MasterChef eleme adayları kimler oldu 19 Eylül? sorusunun yanıtı dün geceki dokunulmazlık karşılaşmasının ardından belli oldu. Kıran kırana mücadelelerle rekabet dolu anları ekranlara getiren MasterChef Türkiye'nin dün geceki son bölümünde, kırmızı ve mavi takım MasterChef dokunulmazlık oyununda 'Balkan yemekleri' menüsünü hazırlamak için karşı karşıya geldi. Danilo, Somer ve Mehmet Şef'in istediği 7 çeşit yemeği daha başarılı hazırlayan mavi takım dokunulmazlığı elde ederken, Erim kaptanlığında kırmızı ise bireysel dokunulmazlığa gitti. Heyecan dolu gecede MasterChef 5. ve 6. eleme adayları kırmızı takımdan seçildi. Öte yandan Semih ve Mehmet Şef arasındaki tartışma ekranlara damga vurdu. Peki, MasterChef eleme potasına kimler gitti, dokunulmazlık oyununu kim kazandı? İşte, 19 Eylül Perşembe MasterChef eleme adayları ve son bölümde yaşananlar.
#Masterchef Eleme AdaylarıGeçtiğimiz akşam üzeri sağanak yağışın olduğu saatlerde Bursa Gastronomi Festivali tanıtım toplantısına katıldık. Ülkemizin gastronomisiyle ön plana çıkan doğu ve güney doğu kentlerine yaptığım gezilerde yaşadığım şehir Bursa’da benzer bir çalışmanın yapılıp yapılamayacağı konusunu düşünmüştüm.. Aslında bir şehrin gastronomisi sadece caddede yürürken gördüğünüz lokantalardaki yemeklerden ibaret değil, şehrin yaşam kültürü içinde evlerde günlük yaşamın bir parçası olarak komşularla, aile fertleri ile sıradan bir günde yenen veya bir bayram günü paylaşılan yemekte o şehrin yemek kültürünün çok özel bir parçası olabilir. Demek istediğim hiç beklemediğiniz bir anda bir Bursa evinde size ikram edilen bir börek, kurabiye hayatınızda yediğiniz en iyi lezzet olabilir.
#Uğur ÇELİKKOLBalkan mutfağından Elbasan tava, kuzu eti ve yoğurt sosu bir araya geliyor ve fırınlanıyor ve ortaya kimsenin karşı koyamayacağı bir lezzet çıkıyor. MasterChef Balkan yemekleri konseptiyle izleyicilerin merak ettiği Elbasan tava tarifi detayları haberimizde...
#Elbasan TavaYemek hazırlamak, onun için yalnızca karın doyurmak için yapılan bir eylem değil... Sorunca, “Hayatımdaki en büyük tutkum” diyor. ‘MasterChef Türkiye’nin jüri üyelerinden Somer Sivrioğlu ile buluştuk... Bize büyüdüğü Kadıköy sokaklarını, kimsenin bilmediği hobi ve meraklarını, anneannesinin mutfağını, en sert jürisi olan annesinin restoranlarını ve Avustralya günlerini anlattı. Ayrıca iyi restoran seçimi ve lezzet sırlarından küçük tüyolar verdi.
#Somer SivrioğluGeçtiğimiz bayram İpsala sınırından çıkıp Yunanistan’dan başladığımız ve Bulgaristan’dan Kapıkule sınırından geçerek yurda dönüp sonlandırdığımız Balkanlar turumuzda toplam 8 ülke ve 23 şehir gezdik. Bir sınır kapısından diğerine de tam 4 bin km yol kat ettik. Kafamıza göre yol aldığımız, istediğimiz şehirde konakladığımız, istediğimiz yerde durup mola verdiğimiz harika bir 10 gün geçirdik. Bu yazımda gezdiğimiz ülkelerde damak çatlatan 10 restoranı sıraladım. Kimi lezzet açısından öne çıkıyor kimi de ambiyansı ve verdiği huzurla… İşte 7 ülkeden 10 restoran tavsiyesi…
#BalkanlarHepimizin Balkanlar’dan göçmüş veya mübadeleyle Anadolu topraklarına gelmiş bir komşusu, bir dostu, dedesi veya büyükannesi vardır, değil mi? Mutlaka her birimiz bir Rumeli yemeğinin tadına bakmışızdır. Bu yemeklerin izlerini sürmek üzere zaman zaman Balkanlar’a seyahat ederim. Haydi buyurun bir demet Balkan gezisine.
#Sahrap SoysalReina hazırlıklarını erken tamamladı, yarın Tarkan’ın çıkacağı resmi F1 partisiyle yeni sezonu açıyor. Dekorda önemli bir değişiklik yok, Barbara Penso yine bol bol Swarovski taş kullandı. Bu yıl girişler 50, yemekler 18-44 lira. Kendi mönüsünde yengeç eti de var, Endonezya ördeği de. Alternatif arayanlara 6 ayrı konuk restoran da olacak. Hepsi ayrı bir pastel renkte. DJ kabininde yine en azmalı Türkçe ve yabancı parçalarıyla Suat Ateşdağlı var. (212) 259 59 19. www.reina.com.tr
Hayatının büyük bir bölümü asker olarak geçti. Askeri okullarda okudu, cephelerde savaştı. Çok okudu, çok araştırdı, hep çok şık giyindi. Ama sofraya oturduğunda mütevazı biriydi. Sebze yemeklerini, ona çocukluğunu hatırlatan böreği çok sevdi. Misafirlerini ağırladığı sofralar çok meşhur ama bu masalarda menüden çok fikirler güçlüydü.
