İstanbul Boğazı, irili ufaklı teknelerle avlanmaya çıkan balıkçıların istilası altında... Yasal boyun altında balık avladıkları için eleştirilen teknelere, gece yarısı denetim yapıldı. Hürriyet’in takip ettiği denetime katılan İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, 2022 yılında teknelere toplam 3 milyon 595 bin 658 lira ceza kesildiğini ve 86 bin 533 kilogram deniz ürününe el konulduğunu söyledi.
#İstanbul BoğazıMarmara Denizi’nin kâbusu müsilaj, balıkçılığı da vurdu. Son 40 yılın verilerine bakıldığında bu sezon ağların boş kaldığını söyleyen Prof. Dr. Mustafa Sarı, “Müsilaj her yıl olduğu gibi kasım ayında tekrar ortaya çıkabilir. Acilen ekosistem esaslı balıkçılığa geçilmesi gerekir” dedi.
#Marmara DeniziSamsun’da, Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından kentteki balıkçı tezgahları tek tek denetlendi. Satışa sunulan balıkların boyları ölçüldü, balıkçılar belirlenen boy standardının altında satış yapmamaları konusunda uyarıldı.
#SamsunTarım ve Orman Bakanlığı’nın İstanbul Boğazı ve Karadeniz için getirdiği hamsi avlama yasağına destek veren uzmanlar, İstanbul Boğazı’nda endüstriyel balıkçılığa son verilmesi çağrısında bulundu: “Boğaz biyolojik koridordur. Gırgır teknelerine kapatılmalıdır. Palamut ve lüfer gibi balıklar göç yollarını değiştirebilir.”
#GazetehaberleriİSTANBUL’da İl Tarım Müdürlüğü, deniz polisi, sahil güvenlik tarafından denizde geniş kapsamlı denetim gerçekleştirildi. Saat 22.00’den 03.00’e kadar süren denetimde Marmara Denizi’nde balık avına çıkan tekneler tek tek kontrol edildi.
#Marmara DeniziSu Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Özkaya, yeni Su Ürünleri Kanunu'nun balıkçılara umut olacağını, denetimlerin gerektiği gibi uygulanması sayesinde denizlerde stokların iyileşeceğini ve sektörün daha kazançlı hale geleceğini söyledi.
#Su Ürünleri KooperatifleriTürkiye genelinde 1 Eylül'de başlayacak av sezonu öncesi balıkçılar ağlarını onarıp, teknelerinin son bakımlarını yaptı. Antalya'da ise sezon 15 Eylül'de başlayacak. Kıyıda hazırlıklarını sürdüren balıkçılar, Akdeniz'de yoğun şekilde görülen istilacı türlerden 'balon balığı'nın dişleriyle ağları parçaladığını, avlarını ve teknelerini yediğini belirterek, "Yamyam balık kâbusumuz oldu" dedi.
#HaberBalıkesir’in Bandırma ilçesinde 15 Nisan’da başlayacak av yasakları öncesi Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Bandırma Su Ürünleri Hali'nde tezgahlarda bolluk ve ucuzluk hakim. Vatandaşlar av yasağı öncesi ucuzlayan balıklara büyük ilgi gösterdi.
#Balık FiyatlarıDenizlerde av yasağının 15 Nisan'da başlayacak olmasına az bir zaman kala Karadeniz’de çoğu tekneler yavaş yavaş limanlara şimdiden demirlemeye başladı. 1 Eyül’de başlayan av sezonunu değerlendiren Doğu Karadeniz Balıkçı Kooperatifleri Birliği Başkanı Ahmet Mutlu, sezonun balıkçı açısında iyi geçtiğini ancak balığın pahalı olması nedeniyle tüketici açısından pek iç açıcı geçmediğini söyledi.
#Av Yasağıİl Tarım ve Orman Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Başkanlığı ekipleri, İstanbul Boğazı'nda avlanan balıkçı teknelerinde gece saatlerinde denetim yaptı. Balık boylarıyla ilgili çok önemli uyarı yaptı... İşte dikkat etmeniz gereken balık boyları...
#Balık BoylarıKumkapı Balık Hali’ne kısa süre önce yapılan son baskında boyu 24 santimden küçük yüzlerce kasa lüfer balığına el konulmasının ardından, lüferle aynı aileden ancak daha küçük boylusu olan çinakop avı yasağına yönelik tartışma yeniden gündeme geldi. Tartışmanın temelini çinakopun henüz üreme olgunluğuna erişmeden avlanması oluştururken, balık türleri arasındaki farkın vatandaş tarafından çok iyi bilinmemesi de sorunun en büyük nedeni olarak ortaya çıkıyor.
Türkiye’de balıkçılık şu an büyük tehlike altında ama hepimizin yapabileceği bir şeyler var. Çok geç olmadan, mevcut uygulamalarda değişiklik yapılması ve denetim eksikliklerinin giderilmesi şart. Önce ne durumdayız, bir bakalım istedim. Neler yapabileceğimize ve bazı çözüm önerilerine gelecek haftalarda değineceğim
Aşırı işlenmiş gıdalar günümüzde beslenmenin önemli bir bölümünü oluşturuyor. Üstelik birçoğumuz yiyip içtiğimiz şeylerin bu kategoride olduğundan bile habersiziz. En kötüsü de "sağlıklı alternatifler" olarak tüketilen pek çok şey de aşırı işlenmiş gıdalar arasında yer alıyor. Peki aşırı işlenmiş gıdaları nasıl ayırt edebiliriz?
#BeslenmeSu altı dünyasında pek çok balık çeşidi barınmaktadır. Her balığın şekli, beslenme biçimi ise farklılık göstermektedir. Bazı balıklar tüketilmektedir. Kadife balığı tüketilebilen balıklar arasında yer almaktadır. Bu balık değişik pişirme şekilleri ile sunulabilmektedir. Kadife balığı Türkiye’de ve Dünyada farklı sularda yaşamaktadır. Balığın özellikleri ve pişirme şekilleri ile ilgili detayları derledik.
Domuz balığı, bir çeşit balık türüdür. Domuz balığı olarak da bilinen balık türünün gerçek ismi ise, Çütre balığıdır. Bu balık türünün en önemli özelliği çok inatçı bir yapıya sahip olmasıdır. Domuz Balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır sizler için derledik.
Deniz ürünlerinin besin değeri bakımından yaşamımızdaki yeri büyüktür. Özellikle de balık tüketimi bazı vitamin, mineral ve besinlerin insan vücuduna alınmasında katkısı eşsizdir. Bu sebepten dolayı balık besini tüketimine önem verilmektedir. Sular o kadar geniş alanlardan oluşmakta ki içerisinde birbirinden farklı canlıyı barındırmaktadır. Bu canlılardan bazılarını süs balığı olarak akvaryumlarda beslesek de bazılarını yiyecek olarak tüketmekteyiz. Melanur balığı nedir, nasıl pişirilir, faydaları nelerdir, zararı var mıdır, özellikleri nelerdir, eti yenir mi, besin değerleri nedir, türleri var mıdır detayları ile derledik.