Güncelleme Tarihi:
BALIK boyları, gırgır teknelerinin avlanma derinlikleri bütün bir balık sezonunun tartışma odakları olurken, bu kez de “hamside katliam” gündeme geldi. Hamside kota uygulamasının sona ermesinin ardından 30 metrelik teknelerin, 1500 kasaya varan balıkla kıyıya geldiği belirtilirken, Gemlik Balıkçılar Derneği ve Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hüseyin Dalarel’in şu sözleri, olayın vahametini ortaya koyuyor: “Durdurun bu katliamı!”
Taneyle yakalarız
Hamsinin bu yıl çok olduğu, ancak bazı balıkçılar tarafından bu bolluğun hoyratça kullanıldığını dile getiren Dalarel, şunları ekliyor: “Tüketilmeyecek kadar küçük boyutta hamsiler tutuluyor ve hayvan yemi fabrikalarına satılıyor. Hamside adeta katliam yapılıyor. Böyle giderse birkaç ay sonra hamsiyi taneyle yakalarız. Bizler, sezon sonuna kadar hamsi bulalım, sofralara sunalım istiyoruz. Dar gelirlinin ulaşabildiği en ucuz protein kaynağının yok olmasına izin vermeyelim. Hamside katliamı durdursunlar.”
Dalarel, birçok balıkçının, ağlara takılan hamsinin büyük bölümünü denize attığını iddia ederek, hamsinin göz göre göre yok edildiğini ileri sürüyor. Balıkçıların kendi arasında anlaştığını ve metre başına 10 kasa şeklinde bir uygulamayı hayata geçirdiğini ifade eden Hüseyin Dalarel, şunları kaydediyor:
Acil önlem alın
“Bu uygulama bir iki gün sürdü. En azından havalar soğuyana kadar balıkçılar sabırlı olmalı ya da bir yasak getirilmeli. Bize göre tekrar kota getirilmelidir. Metre başına 10 kasa kota olmalı. 30 metrelik tekne 300 kasayla dönmeli. Fazlasını tutanların ÖTV’siz yakıt desteği, teknesinin ruhsatı, balıkçılığı iptal edilmelidir. Hamsiyi ancak ağır cezalarla kurtarabiliriz. Acilen hamsiye önlem alınmalı. Hamsiyi sofralardan eksik etmeye
hiç kimsenin hakkı yok.”
Binlerce kasa
GEMLİK Balıkçılar Derneği ve Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hüseyin Dalarel, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 4 yıl süreli olmak üzere 1 Eylül 2008’e yürürlüğe giren Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliği’nin, 31 Ağustos 2012’de sona erdiğini anımsatıyor. Bu tebliğle başlayan “hamside kota uygulamasının” da sona erdiğini ifade eden Dalarel, şunları söylüyor: “4 yıldır tekne boylarına göre avlanma sınırı getirilmişti. Balıkçılarla uzlaşma içinde alınan kararla 15 metreden küçük tekneler günde 250, 15-19,99 metre büyüklükteki tekneler 300, 20-24,99 metre arasındakiler 500, 25-29,99 metre büyüklükteki olanlar 600, 30-34,99 metrelikler 700, 35-39,99 metre olanlar 750, 40-44,99 arasındakiler 800, 45-49,99 metrelikler 850, 50 metre ve üzeri tekneler ise 900 kutu veya kasa hamsiyi karaya çıkarabiliyordu. 1 Eylül’de başlayan yeni sezonla bu sınırlama kalktı. İsteyen tekne, istediği kadar hamsiyle dönebiliyor. 30 metrelik tekneler 1500 kasaya varan balıkla kıyıya geliyor.”