#Mustafa Kemal Atatürku hafta ağustos sonlarında çıkan ve eylül ayı itibariyle lezzeti doruk noktaya ulaşan mürdüm eriğinin etle buluştuğu, Osmanlı saray mutfağının etkisinin görüldüğü bir reçete ile geldim; mürdüm erikli lokum et. Meyvelerin etle buluştuğu yemeklerin saray mutfağında ne denli önemli bir yere sahip olduğunu artık hepimiz çok iyi biliyoruz. Osmanlı mutfağı yüz yıllardır gastronomiye sihirli bir dünya sunuyor. Saray mutfağında en çok pişirilen yemek türleri arasında da en fazla tatlı etler dikkat çekiyor. Çünkü 15. ve 16. yüz yılda et yemeklerinin çoğunu ekşi-tatlı et yemekleri oluşturuyor. OrtaAsya, Anadolu, Orta Doğu ve Balkan ülkelerinin tatlarıyla zenginleşen Osmanlı mutfağında en sık kullanılan meyvelerin başında ise kavun, ayva, erik, yenidünya, kuru kayısı, kuru üzüm ve incir geliyor. Yemeğe sadece lezzet katması açısından değil, içinde bulunan vitaminlerin yemeğe geçmesi açısından da meyveler saray yemeklerinde sıkça yerini alıyordu. Günümüzün bazı yörelerinde de hala meyveler yemeklere lezzet katmaya devam ediyor. Üstelik bu saklı kalmış saray lezzetlerini günümüze taşıyan restoranların sayısı da günden güne artıyor.
#MürdümAnadolu mutfağının simge fotoğraflarında hep bakır sahanlar, tava ve tencereler vardır. Son dönemde kahvaltı sunumlarının da ayrılmaz parçası oldular. Geleneğimizde oldukça derin izi olan bakır sahanda lezzeti katmerlenen Balkan köftesi ve Kastamonu paçası tariflerimi denerken bakır sahan kullanıp farkı siz de hissedebilirsiniz. Ancak bakırı mutfağınızda ilk kez kullanacaksanız, hemen yandaki uyarı ve önerileri de dikkate alın.
#BakırHayalini kurduğu üniversitenin kapılarını aralayan gençler, akademik yılın başlamasıyla geleceklerine doğru önemli bir adım atacak. Bu süreçte yaşadığı şehirden ayrılıp başka bir kentte eğitimini sürdürecek olanları yalnız bırakmadık. Tecrübeli öğrencilerden öneriler alarak bir rehber hazırladık.
#ÖğrenciBu hafta Hande Yener, Alaçatı’daki Kali Beach’te; Sefo, Marmaris Amfi Tiyatro’da konser verecek. Amerikalı rap’çi TYGA, Lifepark’ta; rap-elektronik ikilisi Die Antwoord, UNIQ Açıkhava’da İstanbullu hayranlarıyla buluşacak. Limak Filarmoni Orkestrası ‘Operanın Yıldızları Yaz Konserleri’ kapsamında ünlü solistler eşliğinde Bodrum Antik Tiyatro’da olacak.
#Uygar TaylanCNN Travel, dünyanın dört bir yanından birçok hamur işi lezzetini bir araya getirdi. Bazı kültürlerde 'ekmek' olarak nitelendirilen hamur işi lezzetleri listesinde ülkemizden ise simit yer aldı. Biz de bu haber üzerine uzmanlarımıza ‘Simitlerin peşinde yola çıkılacak adresler nereler?’ diye sorduk. İşte 10 şehirden mutlaka tadılması gereken 10 simit…
#RotaZamanın doğrusal bir şekilde ilerlediğinden şüphe ettiğiniz oldu mu? Çoğumuz gibi benim de oldu. Kış aylarında dışarıdan gelen kar kokusu, yıllar sonra tekrar yediğim Cote d’or çikolataları, babaannemin dokunduğum kadife elbisesi, 90’ların pop şarkıları, seneler sonra aniden karşıma çıkan bir sinema afişi… Siz her ne kadar farkında olmasanız da duygularınızı yönetmekte duyularınız adeta usta.
#TUNCABazıları bir arkadaşıyla yola çıkıyor, bazıları daha kalabalık... Kimileri de sosyal medyada oluşturulan seyahat gruplarında kendine yol arkadaşı buluyor. Geziyor, başka kültürleri keşfetmek istiyorlar. Seyahatsever kadınlarla ‘kız kıza seyahat’in güzelliklerini konuştuk.
#Necla BAYRAKTAR