Son yıllarda kentlerde insanlar oruçlarını evde olduğu kadar lokantalarda da açıyor. Yiyecek sektörü bu yeni alışkanlığı her yıl daha da zenginleşen iftar mönüleriyle canlı tutuyor. Biz de bu hafta jüri üyelerimize iftar yapmak için en iyi 10 restoranı sorduk. Listeye giren lokantalar Osmanlı ve Türk mutfağına ait geleneksel lezzetlerin bulunduğu mekánlar. Üstelik bu hafta iki ikincimiz var.
EN İYİ 101. Çırağan Tuğra - İSTANBUL
2. Kaşıbeyaz - İSTANBUL
2. Kanaat - İSTANBUL
3. Hacı Abdullah - İSTANBUL
4. Merkez Lokantası - ANKARA
5. Feriye - İSTANBUL
6. Asitane - İSTANBUL
7. Sazende - ADANA
8. Zeyrekhane - İSTANBUL
9. Otel Usta - TRABZON
10. Hilton Colonnade - İZMİR
ÇIRAĞAN TUĞRA
Osmanlı-Türk sentezi mutfak
Çırağan Sarayı Kempinski Otel’in içinde hizmet veren Tuğra restoran, 1991’de açıldığı günden bu yana Türk mutfağından örnekler sunuyor. Şef aşçı Aydın Demir, geleneksel Osmanlı mutfağı ile yenilikçi Türk mutfağının bir sentezini sunuyor. Çırağan Sarayı’nın deniz manzaralı salonlarından birinde bulunan Tuğra restoran, doksan kişilik kapasitesi ile hergün 19.00-23.00 saatleri arasında canlı fasıl müziği eşliğinde hizmet veriyor. İftar için rezervasyon şart. Ramazanda uygulanan fiks mönünün fiyatı 130 YTL. Kredi kartı geçiyor. Tel: (212) 326 46 46
KAŞIBEYAZ
Her şey limitsiz
19 yıl önce Florya’da Ahmet Besin’in kurduğu Kaşıbeyaz, fiks iftar mönüsü uyguluyor. Başlangıç olarak hurma, zeytin, bal, kaymak, peynir, sucuk, çiğ köfte, Antep turşusu ve mevsim salatası servis ediliyor. Mönüye çorba, fındık lahmacun, içli köfte, kebap çeşitleri, et ve tavuk yemekleri, tatlılar, ayran, meşrubat, çay ve kahve dahil. Her şeyin limitsiz olduğu mönünün fiyatı 40 YTL. Sebzeli bahar kebabı ve peynirli künefe tavsiye ediliyor. Tel: (212) 663 28 90
KANAAT
Ramazanda 24 saat açık
1933 yılından bu yana Üsküdar’da hizmet veren Kanaat lokantası Vahdettin, Kenan ve Fuat Kargılı kardeşler tarafından kuruldu. İftar için rezervasyonun şart olduğu mekan, ramazan boyunca 24 saat hizmet veriyor. Elbasan tava, sac kavurma, kuzu kapama en çok tercih edilen yemekler. 23 çeşit tatlı servisi bulunan Kanaat’te ayva tatlısını denemeniz tavsiye ediliyor. Ortalama 13-23 YTL’ye iftar yapabilirsiniz. Kredi kartı geçerli değil. Tel: (216) 553 37 91
HACI ABDULLAH
300 çeşit yemek var
Osmanlı - Türk mutfağı servis eden Hacı Abdullah Lokantası, Sultan 2. Abdülhamid döneminde, Abdullah Efendi tarafından kuruldu. Beyoğlu’nda bulunan lokantanın mönüsünde 300 yöresel lezzeti barındırıyor. Manisa kebabı, Siirt’e özgü ekşili dolma, İzmir’in dağ kekiği salatası, radika salatası en çok ilgi görenler. Ballı muzlu kaymaklı incir tatlısı Hacı Abdullah’ın spesiyalleri arasında. Alakart servisin bulunduğu mekanda orucunuzu ortalama 30-50 YTL’ye açabilirsiniz. Kredi kartı geçerli. Tel: (212) 293 85 61
MERKEZ LOKANTASI
Atatürk’ün isteğiyle kuruldu
Merkez Lokantası, Ankara’nın en köklü restoranlarından. Mustafa Kemal Atatürk, Atatürk Orman Çiftliği’nin kurulduğu 1920’li yıllarda öğlenleri yemek yiyebileceği bir mutfak hazırlanmasını istemiş. 1930’larda ise mutfak restorana dönüştürülmüş. Bugün Mehmet Ali Öztürk tarafından işletiliyor. Lokantada ramazan boyunca özel iftar mönüsü uygulanıyor. Mönünün içerisinde serpme iftarlık tabağı, çorba, seçmeli ızgara çeşidi, mevsim salata, tatlı ve içecek yer alıyor. Fiyatı 19 YTL.
