Sağlıklı kemikler için kalsiyum gerekli; ancak tek başına yeterli değildir. Sağlıklı bir kemik yapısı için A-C-D-K vitaminleri, potasyum, magnezyum içeren turuncu ve yeşil besinlerin gücünden de yararlanmak gerekiyor. Uzman Diyetisyen Nilay Keçeci Arpacı, sağlıkla gelişen ve güçlü kemikler için tüketilmesi gereken besinleri anlatıyor.
#MagnezyumSağlıklı kemikler için kalsiyum gerekli; ancak tek başına yeterli değildir. Sağlıklı bir kemik yapısı için A-C-D-K vitaminleri, potasyum, magnezyum içeren turuncu ve yeşil besinlerin gücünden de yararlanmak gerekiyor. 20 Ekim Dünya Osteoporoz Günü öncesinde Uzman Diyetisyen Nilay Keçeci Arpacı, sağlıkla gelişen ve güçlü kemikler için tüketilmesi gereken besinleri anlatıyor.
#Kemik GelişimiYılbaşı sofraları için hazırlıklar başlarken, yılbaşı yemekleri arayışları sevdiklerine görkemli sofralar hazırlamak isteyenler tarafından merak ediliyor. Peki, yılbaşı sofrasında neler olmalı? İşte sizler için hazırladığımız hindi tandırdan, balkabağı çorbasına ve yılbaşı mezeleri ile mükellef bir yılbaşı menüsü!
#Yılbaşı MenüsüKilolu birini gördüğünde ‘Az yesin, kilo versin’ diye düşünenler olabiliyor. Oysaki obezite yalnızca çok yemekten kaynaklanmıyor. Genetik faktörler, hormonlar, metabolizma, yeme davranışı, fiziksel aktivite gibi sorunlar varsa bunları çözmeye odaklanmalıyız. Kendimize “Daha iyi nasıl beslenebilirim” sorusunu sormamız da çok önemli. Çorbadan ana yemeğe, sağlıklı beslenmenin lezzetsiz olmadığını göstermek için pratik önerilerim de var size.
#ObeziteSoğuk havaların kendini iyice hissettirdiği ekim ayında özellikle üst solunum yolu hastalıklarının görülme sıklığı da artar. Ancak ekim ayıyla birlikte tezgâhlarda yerini almaya başlayan muhteşem kış sebzeleri hastalıklarla savaşımızda bizlerin yardımına koşuyor.
#Buğra BuyrukçuSurf and turf, et ve deniz ürünlerinin aynı tabakta buluştuğu bir lezzet. Tercihe göre kalamar, deniz tarağı, karides veya ıstakoz kullanılabilir. Et olarak ise dana genellikle dana bifteği kullanılır ancak diğer et çeşitleri de eklenebilir. Sofranızda farklı bir lezzet sunmak isterseniz, surf and turf'e bir şans verebilirsiniz. Peki surf and turf nasıl yapılır? İşte surf anda turf tarifi, malzemeleri ve yapım aşamaları...
#Surf And Turf Nasıl YapılırHem yemeklerde hem de tatlılarda kullanılması ile bal kabağı en önemli besin kaynakları içerisinde yer alır. Özellikle sağlamış olduğu faydalar ile bir adım öne çıktığını ifade etmek mümkün. Peki balkabağının faydaları nelerdir, neye iyi gelir? Nasıl tüketilmeli? İçinde hangi vitaminler var tüm detayları ile derledik.
#BalkabağıSurf and turf, et ile deniz ürünlerini aynı tabakta buluşturan bir yemektir. Farklı lezzetlerle sunum hazırlamak için ideal olan surf and turf, yemek severler tarafından merak ediliyor. Peki surf and turf nedir, nasıl yapılır. İşte surf and turf tekniği ile ilgili merak edilenler…
#Surf And TurfYıllarca öğünlerin en sıkı yapılması gerekeni ve ‘baş tacı’ olan kahvaltı son dönemde en çok tartışılanı ve ‘acaba gereksiz mi’ diye sorgulananı oldu... Beslenme trendleri birkaç yılda bir değişir. Bir süredir aralıklı beslenme ve iki öğün yemek popüler. Varlığı ve gerekliliği hatta faydası bu akımlarla birlikte tartışılmaya başlayan kahvaltıyı uzmanlarına sorduk. Doktorlar, diyetisyenler, beslenme uzmanları ve şeflerin farklı görüşleri var. “Gece geç yersen sabah aç uyanırsın. Gece geç ve sabah uyanınca yeme” diyene mi, “Kalıcı kilo vermek isteyen sabah iyi bir kahvaltı etmeli” diyene mi kulak vermeli; okuyun, siz karar verin.
