' diyen şehir sakinlerinin yemek kültürü ise harika... Erken saatlerde yaptıkları hafif bir kahvaltıyla güne başlıyorlar, akşamüstü de 'tapas' ile keyiflerine keyif katıyorlar. Bir haftamı Madrid'e ayırdım ve sizin için en güzel lezzet mekânlarını dolaştım. İşte Madrid lezzet rehberi...
#MadridAdıyaman'da ‘Doruk’ isimli kuzu ilginç hareketleri, yediklerive sevimliliği ile vatandaşları kendisine hayran bırakıyor. MustafaYücel Özbilgin Park’ına dinlenmeye gelen aileler Doruk'u görünceşaşkınlıklarını gizleyemiyor. Özellikle çocukların gözdesi ve eğlencesiolan sevimli Doruk, müşterilerin masasına gidiyor ve müşterilerin ikramettiklerini yiyor.Doruk biberonda ballı şerbet, çay ve meyve suyu, kola, gazoz, süt,limonata, kahve içiyor, cips, çekirdek ve kek, şeker, erik, dondurma,çilek yiyor. Doruk'u çocuğu gibi besleyerek yetiştiren Abdurahman veBurak Ekinci, kardeşler zaman zaman Doruk'u otomobile de bindirerekgezmeye çıkarıyor. Otomobil keyfine diyecek olmayan Doruk, aynı zamandaotomobilde müzik dinlemeyi de seviyor. İnsanlardan kaçmayan Doruk, ençok kadınlar ve çocuklar tarafından yoğun ilgiyle karşılanıyor.34 yıldan beri ailece yeni doğmuş kuzu alan ve onları çocukları gibiyetiştiren Abdurahman ve Burak Ekinci kardeşler, vatandaşların Doruk'aolan ilgisinden memnun.
#KuzuMüzik değil, ‘‘musiki’’de 50 yılı çoktan geride bırakan Sadun Aksüt, kendi deyimiyle, bu sanatın bir askeri, ebedi hizmetkarı. Bugün müziksever kaç kişi adını biliyor? Ama o, fasıl heyetlerinin fasıl heyeti, gazinoların gazino, assolistlerin assolist, seyircinin de dinleyici olduğu yıllardan bir tanbur ustası, bir canlı tarih gibi dimdik ayakta.
Önümüzdeki hafta, paylaşmanın öneminin vurgulandığı ramazan ayını geride bırakıyoruz. Özenle kurulmuş bayram sofralarında buluşacağız. Küçüklere şeker ve harçlıklar verilirken sofralar geleneksel tatlılarla taçlanacak. Yazarımız Sahrap Soysal çocukluğunun bayram sofralarını anlattı, Gastronometro şefleri hafif ve pratik incir tatlısı tarifini paylaştı.
#BayramYaz meyvelerinin albenisi ve tadı bir başka… Pitoresk bir manzara gibi dizilmiş pazar tezgâhları karşısında kayıtsız kalmak mümkün değil. Kimi zaman fazladan alınmış, kimi zaman görüntüsüne aldanılmış ama tadı olmayan meyveler buzdolabında kalabiliyor. Değerlendirmek için çeşit çeşit tarifler yazdım; deneyin, pişman olmayacaksınız.
#Gülay Barbaros AltanAnadolu’da hayat var olduğundan beri Bursa hep çok zengin bir yaşam kaynağı oldu. Verimli toprakları, tarih boyunca ticaret, zanaat ve sanatın önemli bir merkezi olarak konumlanması, çeşitli medeniyetlere başkentlik yapmış olması ve neredeyse insanlığın başlangıcından bugüne dek; hep göç yolu üzerinde bulunması Bursa’nın kültürel birikimini çok zengin kılmıştır.
#BursaSokak lezzetleri sokakların hafızalarımızda bıraktığı hatıralardır. Hepimiz en güzel ekmek arası köfteyi, en güzel tatlıyı, en güzel pilavı sokaklarda yemedik mi? Nerede yediğin çok önemli değildir aslında, en lezzetlisi en mutlu olduğun anda yediğin yemektir. Mutluluk hatıralarda, hatıralar da sokaklarda saklıdır. Bu nedenle ‘sokak lezzetleri menülerin en güzelidir’ diyebiliriz.
#BursaRamazan ayında oruç tutacak vatandaşların protein ağırlıklı beslenmeleri gerektiğini belirten Dr. Ender Saraç, vatandaşların bol miktarda C vitamini tüketmeleri gerektiğini söyledi, ramazan ayına sayılı günler kala oruç tutacaklara beslenme konusunda önerilerde bulundu.
#Oruç TutmakBal, doğal yapısından dolayı hassasiyet gösterilmesi gereken bir ürün. İçeriğindeki zenginlikler ve faydaları saymakla bitmez. Balı buzdolabında saklamayın. Balın tadını alabilmeniz için oda sıcaklığında olması gerekir. Mümkün olduğunca karanlık, ışık almayan ve serince bir dolap içinde, kapağı sıkıca kapalı olarak muhafaza edin. Balın bozulması diye bir şey söz konusu değildir. Gerçek balda asla bakteri oluşmaz.
#BALYaz sergilerini öğrencilere ayıran Pera Müzesi, bu kez Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nden 54 genç sanatçıyı konuk ediyor. Dilek Karaaziz Şener’in küratörlüğündeki ‘Sarsılan İmge’ başlıklı sergi, ‘Yeni kuşağın, çağın gerçekliğiyle ilişkili olarak sarstığı imge’ görüşünden yola çıkıyor.
#Pera Müzesi