Çin Sazanı, İsrail Sazanı derken göllerdeki istilacı balıklar, canlı çeşitliliğini tehdit etmeye devam ediyor. Tüm bunlara ev ve ofislerde beslendikten sonra 'hevesimiz kaçtı' denilip, göl ve barajlara salınan Japon balıkları da eklenince tehlikenin boyutu büyüyor. Onlarca balık çeşidinin bulunduğu göller birkaç türün yaşayabildiği dev akvaryumlara dönüşüyor... Uzmanların "Dünya genelinde bir buçuk trilyon dolara mâl oluyor" diye özetlediği soruna biraz yakından bakalım
#Japon BalığıABD, Illinois'da 2010 yılında çekilen bu görüntüler internette yeniden fenomen oldu. Tekneyle gezintiye çıkan bir adam ve çocukları inanılmaz bir olaya şahit oldular. Bir aile küçük bir tekne ile nehirde gezintiye çıktığı sırada sudan sıçrayan sazan balıkları tekneye atlamaya çalıştı. Yüzlerce balığın tekneye atlamaya çalıştığı o anları çocuklar böyle kaydetti.
#Abdİskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemal Turan, Kızıldeniz’de yaşayan 'Synodus Randalli' isimli balık türünün Akdeniz'de ilk kez görüldüğünü söyledi. Turan ve ekibi, 'Kızıl lokum' adını verdikleri balığın, morfolojik ve genetik yapılarını üniversitede incelemeye aldı. Prof. Dr. Turan, "Bu türü Akdeniz'de İskenderun Körfezi girişinde bulduk. Bu tür, Türkiye denizleri ve tüm Akdeniz için çok yeni. Ekonomik olarak değerli bir tür olacağına inanıyoruz" diye konuştu.
#Akdenizİskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemal Turan, Kızıldeniz’de yaşayan 'Synodus Randalli' isimli balık türünün Akdeniz'de ilk kez görüldüğünü söyledi. Turan ve ekibi, 'Kızıl lokum' adını verdikleri balığın, morfolojik ve genetik yapılarını üniversitede incelemeye aldı. Prof. Dr. Turan, "Bu türü Akdeniz'de İskenderun Körfezi girişinde bulduk. Bu tür, Türkiye denizleri ve tüm Akdeniz için çok yeni. Ekonomik olarak değerli bir tür olacağına inanıyoruz" diye konuştu.
#Akdenizİzmir'in Foça ilçesinde, sahilleri istila eden denizanaları vatandaşları tedirgin etmeye devam ederken, denizanalarına temas nedeniyle yanma ve batma şikayetiyle hastanelere başvurular arttı. Bölgede yaşayan Orhan Özçiflikçi, “Dün tekneden bir an baktığımda çok şaşırdım, neredeyse denizin üzerine denizanası çarşafı serilmiş gibiydi. Ben hayatımda ilk defa böyle bir şey gördüm." dedi.
#Foçaİzmir'in Foça ilçesinde, sahilleri istila eden denizanaları vatandaşları tedirgin etmeye devam ederken, denizanalarına temas nedeniyle yanma ve batma şikayetiyle hastanelere başvurular arttı. Bölgede yaşayan Orhan Özçiflikçi, “Dün tekneden bir an baktığımda çok şaşırdım, neredeyse denizin üzerine denizanası çarşafı serilmiş gibiydi. Ben hayatımda ilk defa böyle bir şey gördüm." dedi.
#İzmirİstanbul Boğazı, irili ufaklı teknelerle avlanmaya çıkan balıkçıların istilası altında... Yasal boyun altında balık avladıkları için eleştirilen teknelere, gece yarısı denetim yapıldı. Hürriyet’in takip ettiği denetime katılan İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, 2022 yılında teknelere toplam 3 milyon 595 bin 658 lira ceza kesildiğini ve 86 bin 533 kilogram deniz ürününe el konulduğunu söyledi.
#İstanbul BoğazıSteven Spielberg’in Altın Küre ve Oscar ödüllerini domine edecek görünen son filmi “Batı Yakasının Hikâyesi” sinemalarda. Riz Ahmed’in başrolünde olduğu bilimkurgu “Encounter”, David Fincher yapımcılığında hazırlanan belgesel “Voir: Filmlerin Gücü” ve fantastik animasyon serisi “Maya ve Üç Savaşçı”, haftanın ekran seçenekleri.
#Uğur YükselTürkiye Sualtı Sporları Federasyonu (TSSF) Çevre Kurulu Başkanı ve su altı görüntü yönetmeni Tahsin Ceylan, insan tenine dokunduğunda yakıcı etkiye sahip İndo-pasifik kökenli Cassiopea andromeda (Ters-düz denizanası) türü denizanalarının Kaş'ta özellikle kumlu zeminleri istila ettiğini belirledi. Ceylan, "Nematosit adı verilen yakıcı kapsüllere sahiptir. Dokunmamak en doğru tercihtir. Dokunduğunuz zaman hastanelik olabilirsiniz" dedi.
