Bayram baklavasız; baklava da cevizsiz, fıstıksız, tereyağsız olmaz. Bir kilo baklavada 150 gram fıstık, 250 gram da tereyağı kullanıldığını söyleyen BAKTAD Başkanı Mehmet Yıldırım’ın ortaya koyduğu baklava hesabı net: “150 gram fıstık 142.5 TL, 250 gram yağ ise 125 TL. Yani sadece iki kalemdeki maliyet 267.5 TL. Kilosu 150-200 liradan satılan baklavaların içeriğine dikkat etmek şart.”
#Bayram TatlısıRamazan Bayramı öncesinde mesaileri artan baklavacıların imalathanesine girdik. Yeni başlayanların asgari ücret, ustaların ise 6-7 bin liraya kadar ücret aldığı bu işte en önemli mesele tecrübe ve el ayarı. Ustalar bu mesaide 2 saatten fazla çalışamıyor. O yüzden 2 saat çalışıp bir saat mola veriliyor. Açılan yufkadan karşısı görünmez ise onay alamıyorsunuz. Çok ince olması gerekiyor. Ben de ustamla beraber açtığım yufkadan karşıyı gördüm. Bu dönemde işleri azalan baklavacıların tek kurtarıcısı ise e-ticaret olmuş. Baklavacılar artık kuryelere çalışıyor.
#GazetehaberleriBaklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (BAKTAD) Başkanı Mehmet Yıldırım, yeni yılda baklava satışlarının önemli ölçüde arttığını belirterek, "Yılbaşı satışlarımızda yüzde 20 artış yaşandı. Yeni yılı evinde ya da eş, dost, akraba ziyaretlerinde karşılayan tüketiciler baklava almayı ihmal etmedi." dedi.
#BaklavaEkonomik kriz nedeniyle yüzde 30 küçülen baklava pazarında son 2 haftada canlanma görüldü. İTO Meclis Üyesi, Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği Başkanı Mehmet Yıldırım, “Ramazanda baklava satışları diğer aylara göre 5-6 kat daha fazla oluyor. Sektörümüz ramazanda nefes alacak” dedi.
Küresel ısınmanın yarattığı sorunlar, ekonomiye de yansımaya başladı. Başta tekstil ve hazır giyim olmak üzere pek çok sektörde tüketim alışkanlıklarının değişimi nedeniyle hesaplar altüst oldu. Sadece tekstil ve konfeksiyon sektöründe küresel ısınmadan dolayı yüzde 30’luk sermaye kaybı olduğu tahmin ediliyor.
Düşük KDV’ye tabi ürünler üzerinden fiş keserek vergiden kaçınma eğilimine giren işletmelerin tespit edilmesi üzerine Gelir İdaresi Başkanlığı harekete geçti. Lokanta ve kafeler sattığı yiyecek ve içecekte KDV’yi yüzde 10, alkollü içeceklerde yüzde 20 olarak hesaplayacak.
#KDVABD’ye resmi ziyaret gerçekleştiren Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’in ABD ziyaretine ‘Türkiye’ damgasını vurdu. Miçotakis, Türkiye’yi ‘Mavi Vatan’ haritasını göstererek Biden’a şikâyet etti, ABD Kongresi’nden dolaylı biçimde Ankara’nın F-16 talebine onay vermemesini istedi.
#Kiriakos MiçotakisTakviye gıda markası EasyVit, Norveç’ten haklarını satın aldığı teknoloji ile öne çıktı. Balık yağının kötü tat ve kokusunu maskeleyen ve çiğnenebilir jel haline getiren marka yıllık 15 bin kutu üretiminden 700 bine geldi. Şimdi sırada Türk markasını globalde büyütmek var. Hedef 5 yılda 30 ülkede olmak.
#GazetehaberleriTürkiye'de günde ortalama 1200 ton baklava üreten, ramazan ayı ve bayramında bu oranı 3-4 katına çıkaran baklavacılar, yeni tip koronavirüs nedeniyle satış ve sipariş durgunluğu yaşıyor. Salgın sebebiyle satışları ve üretim kapasiteleri yarı yarıya azalan baklavacılar, her sene bayram öncesi görülen hummalı çalışmalarının aksine tatlı telaşından uzak günler geçiriyor.
#KoronavirüsBAYRAM ziyaretlerinde bir dilim baklava yenilmesi uyarısında bulunan Prof.Dr. Canan Karatay'a Bursa'dan tepki ve davet geldi. Hacı Hasanoğulları Baklavaları Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Aktaş, baklavaya haksızlık yapıldığını, bu açıklamanın satışları düşürdüğünü belirterek, ''İstanbulda Sultanahmet'te bir baklava festivalimiz olacak. Türkiye'nin birçok yerinden baklava sektöründe çalışanlar katılacak ve 6 ton baklavayı vatandaşlara dağıtacağız. Kendisini 'Baklava festivaline' davet ediyoruz. Azı zarar, çoğu zarar, ortası yarar. Gelsin 2 dilim baklava yesin. Baklavanın nasıl yararlı olduğunu anlatsın ve bu kadar insanın emeğiyle oynamasın. Bu tür açıklamalarla, Türk malı ürünlerini yerin dibine sokmayalım. İçimiz ağlıyor, malzeme yapmayalım'' dedi.
#KaramanTÜRKİYE’nin en eski baklavacılarından Hacı Sayid’in kurucusu Burhan Dinçerler, Haramidere’deki yeni fabrikasında günde 5 ton baklava, pasta, börek ve poğaça üretiyor. Halen 43 mağaza-restoranı bulunan Dinçerler, ilk defa franchising vermeye başlıyor ve rakamı 150’ye çıkarmak istiyor.