Bali’ye gelirken oldukça heyecanlıydım. Uzun bir yol, farklı bir iklim, kısa bir sürede birçok iş başarma hedefleri doğal bir baskı yaratıyor elbette. Bir de sıkışık bir zamanda mecburen gitmek durumunda kaldığımdan sıkı araştırma yapmak yerine kendimi doğal akışına bırakmış gibi oldum. İşte size Bali gezi rehberi…
#BaliFarklı enerjisiyle insanı etkileyen bir yer Bali. Uzun bir yol, farklı bir iklim, farklı insanlar ve farklı duygular... Sıkışık bir zamanda mecburen gitmek durumunda kaldığım Bali'de sıkı araştırma yapmak yerine kendimi doğal akışa bırakmış gibi oldum. Bali'ye gitmem de birçok arkadaşın olumlu görüşleri ve teşvikleri motivasyonuma iyi geldi ama bir şeyler vardı ki çok arzulu değildim...
#BaliUzun bir süre özel sektörde çalıştıktan sonra aldığı ani bir kararla dünyayı gezmeye başlayan İbrahim Hayta, ‘Hayta Yollarda’ ismindeki Instagram hesabından ve YouTube kanalından, gittiği ülkelerle ilgili içerikler paylaşıyor. 2020 yılından bu yana dünyayı dolaşan Hayta, şu an 34’üncü ülkesi Tayland’da. “Yakın bir arkadaşımın ısrarı sonucu ilk önce Ukrayna’ya gittim ve iyi ki o yolculuğa çıkmışım” diyen gezginle seyahat maceralarını konuştuk.
#İbrahim HaytaBir yandan bembeyaz zirveleri kayak pistleriyle süslü Atlas Dağları, diğer taraftan gizemiyle büyüleyen ve büyüklüğüyle insanda hiçlik duygusu yaratan Sahra Çölü... Tezatlar diyarı Fas’tayız. Afrika, Arap, Berberi ve Avrupa kültürlerinin harmanlandığı, Batı’dan birazcık çalmış ama özünde Doğulu kalmış insanların yaşadığı, sürprizlerle dolu bir ülke Fas.
#FasBali sizi yanardağlar arasında kalan ormanlarında yeşilin bin bir tonunda gezmeye, kumsallarında güneşlenmeye, dalgalarında sörfe, mistik doğasında meditasyona hem ruhunuzu hem bedeninizi dinlendirmeye, biraz da hayatı daha yavaştan almaya davet ediyor. Endonezya’nın 17 bin adasından biri Bali. Ömürde en az bir defa görülmesi gereken yerlerden biri. Sanskrit dilinde ‘huzur ve barış’ anlamına geliyor. İşte size Bali gezi rehberi…
#BaliBali sizi yanardağlar arasında kalan ormanlarında yeşilin bin bir tonunda gezmeye, kumsallarında güneşlenmeye, dalgalarında sörfe, mistik doğasında meditasyona hem ruhunuzu hem bedeninizi dinlendirmeye, biraz da hayatı daha yavaştan almaya davet ediyor. Endonezya’nın 17 bin adasından biri Bali. Ömürde en az bir defa görülmesi gereken yerlerden biri. Sanskrit dilinde ‘huzur ve barış’ anlamına geliyor. İşte size Bali gezi rehberi…
#BaliKartpostal gibi köyler, yusyuvarlak tepeler, şatolar, bahçeler, geleneksel pazar ızgarası.... İngiltere’nin ortasındaki bu doğal cennet Anglosakson kültüründen hoşlananlara tüm aradıklarını sunuyor. 2 bin kilometrekarelik alanda beş ilçeye bağlı sayısız güzel köy var. Ortaçağdaki yün tüccarlarınca inşa ettirilen dev köşkler, görkemli kiliseler özenle korunmuş. Ülkenin en büyük ‘Tescilli Sıradışı Doğa Güzelliği’ alanı Roma kalıntıları, katedraller, bahçeler ve şatolarla güzelleştirilmiş. Üst gelir gruplarının yaşadığı bölgede çok sayıda ünlü kişi yaşıyor. At binmeyi bilmeyen yabancılar bile sakin kasaba yollarında otomobil kullanmaktan, zaman içinde kaybolmuş köşklerin arasında gezinmekten, Avrupa’nın en güzel bölgelerinden orta güney İngiltere’yi keşfetmekten hoşlanacaktır.
#CotswoldsAsya ülkelerinin turistleri durumu fark etti bile: Japonya’da görülmesi gereken yeni şehir Osaka. Ziyaretçi sayısı hızla artıyor. Rehber kitaplardaki öneriler doğrultusunda Kyoto ve Nara’yı tercih edenler ülkenin üçüncü büyük şehrini yenilenen yüzüyle göremiyor. Sadece Japonya’ya özgü etkinlikler, kültürel zenginliklerin yanı sıra güzel kafeler, barlar, restoranlar, butiklere bakılırsa Osaka’nın yıldızının gittikçe parlamasına şaşırmamak lazım.