#GazetehaberleriSurf and turf, deniz ürünleri ve kırmızı eti birleştiren ana yemektir . Tipik bir deniz ürünü olan ıstakoz (ıstakoz kuyruğu veya bütün ıstakoz), karides, kalamardan herhangi birinin buharda pişirilmiş halidir. Eti ise tipik olarak dana bifteğidir, ancak diğerleri kullanılabilir. Standart bir kombinasyon ıstakoz kuyruğu ile yapılan bu farklı lezzeti misafirlerinize sunmak istiyorsanız, işte surf and turf tarifi, yapımı ve püf noktaları…
#Surf And TurfHavaların soğuması ve koronavirüs salgını nedeniyle bağışık sistemini güçlendirmek isteyenlere, sebze çorbası öneriliyor. Uzman Diyetisyen Ceren Batmaz Sarı, bağışıklığı güçlendirmenin yanı sıra kilo kontrolü için de çorbanın faydalı olduğunu söyledi.
#SebzeBir tarifi tümüyle sebzelerden ve bitkisel malzemeden hazırlarsanız o tarif vegan olur. Peki süt kullanmamız gerektiğinde ne yapacağız? Hindistan cevizi sütü bunun için güzel bir alternatif. Bu tarifte de bal kabağına güzel bir şekilde eşlik ediyor.
#Yıldız Öz SamahaGıda israfının önlenmesi için ürünlerin doğru şekilde muhafaza edilmesi önem taşırken, etilen gazı salgılayan elma, kayısı, üzüm, şeftali, nektar, kavun, incir gibi meyvelerin, bu gazdan etkilenen muz, armut, erik, domates, lahana, havuç, salatalık ve taze fasulyeden ayrı tutulması gerekiyor.
#Tarım Ve Orman BakanlığıÇarşıdan pazardan mutfaklara geldiğinde çocukken hepimizin burun kıvırdığı kabak aslında çeşit çeşit yemeklere konu olarak lezzetini kanıtlıyor. Yeşil, siyah ve bal kabağı türleriyle sofralarda her seferinde başka bir role bürünüyor. Kızartması ve mücveri ayrı lezzetli olan kabak, cipse dönüştüğünde de çocukların sevgilisi haline geliyor. Su kabağı olarak tanınan hali ise yılda bir defa yetiştiğinden, nadir oluşuyla tüm ilgiyi üzerine toplamayı başarıyor. Farklı renklerde yetiştirilebilen su kabağı, içi oyularak değerlendiriliyor. Su kabakları dekoratif obje halini alabildiği gibi, saz yapımında da kullanılabiliyor.
#Yeşil Kabak Tava TarifiBALIKESİR’in Manyas ilçesinde 5 yıl önce KOSGEB'den aldığı kredi ile endemik otlarla makarna üreten girişimci Serap Karakaş, gelen taleplere yetişemiyor. Karakaş’ın evinin bahçesinde ürettiği makarnaya, Tayvan’dan talip olan bir firma, 4 ton makarna siparişi verdi.
#MakarnaEkimin en turuncu rengi balkabağı tüm neşesiyle gülümsüyor. Balkabağı deyince sadece kabak tatlısı akla gelmesin. Çorbasından böreğine, kekinden zeytinyağlısına, pilavından ekmeğine salatasına... Balkabağı ile birleşince ortaya çıkan ve damakları şenlendiren lezzetler neler mi?
#Balkabağıİlk yazı zordur. Herhangi bir yayına yazı yazmaya başlarken ne yazacağına karar vermek bir yazar için gerçekten zordur. “Nereden başlasam?” “okurlar ne ister?” gibi sorulara cevap aranır. Benim için de bu ilk yazıya giriş yapmak, kafamda uçuşan başlıklardan seçim yapmak hiç kolay olmadı.
#Gülhan KaraBağışıklık sisteminin güçlendirilmesi ve vücudun kışa hazırlanması hastalıklara karşı korunmada oldukça önemli. Mevsim geçiş döneminde öğünlerde her sebzeye mutlaka yer verilmesi gerektiğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Ulaş Özdemir, “Kabak, lahana, bal kabağı, pırasa, kereviz, ıspanak, karnabahar ve pazı sezonu yaklaşırken, vücudumuz da sonbahar mevsimiyle birlikte kışa hazırlık dönemine geçiyor” dedi.
#Sonbahar Çorbası