İftar saati boyunca klasik Türk ve tasavvuf müziği çalınıyor. 250 kişiyi ağırlayabiliyor. 12.00-23.30 saatleri arasında hizmet veriyor. Tel: (312) 211 02 20.
FERİYE
Postmodernist Osmanlı yemekleri
19. yy Osmanlı mimarisi klasiği Feriye Karakolu binasında hizmet veriyor. Osmanlı’nın otantik mutfak kültürünü postmodernist bir anlayışla sunuyor. Ramazan için hazırlanan mönüde iftariyelikler, çorba, ara sıcak olarak börek veya mantı, et, tavuk veya balık seçenekleri, tatlı ve şerbet çeşitleri bulunuyor. Rezervasyon şart. İftar mönüsünün fiyatı kişibaşı 55 YTL + KDV. Kredi kartı geçerli. Mönüye meşrubatlar dahil değil. Tel: (212) 227 22 16
ASİTHANE
200’ü aşkın orijinal reçete
Edirnekapı Kariye Müzesi’nin yanı başındaki bir Osmanlı konağının bahçe katında bulunan Asitane Restoran, 1991 yılından bu yana hizmet veriyor. Pek çok orijinal kaynaktan 200’ü aşkın reçeteyi arşivine katan Asitane’nin yazlık ve kışlık iki farklı mönüsü var. Ramazan için özel bir mönü hazırlayan mekanda cuma ve cumartesi akşamları fasıl ve Türk sanat müziği ağırlıklı canlı müzik programı var. 120 kişi kapasiteli restoranda rezervasyon şart. İftar mönüsünün fiyatı 60 YTL. 10 kişinin üzerindeki gruplara yüzde 15 indirim yapılıyor. Kredi kartı geçerli. 11.00 - 00.00 saatleri arasında açık. Tel: (212) 534 84 14
SAZENDE
Tasavvuf müziği eşliğinde
Adana Aiza’nın 3’üncü katındaki Sazende Fasıl Restoran’da iftarınızı canlı tasavvuf müziği eşliğinde açabilirsiniz. 400 metrekarelik restoran, Mersin yolu üzerinde Küçük Dikili Kavşağı ’nda bulunuyor. İftar mönüsünde iftariyelikler, avcı böreği, kebap, piliç ve ızgara çeşitleri, kompostolar, salatalar ve tatlı çeşitleri var. 150 kişi kapasiteli restoranda müzisyenler ve servis personeli geleneksel kıyafetler giyiyor. İftar mönüsünün fiyatı 18.50 YTL. Tel: (322) 441 03 02
ZEYREKHANE
Eskiden manastırdı
Bizans döneminde manastır olan Zeyrekhane binası, fetihten sonra İstanbul’un ilk medresesi olarak yüzlerce yıl hizmet verdi. 1997 yılında restore edilip Zeyrekhane adıyla restorana dönüştürüldü. Ramazan için uygulanan iftar mönüsünün içinde iftariyelikler, çorba, zeytinyağlılar, et yemekleri, meşrubatlar, çay, kahve bulunuyor. Pazartesi günleri kapalı olan Zeyrek’teki mekan 09.00-22.00 saatleri arasında hizmet veriyor. İftar mönüsünün fiyatı 50 YTL + KDV. Kredi kartı geçerli. Tel: (212) 532 27 78
OTEL USTA
Karadeniz usulü iftar
İftar yemekleri için özel mönü hazırlayan Usta Oteli’nin eşsiz bir deniz manzarası var. Trabzon kent merkezinde yer alan 4 yıldızlı otelin 250 kişilik restoranında iki şef görev yapıyor. Mönüde güveç, lahana sarması, hamsi kuşu, kaygana ve balık çeşitleri yer alıyor. Laz böreği ve sütlaç şeflerin spesiyalleri arasında. İftar yemeği açık büfe. Fiyatı 25 YTL. Tel: (462) 326 57 00
HİLTON COLONNADE
Ramazan davulcusu bile var
Hilton İzmir içinde faaliyet gösteren Colonnade restoran, fasıl eşliğinde Türk mutfağının birbirinden leziz yemeklerini, iftariyeliklerini ve tatlılarını zengin iftar sofralarında konuklarına sunuyor. Açık büfe iftar mönüsünde çeşit çeşit iftariyelik, çorba ve kebap çeşitleri, fırın köfte, levrek tava, karışık sebze, mantarlı pilav, kızartma çeşitleri, Çerkez tavuğu, tabbule, humus, deniz mahsulleri pilaki, ramazan pidesi gibi geleneksel tatlar var. Tatlı köşesinde güllaç, kabak tatlısı, aşure, vişneli ekmek tatlısı, tel kadayıf bulabilirsiniz. Limitsiz meşrubat dahil iftar büfesi kişibaşı 50 YTL. Ramazan davulcusu ve şerbetçi de unutulmamış. Tel: (232) 497 60 60