#36 Saatte OsakaBali'deki asırlık tapınaklar, müthiş kumsallar, uluslararası standartta dalış imkanları, deniz ürünleri, harika SPA seçenekleri, kelepir fiyatına elişi ürünler saymakla bitmez. Yanı sıra çok misapirverver, cömert, diğer tropik adalarla karşılaştırılmayacak kadar kültürüne bağlı halkı. Buna karşın araştırmadan gitmemekte yarar var. İşte gitmeden önce Bali hakkında bilmeniz gerekenler ve gezmeniz gereken yerler...
#SeyahatRize’nin Çamlıhemşin ilçesine 16 kilometre uzaklıktaki Pokut geçmişte üç köyün yazın hayvan otlattığı bir yaylaydı. Deniz seviyesinden 2 bin metre yükseklikteki yayla günümüzde yöre halkının tatil mekanı. Bölgede düzenlenen turların popüler uğrak noktası. Pokut Yaylası’nın en güzel dönemi eylül ortasında başlıyor.
Dili, Avustralya’nın kuzeyindeki Timor Adası’nın en büyük iki şehirlerinden biri. Doğu Timor Demokratik Cumhuriyeti’nin başkenti, sömürge mimarisi örneği tarihi yapıları, tropik bitki örtüsü ve gözalabildiğine uzanan sahilleriyle ünlü bir turizm merkezi olabilirdi. Fakat son 60 yılda birbirini izleyen savaşlar nedeniyle dünyaya açılamadı. 2006’dan bu yana Birleşmiş Milletler’in gözcülüğünde kente barış geldi. Kalkınma hamlesi başlatıld. Kapadokyalı gezgin İsmet İnce, iki ay önce adayı gezdi, izlenimlerini yazdı.
Doğası zengin, halkı yoksul Zanzibar’ın şehirlerinde, evleri kerpiçten, çatıları samandan yapılmış köylerinde önceki hafta Kurban Bayramı coşkusu yaşanıyordu. Rengarenk ipeklilere bürünmüş türbanlı kadınlar, en yeni elbiseleriyle çocuklar ve erkeklerle doluydu otoyollar. Diğer köylerdeki yakınlarını görmek için kilometrelerce yürüyor, akşam köy meydanlarında konserler, panayırlar kurarak eğleniyorlardı. Medreselerde sabahın 7’sinden gece yarısına kadar Kuran okunuyordu. Gökyüzü ve sahiller ise dolunayın hükmü altındaydı. Deniz her fırsatta mercan kayalıklarınca oluşturulan sığlıkların arkasına, sahilden yaklaşık bir kilometre gerilere kaçıyordu. Zanzibarlılar bayramın, turistler dolunay ve sahilin tadını çıkarıyordu.
Marmara Denizi’nin en yeşil kıyılarından Armutlu Yarımadası ekim sonunda sonbaharın renklerine bürünür. 800 metreye kadar yükselen, sık ormanlarla kaplı Samanlı Dağları’nın yaylaları boşalır. İnsan ayağının çekilmesiyle topraktan sonbahar sürprizleri fışkırır: Çiğdemler, rengarenk mantarlar, yabani naneler. Görkemli kestane ağaçlarının altı toplanmayı bekleyen kuzu kestaneleriyle dolar. Samanlı Dağları’ndaki ıssız ormanlara dört yıl önce Armutlu’dan Teşvikiye’ye uzanan, şehirlerarası standartlarda otoyol yapıldı. Bu yolda çıkacağınız hafta sonu yolculuğunda sonbaharın güzelliklerine tanık olabilirsiniz.
Almanya’da yaşayan Halise Baydar, 50 yaşında yeni bir hayata başlamaya karar verip geçen yıl dünya turuna çıkmıştı. Nisan ayında ilginç yaşam öyküsüyle sayfalarımıza konuk olan Baydar, yaz boyunca Uzakdoğu’yu gezdi, Avustralya ve Yeni Zelanda’yı keşfetti. Şimdi ABD’de. San Francisco’dan gönderdiği mektupta, bir önceki durağı, Bali Adası’nın güney ucundaki sörf cenneti Bingin’i anlatıyor.
Zaman zaman aynı kişiyle tekrar tekrar röportaj yaptığım oluyor ama bu hafta durum biraz farklı... Bu sefer, aynı kişiyi ikinci defa sorguya çekmek yerine, aynı ailenin fertlerinin peşine düştüm. Birkaç ay önce röportaj yaptığım turizmci Meltem İskit’in kız kardeşi Ebru Can Sargin’in karşısındayım bu sefer. Sebep, Meltem İskit’le sohbetimiz sırasında bahsettikleri ve ağzımın sularının akmasına sebep olan Seyşeller seyahati...