Balık, bağışıklığı güçlendiren, vücuda sayısız fayda sağlayan besinler arasında yer alıyor. Peki balık tüketirken nelere dikkat etmek gerekiyor? Haftada ne kadar balık yemeli? ve daha pek çok soruyu Prof. Dr. Nuray Erkan cevaplıyor.
#Balığın FaydalarıProtein, vitamin ve mineral deposu balık, sağlığımız için tüketmemiz gereken besinler arasında üst sıralarda yer alıyor. Omega-3 yağ asitleri açısından da son derece zengin olan balığı bu denli önemli kılan özelliği nedir? Bu sorunun yanıtını Diyetisyen Taha Yanalak veriyor.
#Balık Tüketmenin FaydalarıKış soğuk ama güzel yüzünü gösterdi. Değişen havalarla birlikte soframıza misafir ettiğimiz sebze ve meyveler de değişmeye başladı…Okul öncesi dönemde ise kendi mutfağınızda pişen yemekleri çocuğunuza yedirmeye özen göstermelisiniz. Özellikle kış aylarında eviniz dışında yiyeceğiniz öğünlere de ayrı bir önem göstermek çocuğunuzu hastalıklara karşı korumak ve yemek bilinci kazandırmak için önemlidir.
#MeyveMevsimine göre ister ızgarada yapın, ister tavada... Ya da konserve olarak tüketin...Sardalya çok lezzetli bir balıktır. Bizde son yıllarda kendine yer bulsa da genellikle küçük balık kategorisinde olduğu için göz ardı edilir. Oysa başka ülkelerde uğruna festivaller düzenleniyor. Bu arada bizim sardalyanın şanı yurtdışında yürüyor.
#SardalyaKapari ile yapılan tarifler, MasterChef Türkiye ile izleyiciler tarafından merak konusu oldu. Kapari, en çok Ege bölgesinde yetişen bitkilerden biri. Doğada kendiliğinden yetişen kapari farklı yemek tariflerinde de kullanılıyor. Ancak tüketim miktarına dikkat edilmesi gerekiyor. Peki Kapari nedir, nasıl kullanılır? Kapari ile hangi tarifler yapılır? İşte ayrıntılar...
#KapariBir hafta önce bütün bir tavuk alıp haşladınız. Kavanoza koyduğunuz haşlama suyunu sonradan çorba yaparım diye sakladınız. Bu tavuk suyunu dolapta kaç gün bekletebilirsiniz? Bir hafta sonra o tavuk suyu sizi zehirleyebilir mi? Dondurucudan çıkardığınız çiğ kıymadan köfte yapıp tekrar dondurabilir misiniz Çözdürdüğünüz et ya da tavuğunuzu pişirmeden ne kadar süre dolapta bekletebilirsiniz? Dondurucuda peynir, kaymak, peynir saklıyor musunuz? Son kullanma tarihi yaklaşan tavuk ya da eti dondurulduğunuzda hangi tarihe kadar saklıyorsunuz?
#Gıdaları DondurmaKısa sürede tüketemeyeceğimiz, pratik olsun diye önceden hazırladığımız bazı besinleribuzluk ya da derin dondurucuda saklarız. Et, ekmek, soğan, sarımsak, sebze, meyve ne bulursak buzluğa atıyoruz ama yaptığımız bazı hatalar bu gıdaların besin değerlerini yitirmelerine, lezzetlerini kaybetmelerine ve en önemlisi zararlı hale gelmemelerine neden oluyor. Biz de Prof. Dr. Nevzat Artık’tan bu konuda kafaları karıştıran soruların yanıtlarını aldık.
#Gıda DondurmaGünümüzde birbirinden farklı balık türleri bulunmaktadır. Özellikle balıkların avlanma şekilleri ve tüketim yöntemleri çok merak ediliyor. Panga Balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır? Asya Kedi balığı faydaları ve özellikleri nelerdir tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Doğada bulunan pek çok canlı birbiri ile aynı özelliklere sahip olmaktadır. Aynı özelliklere sahip olan canlılar da çoğu zaman aynı isimleri taşımaktadır. Bunlardan birisi de yılan balığıdır. Balık çeşidi olan yılan balığı isminden dolayı pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. Peki yılan balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır? Yılan balığı faydaları ve özelliklerini sizlere detaylıca derledik.
Ülkemiz, balık çeşitleri açısından oldukça zengin bir yerdir. Bu anlamda birçok farklı balık türünün yaşadığı bilinir. Bu türlerden birisi olarak şabut balığı da hem ismi hem de tüketilebilmesi ile dikkat çeker. Deniz ve balıkçılık kültürü olmayanlar, şabut balığının özelliklerini merak edebilir. Sizler için şabut balığı hakkında merak edilen tüm detayları derledik.
Kökeni İtalya mutfağına dayanan ançüez, vatandaşlar tarafından merak edilmeye devam ediyor. Balıktan yapılan bu lezzet, konserve olarak tuzlanarak hazırlanır ve şişelere koyulur. Bu lezzetin ülkemizde de yaygınlaşmasıyla, ilk kez ançüez yapmak isteyenler, internette ançüez tarifini araştırmaya başladı. Peki, ançüez malzemeleri nelerdir? Ançüez nasıl yapılır? İşte, ançüez tarifi ve yapımı hakkında bilgiler....
#Ançüez NedirGünlük hayatta ton balığı olarak bildiğimiz Orkinoslar sürü halinde gezer. Bu balıklar, kendilerinden küçük balıkları yer ve çok hızlı bir şekilde yüzerler. Hazırlanması ve pişirmesi çok kolay olan orkinos balığının da lezzeti çok beğeniliyor. Orkinos Balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır sizler için derledik.
