Endonezya birçok adadan oluşan bir ülke, Bali hem Endonezya'nın başkenti hem de özellikle Avrupalı, Amerikalı, Avustralyalı ve Çinli turistlerin akınına uğruyor. ‘Tanrılar'ın Adası’ olarak da anılan kendine özgü bir ada. Peki nereleri gezmeli, neler yapmalı? İşte size Bali gezi rehberi…
#BaliHemen hemen her evin içinde bir tapınak olan, modernliğin geçmişi, zenginliğin fakirliği, turistlerin yerlileri saklayamadığı Bali Adası’nda, romantizmi aramak kadar kültüründe kaybolmak da bir ayrıcalık. Çünkü bu etkileyici ada Tanrılara ait olduğu kadar onu ziyaret edenlere de ait.
#Bali Adası NeredeUzun bir süre özel sektörde çalıştıktan sonra aldığı ani bir kararla dünyayı gezmeye başlayan İbrahim Hayta, ‘Hayta Yollarda’ ismindeki Instagram hesabından ve YouTube kanalından, gittiği ülkelerle ilgili içerikler paylaşıyor. 2020 yılından bu yana dünyayı dolaşan Hayta, şu an 34’üncü ülkesi Tayland’da. “Yakın bir arkadaşımın ısrarı sonucu ilk önce Ukrayna’ya gittim ve iyi ki o yolculuğa çıkmışım” diyen gezginle seyahat maceralarını konuştuk.
#İbrahim HaytaTurizme yapılan 'bacasız sanayi' yakıştırmasının altında, doğaya zarar vermeden ülkeye döviz girişi sağlaması yatıyor. Ancak son yıllarda karşı karşıya olduğumuz 'aşırı turizm' gerçeği bu sözün de tarihe karışmasına neden oldu. İspanya'da yapılan bir araştırmanın sonuçları ise adeta skandal: Turistlerin açık havada sevişme merakı, Avrupa'nın son kalan doğal güzelliklerinden birinin sonunu getirmek üzere...
#TurizmMarmaris hem kitle turizmi için hem de doğayla baş başa, sessiz sakin bir tatil için birçok seçenek sunuyor. Nasıl bir tatili tercih ederseniz edin, yaşadığım yer Marmaris’te muhteşem bir deniz, birbirinden nefes kesici koylar ve binlerce yıl geriye giden bir tarih hazinesiyle karşılaşacaksınız. Üstelik eğlence yeni başlıyor.
#Gazetehaberleriİnsan kalabalığının henüz bastırmadığı, havaların sıcaktan bayıltmadığı haziran ayı veya rüzgarların dindiği, kalabalığın çekildiği, denizin ısındığı eylül aylarında Bozcaada’da olmak çok daha keyifli olacaktır düşüncesiyle çıkarım ben her yaz bu adanın yollarına… Sizlere de aynısını önererek başlamak isterim Bozcaada yazıma…
#BozcaadaBali sizi yanardağlar arasında kalan ormanlarında yeşilin bin bir tonunda gezmeye, kumsallarında güneşlenmeye, dalgalarında sörfe, mistik doğasında meditasyona hem ruhunuzu hem bedeninizi dinlendirmeye, biraz da hayatı daha yavaştan almaya davet ediyor. Endonezya’nın 17 bin adasından biri Bali. Ömürde en az bir defa görülmesi gereken yerlerden biri. Sanskrit dilinde ‘huzur ve barış’ anlamına geliyor. İşte size Bali gezi rehberi…
#BaliBali sizi yanardağlar arasında kalan ormanlarında yeşilin bin bir tonunda gezmeye, kumsallarında güneşlenmeye, dalgalarında sörfe, mistik doğasında meditasyona hem ruhunuzu hem bedeninizi dinlendirmeye, biraz da hayatı daha yavaştan almaya davet ediyor. Endonezya’nın 17 bin adasından biri Bali. Ömürde en az bir defa görülmesi gereken yerlerden biri. Sanskrit dilinde ‘huzur ve barış’ anlamına geliyor. İşte size Bali gezi rehberi…
#BaliDüğün sonrasında çiftlerin bir yat kiralayarak çıkacakları balayı, onları dünyanın farklı romantik köşelerine taşıyacak, inanılmaz anılar ile yeni yaşamlarına ayrı bir tat katacaktır. Yeni evli bir çift için yat kiralayarak balayına çıkmak, yeni yaşamlarının en romantik deneyimi olacaktır. Bir yandan sakin sularda denizin keyfini sürerken, diğer yandan el ele uçsuz bucaksız kumsallarda yürümenin, denizin üstünde mum ışığında dünya mutfağının farklı lezzetleri ile akşam yemeklerinin tadına varacaklar.
#BalayıHer tarafından enerji fışkıran bir Yay kadını Ayşegül Dinçkök. Tophane-i Amire’de bir sergi açtı: ‘Derin Tutku’. Endonezya-Sulawesi’de çektiği 30 sualtı fotoğrafından oluşuyor. Her biri 4 bin liraya satılacak ve elde edilecek gelir Gökova’daki dul balıkçı kadınlarına verilecek...
Yeni yıla binlerce kişinin katıldığı sokak partisinde mi girmek istersiniz yoksa mercan denizinde rengarenk balıkları seyrederek mi? Belki damağınızda unutulmaz tadlar bırakacak özel bir akşamı ya da çocuğunuzu sevindirecek aile tatilini tercih ediyorsunuz. İşte size gerçekleştirmek kadar hayalini kurmak bile güzel 33 öneri.