#Yakıcı DenizanasıTürkiye Tabiatını Koruma Derneği bilim danışmanı ve emekli öğretim üyesi Dr. Erol Kesici, 2009 yılında Türkiye'nin en önemli 8 doğal tatlı su gölünde yaptıkları su analizlerinde tespit ettikleri zehir etkili siyonobakteri türlerin, bu yıl alınan numunelerde 3-4 kat artış gösterdiğine dikkat çekti. Dr. Kesici, mavi-yeşil alg olarak da bilinen bu siyonobakteri istilasıyla göllerin çürümeye başladığı uyarısında bulundu.
#Türkiye Tabiatını Koruma DerneğiMarmara Denizi’nin kâbusu müsilaj, balıkçılığı da vurdu. Son 40 yılın verilerine bakıldığında bu sezon ağların boş kaldığını söyleyen Prof. Dr. Mustafa Sarı, “Müsilaj her yıl olduğu gibi kasım ayında tekrar ortaya çıkabilir. Acilen ekosistem esaslı balıkçılığa geçilmesi gerekir” dedi.
#Marmara DeniziProf. Dr. Neslihan Özdelice, "Marmara Denizi'nin biyoçeşitliliği her geçen gün azalmakta. Özellikle bu yapının artışı hamsi, sardalya, çaça gibi planktonu süzerek beslenen canlıların süzme düzeneklerinin tıkanmasına neden oluyor. Yani balıklar, aslında bir nevi solunum ventilasyonunu sağlıklı bir şekilde yerine getiremiyor. Bizler bu balıkları aşırı avlayarak, bu mekanizmanın oluşum sürecine de katkıda bulunmuş oluyoruz." dedi.
#HaberIsparta ili sınırlarında yer alan Eğirdir, her mevsim ve günün her saatinde renk değiştiren Eğirdir Gölü, tapusu Eğirdir halkı tarafından Ulu Önder Atatürk’e verilen Can Adası, Türk Silahlı kuvvetlerinin meşhur Dağ Komando Okulu, dünyada eşine az rastlanan Kasnak Meşesi ve Sığla Ormanları, Türkiye’nin en önde gelen Kemik Hastalıkları Hastanesi, elma, şeftali bahçeleri, denizi aratmayan plajları ve sadece Eğridir’de görülen Apollon Kelebeği ile tarih ve doğa zengini bir yerleşim, aynı zamanda doğa ve kültür turizminden hakettiği ilgiyi tam anlamıyla göremeyen bir ilçe.
#Uğur ÇelikkolMarmara Denizi’ndeki deniz salyası kabusunun ardından Ege ve Akdeniz kıyılarında sargassum türü algler görülmeye başlandı. Peki önlem alınmazsa bu da müsilaj gibi etki yaratır mı? Denize girmek riskli mi? Biyolog Prof. Dr. Barbaros Çetin hurriyet.com.tr'ye anlattı...
#MüsilajGünlerdir Marmara Denizi’ndeki müsilaj sorununu konuşuyoruz, peş peşe gelen felaket fotoğrafları ile iyice endişelenmeye başladık. Ancak İstanbul Boğazı için bir başka tehdit de denizanası istilası. Bizi bekleyen tehlikeler neler? Konunun uzmanları hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#DenizanasıMayıs sonunda Gelibolu’ya gittiğimde, sahile kalın bir tabaka halinde vuran köpükleri gördüğümde bir dönemin tahminlerimizden çok daha erken sona erdiğini düşündüm. Deniz bitmiş, çevre felaketi gerçekleşmişti. Her türlü atığımızdan beslenen bir canlı türü hayat sahamızı işgal etmişti.
#Müge AkgünCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Marmara Denizi'nde görülen müsilaj (deniz salyası) meselesinin çözümü için Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından oluşturulan akademik heyetin katılımıyla düzenlenen toplantıya başkanlık etti.
#YÖKAmazon ormanlarında yerlilerin yaşadığı koruma altındaki alanlar Facebook'ta satışa çıkarıldı. BBC Brasil'in özel araştırması, dünyanın akciğerleri olarak nitelendirilen bu dünya hazinesinin tarım arazileri için ne ölçüde tahrip edildiğini ortaya çıkarıyor.
#Amazon OrmanlarıTekirdağ’ın Süleymanpaşa ilçesi sahilinde denizanası istilası yaşandı. Uzmanlar vatandaşlara denizanalarına dokunmamaları uyarısında bulundu. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Deniz Şirin de denizdeki denizanası sayısındaki çokluğun normal olduğunu, endişeye gerek olmadığını söyledi.
#MarmaraBüyükçekmece Gölü yakınlarındaki mahallelerde görülen ‘kronomid' olarak bilinen sivrisinekler havanın kararmasıyla dün akşam her yeri sardı. İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Dr. Öğretim.Üyesi Fatih Dikmen, ilaçlama dışında farklı yöntemlerle mücadele edilmesini önerildi.
#KromidVan, her şeyiyle çok güzel bir şehir. Öyle ki, Van'a her mevsim gitmek için bir sebep var neredeyse. Üstüne köklü tarihi ve bu tarihin şehre kattığı güzellik de eklenince Van'da gezerken keyif almamak neredeyse imkansız. Kedisi, kahvaltısı ve gölüyle insanı büyülüyor Van. İşte size Van gezi rehberi…
#Van Gezi Yazısı