Bizim kültürümüzde yemeğe genellikle çorba ile başlanır, ana yemek ve salata yenir, yanında ayran, su ya da başka bir içecek içilir, üstüne de tatlı ya da meyve tüketilir. Bu sıralama ülkeden ülkeye farklılık gösteriyor ama bilim insanları, sağlığımızı ve metabolizmamızı etkileyen şeyin yalnızca yediğimiz yiyeceklerin türü değil, aynı zamanda bunları yeme sıramız olduğunu söylüyor. Yemeği yeme sıramız kan şekeri düzeyinden tokluk hissine kadar pek çok şeyi etkiliyor. Peki yemekleri hangi sırayla yemeliyiz? Uzman diyetisyenler Safiye Keskin ve Didem Yıldız Küçük ile konuştuk.
#SağlıkBugün 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü. Şu anda tüm dünyada 57 milyon, Türkiye’de ise 700 bin kişi bu hastalığın etkisi altında. Uzmanlar, “Sadece Akdeniz tipi beslenmek değil Akdenizliler gibi keyifli, kalabalık sofralarda beslenmek de önemli. Sosyalleşmeden diyet, Alzheimer riskini daha az düşürüyor” diyor.
#AlzheimerPenguenler su kenarlarında yaşayan canlılardır. Bu nedenle yemek ihtiyaçlarının neredeyse tamamını denizden ve okyanuslardan karşılarlar. Sizler için penguen ne yer, penguenler nasıl beslenir ve en çok sevdiği besinler nelerdir sorularını derledik.
#Penguen Ne Yer?Kaya koruğu Akdeniz ve Ege bölgesinin deniz kenarlarında yetişen ekşi ve baharatlı bir bitkidir. Safrayı düzenleyen ve egzama, sivilce, siğil gibi cilt sorunlarına da iyi gelir. Kaya koruğunun nasıl tüketildiği ve faydaları hakkında ayrıntıları derledik.
#Kaya KoruğuBalıkların her biri farklı bir lezzete sahiptir. Özellikle en çok tüketilen balıklardan birisi de levrektir. Kolay bir şekilde pişirilen levrek oldukça lezzetlidir. Levrek Balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır? Bayağı Levrek balığı faydaları ve özellikleri nelerdir detayları ile derledik.
Trigladae familyasının en popüler üyeleri arasında kırlangıç Balığı yer alan alır. Avcılığın zevki, lezzetli beyaz eti ve genellikle de iri balık bir olması nedeni ile kırlangıcı amatörler tarafından en çok aranan balık yapmıştır. Kırlangıç Balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır sizler için derledik.
Dünya üzerinde birçok değişik çeşidi bulunması ile beraber, kerevit balığı önemli türler içerisinde yer alır. Peki, Kerevit balığı nedir, özellikleri nelerdir ve yenir mi? Kerevit balığı türleri ve nerede yaşar detayları ile derledik.
Görsel açıdan ilginç ve aynı zamanda korkutucu balık türlerinden biri olarak Işık balığı öne çıkar. Birçok farklı film ya da efsaneye konu olmuş olan bu balık hakkında internet üzerinden bilgi almaya çalışılmaktadır. Peki, ışık balığı nedir, özellikleri nelerdir ve yenir mi? Işık balığı türleri ve nerede yaşar detayları ile derledik.
Özellikle görsel açıdan en ilginç balık türlerinden biri olarak aslan balığı gelmektedir. Aynı zamanda bir o kadar tehlikeli balık türleri içerisinde olduğunu ifade etmek mümkün. Peki aslan balığı nedir, özellikleri nelerdir ve yenir mi? Aslan balığı türleri ve nerede yaşar detayları ile derledik.
Semiz otu son zamanlar da en çok tüketilen otlardan bir haline gelmiştir. Semiz otunun ne şekilde tüketileceği ise merak edilen konular arasında yer almaktadır. Aynı zaman da semiz otunun ne şekilde temizleneceği de merak edilmektedir. Doğru bir şekilde temizlenip tüketilmesi adına sizler için semiz otunun ayrıntılarını derledik.
#Semiz OtuAkdeniz ve Ege’de balık popülasyonuna zarar veren aslan balığının zehirli dikenleri kesildikten sonra yapılan çorbası, tavası ve ızgarası büyük ilgi görüyor. Kilosu 150 liraya satılan balık, tezgaha çıktıktan 1 gün sonra tükeniyor.
#Aslan BalığıÜlkemizde yetişen ve insan sağlığı açısından çok faydalı olan otlar bulunmaktadır. Bu otların başında da limon otu gelmektedir. Limon otu gerek sahip olduğu özelliği gerekse de yetiştiriciliği ile yaygın olan bir ottur. Limon otu son günlerde internetten en çok araştırılan bitkisel otlardan bir tanesidir. Peki, limon otu nedir? Limon otu ne işe yaramaktadır? Limon otu nerede yetişmektedir? Limon otunun faydaları nelerdir? İşte limon otu ile ilgili tüm detaylar.
#Limon OtuHer yıl hevesle beklediğimiz balık sezonu geldi, av yasağı bitti. Ama bu yıl ağa takılanları bulabilecek miyiz, çiftlik balığı mı yiyeceğiz? Balığın boyundan denizlerdeki kirliliğe kafamızda pek çok soru var. Cevaplarını, balık için güvenle alışverişin yollarını öğreniyoruz.
#Balık