Köftenin sulusu, kurusu, çiği, ekşilisi, mercimeklisi, fırın veya kadınbudu gibi onlarca çeşidine meraklı olan Türkler, 1970’lerde Kristal Büfe gibi mekanlarda kendi damak tatlarına uygun hamburgeri yiyordu. Ama, 24 Ekim 1986’da dev Amerikan fast-food zinciri McDonald’s, Taksim’de Türkiye’deki ilk lokantasını açtı. İlk aylarda önünde kuyruklar oluştu. Ardından Burger King de Türkiye’ye geldi. Hamburger merakı yayıldı. Bugün burger, bir sürü çeşidiyle başlı başına bir
yemek sayılıyor. Neredeyse her lokanta ve kafenin mönüsünde var. Bu hafta hamburger meraklıları ve gurmelerden oluşan jüriye, ünlü zincirler dışında en iyi hamburgeri hangi restoranda bulabiliriz, diye sorduk.
EN İYİ 101- Emre Mermer Steak House/ İSTANBUL
2- Kırıntı/ İSTANBUL
3- Mangerie/ İSTANBUL
4- House Cafe İSTANBUL
5- Midpoint / İSTANBUL
6- Beymen Brasserie / İSTANBUL
7- Divan Pub / İSTANBUL
8- Lucca/ İSTANBUL
9- Num Num/ İSTANBUL
10-North Shield/ ANKARA
EMRE MERMER STEAK HOUSEKetçap ve mayonez yasak
Dükkán, Türkiye’nin en ünlü kasaplarından biri. Sahibi Emre Mermer, yanında kendi adını taşıyan bir et lokantası da işletiyor. Burada hamburgeri 200 gram genç inek (düve) etinden yapıyorlar. Etler delikleri kalın bir kıyma makinesinde çekiliyor. Makineden çıkınca yoğurulmuyor, hemen köfte şekli verilerek yarım saat soğutuluyor. Bu arada soğanlar önce fırınlanıyor. Ayrıca mangalda bir parça da dana füme pişiriliyor. Özel yaptırılan hamburger ekmeklerinin içine etler konuluyor, üzerine de cheddar peyniri ekleniyor. Etler fazla pişirilmiyor; içine çok az tuz ve karabiber konuluyor. Kesinlikle ketçap ve hardal kullanılmıyor. 15 YTL. Fatih Sultan Mehmet Mahallesi
Atatürk Cad. No: 6 Küçükarmutlu İstanbul. Tel: 0212-277 88 60
KIRINTIBalıklı burger bile var
Bağdat Caddesi’ndeki Kırıntı’da hamburger köftesi büyük, küçük ve big burger olarak 3 ebatta yapılıyor. Küçükler 30, büyükler 160, big burgerler ise 320 gram. Etleri dana, tavuk, hindi ve
balık olarak değişik türlerden oluşuyor. Mönüde büyüklü küçüklü 24 hamburger çeşidi var. Balıklı burgerin üzerine marul ve tartar sos, hindi, tavuk ve dana etlinin üzerine peynir hatta ananas bile konuluyor. Ekmeklerini özel olarak yaptırıyorlar. Burger fiyatları 9-20 milyon YTL arasında. Burgerler isteğe göre kömür veya düz ızgara üzerinde yapılıyor. Bağdat Caddesi Knayman Sitesi B Blok No: 345/B Erenköy İstanbul. Telefon: 0216-356 64 68
MANGERIEİsteyene beykın ekleniyor
Mangerie’de burger köftesi 220 gram etten oluşuyor. Bu etin yüzde 30’u kuzu kaburgasının eti, yüzde 20’si de dana bonfilenin kıyması. Kıymanın içine soğan ve sarmısak suyu ilave ediliyor. Tuz, karabiber ve kekik gibi kuru baharatlar ekleniyor. İçine yumurta kırılıyor ama ekmek konmuyor. Kömür ızgarası üzerinde pişiriliyor. Üzerine Çerkez peyniri eritiliyor. Özel olarak yaptırdıkları hardal sosu, soğan ve domateslerle servis ediliyor. İstek üzerine burgerin üzerinde beykın da eklenebiliyor. Fiyatı 29 YTL, baykın eklenirse 31 YTL. Cevdetpaşa Caddesi Berrin Apartmanı 69/3 Bebek İstanbul. Telefon: 0212-263 51 99
HOUSE CAFE Patates, soğan ve turşuyla
House Cafe’de, burger köftesi müşteriye servis edilirken tabağa elma dilimleri şeklinde kesilmiş patates, soğan ve turşu konuluyor. Köftenin üzerine kaşar peyniri dilimleniyor. Renk vermesi amacı ile de Akdeniz yeşillikleri ile tabak süsleniyor. Fiyatı 22.5 YTL. House Cafe’nin Teşvikiye, Ortaköy, Tünel, Bakırköy Capacity gibi çeşitli yerlerde şubeleri var. Yeni şubesini bir süre önce Teşvikiye Camii’nin muvakkithanesinde açan House Cafe’nin aynı yerdeki ilk şubesinin adresi: Atiye Sokak İskeçe Apartmanı No: 10/1 Teşvikiye İstanbul. Tel: 0212-259 23 77
MİDPOİNT Amerikan tarzı baharat
Bağdat Caddesi, Nişantaşı, Kanyon gibi adreslerde bulunan lokantada burger, tamamen dana etinden yapılıyor. Hayvanın sırtının iç kısmı (tranç) ile döşünden alınan et karıştırılıyor. Eti kendileri çekiyorlar. Kimyon ve yenibahar kullanmadıkları için tadı köfteden farklı. 200 gram et kullanılıyor. Amerikan tarzı bir baharat karışımı hazırlıyorlar. Üzerine renkli közlenmiş biber, karamelize soğan, taze mantar ve eritilmiş çedar peynirinden oluşan bir karışım ekleniyor. Akdeniz yeşillikleri ve parmak patates yanında sunuluyor. Fiyatı 13.5 YTL. Abdi İpekçi Caddesi Kızılkaya Apartmanı No: 59 Nişantaşı İstanbul. Tel: 0212-219 94 01.
