Balıktan burger mi olur demeyin. Çıtır çıtır lezzetiyle balık burger et ve tavuk sevmeyenlere harika bir alternatif olacak. Şnitzel tadında balık burger nasıl yapılır merak edenlere? İşte evde kolay balık burger tarifi ve malzemeleri...
#Balık BurgerGastronomik bir et lokantasında veya yıldızlı bir restoranda hissettiren bir sofradayız. Çeşme’de bir plajın restoranında... Mekân Momo, şef ise Mert Seran. Momo’ların menüsü bir plajda olmasını beklediğimizin çok çok üzerinde.
#Ebru Erke2023 gastronomi dünyasına ne gibi yenilikler getirecek dersiniz? Yazarımız Ebru Erke sebze ve balık ağırlıklı menülerin artacağını, Le Cordon Bleu Türkiye Direktörü Defne Ertan Tüysüzoğlu artizanal çikolatanın patlama yapacağını söylüyor. Mutfak Dostları Derneği Başkan Yardımcısı Esin Sungur’a göreyse dışarıda yeme alışkanlıkları değişip temalı konseptler artarken restoranlar özel kulüp havasına bürünmeye başlayacak... İşte yeme-içme sektörünü bekleyen gelişmeler....
#GastronomiMutfağınızı bu yıl daha sağlıklı hale getirmek istiyorsanız işe hemen bugün başlayın. Pancar, ıspanak, kırmızı biber gibi sebzelerden humus veya pesto sos yapabilir, kereviz sapını bunlara bandırarak yiyebilirsiniz. Baharat, susam ve birazcık galeta unuyla harmanlayıp fırında pişirerek hemen her sebzeyi çıtır hale getirmek mümkün. Köfteyi sadece etli düşünmeyin; kırmızı fasulye köftesi de çok lezzetli olur.
#KöfteSon yılların gözdesi olmasında güzelliği kadar, lezzetli yemeklerinin de payı var. Kimi yıllara meydan okuyan tarifler, kimiyse yeni dokunuşlarla ortaya çıkmış lezzetler. Bu hafta Bozcaada’nın birbirinden güzel insanları ve onların ellerinde hayat bulan lezzetleri arasında gastronomik bir gezintiye çıkalım.
#YazarVegan yaşam tarzı, Türkiye’de ve dünyada giderek daha fazla sayıda insanın seçtiği bir yol. İnternet arama motoru google’a “Vegan nedir” diye sorduğunuzda size 4 milyor 340 bin Türkçe içerik sunuyor. Karşınıza bilimsel makalelerden vegan tariflere kadar ucu bucağı olmayan bir derya çıkıyor. İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlerde vegan ürünleri bulmak artık çok daha kolay. Vegan restoranların sayısı çoğaldı, köfteciler bile mönülerinde vegan lezzetlere yer vermeye başladı. Veganlığa geçenlerin motivasyonu farklı farklı. Kimi daha uzun ve sağlıklı bir yaşam için, kimi hayvan haklarını önemsediğinden, kimiyse iklim ve çevre duyarlılığından dolayı hayvansal ürün tüketimini bırakıyor. Çünkü hayvancılık ve yan ürünlerinden kaynaklanan karbondioksit salınımı, dünyadaki tüm sera gazı emisyonunun yüzde 51’ini oluşturuyor. Alternatif bir yaşam biçimi olarak anılan veganizm, anaakım olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Türkiye’nin ilk vegan şehri olan Didim’de her yıl yüzbinlerce insan vegan festivalinde bir araya geliyor. Uluslararası İstanbul Vegfest, 8-9 Eylül’de Life Park’ta düzenlenecek. Bir haber de Bodrum’da vegan restoran açan sanatçı Zeynep Casalini’den geldi. Verdiği bir röportajda “Vegan beslenerek sağlığıma kavuştum” diyordu. Dünden bugüne vegan yaşam tarzını masaya yatırdık, son eğilimleri araştırdık, olan biteni doktor, diyetisyen ve aramızdan veganlarla konuştuk...
#VeganZeytin hasadı, cevizlerin toplanması, bağbozumu, balık sezonu, derken bir an durup düşündüm: Doğa tüm bereketini gösterirken ‘hazan mevsimi’ diyerek galiba sonbahara haksızlık ediyoruz. Sosyal yaşam da farklı değil, kültür sanattan yeme-içme dünyasına, sinema filmlerinden televizyon programlarına etkinlikler ardı ardına başlıyor...
#Kelebek 2Başkentte dünya çapında mimari örnekler göremeseniz de geçmişte yakıştırılan ‘Çirkin Lima’ lakabı hızla doğruluğunu yitiriyor. İlk bakışta dikkat çeken güzel sokaklar, özenle düzenlenmiş parklar, büyüleyici okyanus manzarası... Ve ilk anda göze çarpmayan diğer değerler: Kolomb öncesinin zengin kültürü, etnik çeşitlilik, hızla gelişen sanat, moda dünyası, kışkırtıcı lezzetler.
#SeyahatSeyahatseverlere Viyana dışında bir Avusturya şehri sorsanız Salzburg veya Innsbruck yanıtını alırsınız. Ancak Avusturyalıların ilk cevabı Graz olur. Ülkenin en büyük ikinci şehri Graz, nüfusu 300 binden fazla. Styria, butik mağazaları, restoran ve müzelerin başkenti. Barok döneminden kalma, iyi korunmuş bir kasabası var. Viyana’dan Ljubljana’ya giden iki saatlik yolda bu kadar gelişmiş bir metropol bulmak ziyaretçilerinin beklentilerinin üstünde kalıyor. Graz’daki 6 üniversitedeki 40 binden fazla öğrenci şehrin enerjisini artırıyor.
#Seyahat