Yılın son gününde bir seyahat bilançosu çıkarmaya ne dersiniz? Bu yıl kaç güzel şehir keşfettiniz, 2012’den hangi unutulmaz hatıralar kaldı geriye? Yekün sizi mutlu etmiyorsa, 2013 için hayal kurmanın tam zamanıdır. “Seyahat Mektupları” yazarı 11 okurumuz yılın unutulmaz gezilerini, 2013 hayallerini anlattı.
Her tarafından enerji fışkıran bir Yay kadını Ayşegül Dinçkök. Tophane-i Amire’de bir sergi açtı: ‘Derin Tutku’. Endonezya-Sulawesi’de çektiği 30 sualtı fotoğrafından oluşuyor. Her biri 4 bin liraya satılacak ve elde edilecek gelir Gökova’daki dul balıkçı kadınlarına verilecek.
Pınar Belkıs Türkoğlu, senenin yarısını seyahatte geçiriyor. “En büyük zevkim yeni yerler, kültürler keşfetmek” diyor. Yılın yarısını ABD’de geçiriyor. Geçen yıl baharda Teksas’ın en güney ucunda, Meksika sınırındaki Brownsville şehrine yolu düştü. “Uçsuz bucaksız kumsalları, yemyeşil bitki örtüsünün yanı sıra kültürel zenginliği, ucuz alışveriş imkanlarıyla giderek daha popülerleşiyor” diyor.
İstanbullu Güçlü Gönenç’in (37) başlıca iki hobisi seyahat ve spor. 60’a yakın ülke gezdi. Filipinler’deki Boracay Adası en beğendiği yerler arasında. “Sahilde, beyaz kumların üzerinde yürümek, berrak sularda yüzmek, hareketli gece hayatına karışmak, ucuz ve lezzetli deniz ürünlerinden tatmak, doyasıya taze tropikal meyve suyu içmek unutulmaz bir deneyimdi” diyor.
İstanbul’da yaşayan Yüksek Mimar Şirin Özbek (29), Yıldız Teknik Üniversitesi mezunu. Yüksek lisans programı sırasında bir yıl süreyle Erasmus öğrencisi olarak Belçika’da eğitim gördü. Şu anda İstanbul’da bir mimarlık ofisinde çalışıyor. Özbek, yüzmeye, dalmaya, snowboard’a, motosiklet kullanmaya meraklı. Aynı zamanda farklı kültürleri keşfetmeyi seviyor. “Seyahat benim vazgeçilmez yaşam ilkelerimden birisidir” diyor. Özbek, geçen kasımda beş gün kaldığı kültür, sanat ve tapınaklar şehri Ubud’u anlattı.
Doğası zengin, halkı yoksul Zanzibar’ın şehirlerinde, evleri kerpiçten, çatıları samandan yapılmış köylerinde önceki hafta Kurban Bayramı coşkusu yaşanıyordu. Rengarenk ipeklilere bürünmüş türbanlı kadınlar, en yeni elbiseleriyle çocuklar ve erkeklerle doluydu otoyollar. Diğer köylerdeki yakınlarını görmek için kilometrelerce yürüyor, akşam köy meydanlarında konserler, panayırlar kurarak eğleniyorlardı. Medreselerde sabahın 7’sinden gece yarısına kadar Kuran okunuyordu. Gökyüzü ve sahiller ise dolunayın hükmü altındaydı. Deniz her fırsatta mercan kayalıklarınca oluşturulan sığlıkların arkasına, sahilden yaklaşık bir kilometre gerilere kaçıyordu. Zanzibarlılar bayramın, turistler dolunay ve sahilin tadını çıkarıyordu.
Almanya’da yaşayan Halise Baydar, 50 yaşında yeni bir hayata başlamaya karar verip geçen yıl dünya turuna çıkmıştı. Nisan ayında ilginç yaşam öyküsüyle sayfalarımıza konuk olan Baydar, yaz boyunca Uzakdoğu’yu gezdi, Avustralya ve Yeni Zelanda’yı keşfetti. Şimdi ABD’de. San Francisco’dan gönderdiği mektupta, bir önceki durağı, Bali Adası’nın güney ucundaki sörf cenneti Bingin’i anlatıyor.
Zaman zaman aynı kişiyle tekrar tekrar röportaj yaptığım oluyor ama bu hafta durum biraz farklı... Bu sefer, aynı kişiyi ikinci defa sorguya çekmek yerine, aynı ailenin fertlerinin peşine düştüm. Birkaç ay önce röportaj yaptığım turizmci Meltem İskit’in kız kardeşi Ebru Can Sargin’in karşısındayım bu sefer. Sebep, Meltem İskit’le sohbetimiz sırasında bahsettikleri ve ağzımın sularının akmasına sebep olan Seyşeller seyahati...
Zeynep Erkurt’un (29) gezginliği okulda başlamış. Önce lisedeyken bir seneliğine yurtdışına gitmiş, üniversiteden sonra Londra’da iki sene yatırım bankacısı olarak çalışmış. Bankacılık bana göre değil dediği noktada kendini Fransa’da, işletme mastırı yaparken bulmuş. Bütün bu eğitimler ve yurtdışı tecrübelerinde kısa sürelerle Singapur ve New York’ta da yaşamış. Kendini anlatmaya, ‘Hayattaki en büyük tutkum seyahat’ cümlesiyle başlıyor.
İtiraf ediyorum, Filipinler denince benim aklıma iki şey gelir: Devrik liderin karısı İmelda Marcos’un binlerce çift ayakkabısı. Ki, kendi açıklamasına göre binlerce değil, ‘sadece’ 1060 çift ayakkabısı varmış. Bir de Filipinler’de yapıldığını bildiğim çok güzel ve ucuz takılar. Bundan da öteye gitmezdi Filipinler benim hayalimde. Tabii ki yine yanıldığım çıktı ortaya...