Türkiye Kültür Yolu Festivallerine esin kaynağı olan Beyoğlu Kültür Yolu Festivali ile İstanbul kültür ve sanata doydu. 16 gün süren festival boyunca Atatürk Kültür Merkezi-Galataport rotasında binin üzerinde etkinlik gerçekleştirildi. Türkiye Kültür Yolu Festivallerinin 8’inci durağı olan Beyoğlu Kültür Yolu Festivali, 50’den fazla mekanda birbirinden eğlenceli, renkli kültür ve sanat etkinliklerine ev sahipliği yaptı.
#İstanbulTürkiye Kültür Yolu Festivallerine esin kaynağı olan Beyoğlu Kültür Yolu Festivali ile İstanbul kültür ve sanata doydu. 16 gün süren festival boyunca Atatürk Kültür Merkezi-Galataport rotasında binin üzerinde etkinlik gerçekleştirildi. Türkiye Kültür Yolu Festivallerinin 8’inci durağı olan Beyoğlu Kültür Yolu Festivali, 50’den fazla mekanda birbirinden eğlenceli, renkli kültür ve sanat etkinliklerine ev sahipliği yaptı.
#Beyoğlu Kültür Yolu FestivaliGeçen yıl hayata veda eden usta sanatçı Balkan Naci İslimyeli’nin anısına düzenlenen ‘Ben’ başlıklı retrospektif sergi Bodrum Belediyesi Şevket Sabancı Kültür Merkezi’nde açıldı. Küratörlüğünü Prof. Dr. Kıymet Giray’ın üstlendiği sergi, sanatçının 1972-2022 tarihleri arasında ürettiği eserleri arasından kendisine ayırdığı koleksiyonundan bir seçkiyi izleyiciyle buluşturuyor. 21 Eylül’e kadar sürecek serginin küratörü Giray ile sergiye adını veren ‘Ben’ kavramını, eser seçimini ve Balkan Naci İslimyeli’nin sanat yaşamı hakkında konuştuk: “Konsept belirleken düşündüm de Balkan Naci’yi bir sanatçı olarak tek bir sözcükle tanımlamam gerekseydi bu sözcük kesinlikle ‘Ben’ olurdu. Öyle de oldu.”
#Balkan Naci İslimyeliTürk soyut resim sanatının duayen ismi Prof. Dr. Adnan Çoker 95 yaşında aramızdan ayrıldı. Alanında öncü sanatçı için sanat eleştirmeni Hasan Bülent Kahraman “Gelecek kuşaklar Çoker’in özgün dilini dikkatle incelemeli” diyor. Beral Madra’ysa Çoker’in külliyatının Türkiye’nin geleneksel belleğinin modernizmle karşılaşmasındaki bilinçaltı sürecinin görselleştirilmesi olduğunu söylüyor.
#Prof. Dr. Adnan ÇokerBalkan Naci İslimyeli, kariyeri ve hayatı ile merak ediliyor. Balkan Naci İslimyeli 1947 yılında Adapazarı'nda dünyaya geldi. 1967 yılında şimdiki adıyla Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi olan dönemin İstanbul Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu’nun uygulamalı yetenek sınavını kazanarak girdiği resim bölümünde beş yıl resim eğitimi gördü. Birincilikle mezun olduğu okula bir yıl sonra 1973 yılında asistan oldu. Peki, Balkan Naci İslimyeli kimdir, nereli, eserleri nelerdir? İşte, o isim hakkında bazı bilgiler
#Balkan NaciBozlu Art Project’in kurucusu Dr. Şükrü Bozluolçay’ın yaklaşık 40 yılda oluşturduğu sanat koleksiyonundan bir seçkiyi Özlem İnay Erten küratörlüğünde bir araya getiren ‘Hayal Fanusu’ sergisi, izleyiciyi Türk resminin başlangıç noktasından alıp günümüze kadar heyecanlı bir yolculuğa çıkarıyor.
#Hayal FanusuKültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla gerçekleştirilen "Anadolu Uygarlıklarından İzler İstanbul" projesi kapsamında hazırlanan sergi, panel ve konser Atatürk Kültür Merkezi'nde sanatseverlerle buluşacak.
#Anadolu Uygarlıklarından İzler İstanbulAnne baba adayları, bebeklerine koyabilecek isimleri özenle araştırıyor. Naci, en çok kullanılan erkek bebek isimlerinden biri. Arapça kökenli olan Naci ismi ekran projelerinde de sık sık kullanılıyor. Peki, Naci ne demek? Naci ismi Kur'an-ı Kerim'de geçiyor mu? İşte Naci isminin anlamı...
#Naci Ne Demek?İstanbul Modern, 2004 yılından bu yana Türkiye modern ve çağdaş sanat tarihinin değişim ve dönüşümüne yer verdiği, uluslararası bir yönelimle gelişen koleksiyonunu paylaştığı sergilerine devam ediyor. Müze yenilenen koleksiyon sergisinde, 1950 sonrası Türkiye sanat ortamındaki soyut ve figüratif resmin gelişimi ile doğa ve çevre üzerinden şekillenen çağdaş sanat yapıtlarını bir araya getiriyor. İstanbul Modern Direktörü Levent Çalıkoğlu’yla yeni sergiyi ve pandemi döneminin sanat ortamını nasıl şekillendirdiğini konuştuk.
#İstanbul ModernMine Sanat Galerisi, 35. yılına gireceği bu sezonda özel bir proje ile Antonina Sanat Galerisi’nde yeni sanat sezonuna başlıyor. Sergide, 1980’ler Türkiyesinde çağdaş sanata sevgi ve inançlarıyla, çağdaş çizgideki Mine Sanat Galerisi’ne güven duyarak koleksiyon yapmaya başlayan Alman kökenli Dagmar Göğdün - eşi Doğuş Holding ve Doğuş İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi merhum Sadi Göğdün ve Ecz. Ayla Uluhan - eşi Av. Sabit Uluhan’a ait eserler yer alıyor.
#Mine Sanat GalerisiPalmali Grubu’nun kurucusu Azeri kökenli Mubariz Mansimov Gurbanoğlu, Socar ile ortaklığını bitiren, Lukoil ile de davalık olan Palmali Grubu’nun Shell, Total, Glencore, BP gibi dünyanın dev şirketleriyle çalışmaya devam ettiğini söyledi. Hakkında sık sık asılsız söylentilerin çıkarıldığını söyleyen Mansimov, “Gidiyor diyorlar yıllardır, buradayım. Türkiye’yi seviyorum. Burada çalışmaya da devam ediyorum” dedi.
#Gazetehaberleri