BEYMEN BRASSERİEDana ve kuzu kıymasından
Hamburger köftesi 160 gramlık etten oluşuyor. 120 gram dana kıyma 40 gram da kuzu kıyma kullanılıyor. Kıymanın içine 2 çorba kaşığı ekmekiçi, 1 yumurta, 1’er çay kaşığı da tuz ve karabiber konularak karışım yoğuruluyor. Üzerine bastırılıp köfte haline getirilerek 12 dakika süreyle pişiriliyor. Tabağa konulan köftenin yanına patates tava, üzerine mayonez, ketçap ve salatalık turşusu ekleniyor. Tabak domates ve yeşillikle süslenip servis yapılıyor. Fiyatı 26 YTL. Abdi İpekçi Caddesi 23/1 Nişantaşı İstanbul. Tel: 0212-343 04 43.
DİVAN PUBAğır ateşte ve fırında
Divan’ın hamburgeri 130 gram kuzu, 50 gram dana etinin karışımıyla hazırlanıyor. Marul, domates, kornişon turşu ve karamelize soğan eşliğinde jumbo hamburger ekmeği arasında servis yapılıyor. Zeytin, cherry domates, göbek salata ve patates kızartmasıyla tabak süsleniyor. İsteğe bağlı olarak tabağa sarmısak sos ekleniyor. Bütün malzemeler kıyma makinesinde çekiliyor, 10 dakika yoğruluyor. Soğanlar ince halka şeklinde doğranıp tepsiye konuyor, üzerine balsamik sirke, şeker, tuz, sarmısak, zeytinyağı konup harmanlanıyor. Üzeri kapanıp fırında ağır ateşte pişiriliyor. 19.50 YTL. Cumhuriyet Caddesi No: 2 Elmadağ İstanbul. Tel: 0212-315 55 00.
LUCCAWorchester soslu köfte
Bebek’teki lokantada hamburger 200 gram kıymayla yapılıyor. Bir yumurta, 40 gram galeta unu, 20 gram köfte baharatı, 10 miligram Worchester sosu, kıymayla birlikte iyice karıştırılıp hamburger köftesi elde ediliyor. İsteğe göre de soğan ve cheddar peyniri ekleniyor. Parmak patates, sos, mayonez ve Dijon hardalıyla servis ediliyor. Porsiyon fiyatı 26 YTL. Cevdet Paşa Cad. No: 51/B Bebek İstanbul. Tel: 0212-257 12 55
NUM NUMİsteyene az, isteyene çok pişmiş
Birçok yerde şubesi bulunan Num Num’da burger köftesi dana etinden yapılıyor. 200 gram et kullanılan lokantada 12 çeşit hamburger servis ediliyor. Kıyma sadece tuz ve karabiberle karıştırılıp müşterinin istediği süre kadar pişiriliyor. Az pişmiş 6, orta pişmiş 8, çok pişmiş isteyenlerin köfteleri 10 dakika pişiriliyor. Tabağın içine 350 gram kızarmış patates, 10 gram havuç ve lahana rendesinden oluşan salata konuluyor. 12 hamburgerin fiyatları 13.75-16.50 YTL arasında değişiyor. G-Mall Alışveriş Merkezi Kadırgalar Caddesi No: 3 Maçka İstanbul. Tel: 0212-296 26 85
NORTH SHIELDSoğansız hazırlanıyor
The North Shield, 1996’dan beri Ankara’da Güvenlik Caddesi’nde. Mekanın burgerlerini, Bolu Mengenli şef İlhan Karagöz hazırlıyor. Hamburger ve cheeseburger yapıyorlar. Cheeseburger, kaşar peyniriyle yapılıyor. Burgerler 160 gram civarında etle hazırlanıp açık olarak servis ediliyor. Böylece dileyen istemediği malzemeleri çıkararak kapatıp yiyebiliyor. Baharat olarak karabiber, kimyon ve tatlandırıcı çeşni kullanılıyor. Soğan kullanılmıyor. Tabak patates kızartması, roka, turşu, domatesle süsleniyor. North Shield, hafta içi 12.00 - 01.00, haftasonu 12.00-02.00 saatleri arasında açık. Tel: 0312-466 12 66