Türkiye’nin bu yılın ilk 6 aylık dönemindeki 105.7 milyon dolarlık baharat ihracatının 67 milyon 58 bin dolarlık büyük kısmının Ege İhracatçı Birlikleri üyeleri tarafından karşılandığı bildirildi. Yıllık 200-250 milyon dolar aralığında olan baharat ihracatının 1 milyar dolar seviyesine taşınması hedefleniyor.
#Ege İhracatçı BirlikleriOCAK-nisan döneminde 150 ülkeye gerçekleştirilen baharat ihracatından 72 milyon dolar gelir sağlandı. Ege İhracatçı Birliklerinden yapılan açıklamaya göre, Türkiye’nin 2017’de 160 milyon dolarlık baharat ihracatı yaptı, bunun yüzde 75’lik kısmını (120 milyon dolar) Egeli baharat ihracatçıları gerçekleştirdi.
#BaharatHem kültürü hem de doğası çokrenkli. Mutfağıysa benzerlerinden daha güçlü. Okyanusun cennet adalarında balayı için adı akla ilk gelen Maldivler’den daha uygun fiyatlı otel seçenekleriyle öne çıkan Seyşeller, turizm için yaşamıyor ve bu nedenle çok samimi.
#Ebru ErkeTarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Kirişci bir markanın Singapur'a ihraç ettiği baharatlarda kanserojen madde olduğuna ilişkin iddiaya yanıt olarak "Bizim ülkemizden bu ürünün ihracatı yapılmadı" dedi. Su rezervlerine ilişkin olarak Kirişci "İstanbul için hiçbir yağış olmasa 4 aylık suyumuz var. Ankara için 8 aylık rezervlerimiz var. Yeraltı depolarıyla ilgili olarak şu ana kadar 102 adet yeraltı depolamaları sayesinde 70 milyon metreküp suyu tutabilir hale geldik. 22 milyon metreküplük de içme suyu rezervimiz oluşuyor" değerlendirmesinde bulundu.
#Vahit Kirişciİzmir'in Torbalı ilçesindeki kozmetik fabrikasında, henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıkarken, patlamalar da oldu. 3 işçinin dumandan etkilendiği yangın, ekiplerin yaklaşık 5 saat süren çalışması sonucu kontrol altına alındı. Fabrikada hasar meydana gelirken, soğutma çalışmaları sürdürülüyor.
#YangınBir dönem Almanya’da ‘Beton Kralı’ olarak bilinen ATİAD eski Genel Başkanı, İnşaat Yüksek Mühendisi Prof. Recep Keskin, son 6-7 yıldır Türkiye’de organik çiftçilikle uğraşıyor. Alanya-Gazipaşa arasındaki arazisinde başta avokado olmak üzere diktiği 80’e yakın çeşit tropikal ürünle ilgili araştırmalarını kurumsallaştırarak bir ‘Tropikal Akademi’ kurmayı da hedefleyen Keskin, yılın 8-9 ayını arazide geçiyor. Keskin hem Almanya’dan, hem de Türkiye’den emekli. Ama onunki sıra dışı bir emeklilik. 73 yıl önce Anadolu’nun bir başka yöresinde, Uşak’ın bir köyünde çiftçilikle uğraşan bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Keskin, yaşamının bu yeni dönemini yine çiftçi olarak, ama bu kez başarılarla dolu yaşamının deneyimleriyle zenginleşmiş bir tarım öncüsü, yol göstericisi olarak sürdürmeye kararlı.
#Almanya’Da ‘Beton Kralı’ Olarak Bilinen ATİAD Eski Genel Başkanı İnşaat Yüksek Mühendisi Prof. Recep KeskinRamazan ayı boyunca özenle kurulan iftar ve sahur sofralarına taşınan lezzetlerin kıymeti bir başka... Bu süreçte sağlığımızı koruyacak seçimler yaparken tattan vazgeçmemek önemli. Hele bir de o sofra yerel malzemelerle kurulmuşsa, örneğin Karacadağ pirinciyle yapılmış bir pilav masaya geliyorsa... Yazarımız Sahrap Soysal’a göre kullanılan ürünün hikâyesini anlamak en az pişirilen yemeğin tadı tuzu kadar mühim. Diyetisyen Berrin Yiğit ise “Kan şekerini dengede tutmak için kuruyemiş ve kuru meyvelerin gücünden faydalanmak, büyük öğünler yerine ara vererek az az yemek gerek” diyor.
#RamazanDubai'nin geleneksel fuarı haline gelen Gulfood bu yıl şubat ayında gerçekleştirilecek. 120 ülke, 4000'den fazla şirket ve 150'den fazla konuşmacının katılacağı Dubai Gulfood 2022’de Türkiye’yi 182 marka temsil edecek. Peki, Dubai Gulfood 2022 ne zaman?
#Dubai GulfoodYüksek protein ve karbonhidrat değerine sahip kestane için son dönemin popüler deyişiyle ‘süper gıda’ demek mümkün. Bizim mutfağımızda en çok şekerlemesi ve kebabı yapılsa da pastacılıkta kullanım alanı giderek genişliyor. AB’den coğrafi işaret tescilli Aydın kestanemizse kendine has nitelikleriyle giderek daha çok talep görüyor.
#KestaneDünyanın en pahalı baharatları arasında yer alan, kilosu 40 ile 50 bin lira arasında değişen safranın taklitleriyle tüketici, yanıltılıyor. Safran yerine gıda boyasıyla boyanmış mısır koçanı ipliği, at kılı gibi ürünler satıldığını söyleyen Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, "İlk bakışta anlamak zor olabilir ama orijinal safranın rengi biraz daha koyu kırmızı ve elinize aldığınızda renk vermemesi gerekiyor" dedi.
#SafranTüm Köy ve Mahalle Muhtarları Derneği (TMD) ve Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, bu ülkenin geleceğinin tarım ve gıdada olduğunu bildirerek, “Bu ülke ekonomisine tarım ve hayvancılıkta 455,07 milyar liralık üretim değerimizle büyük katkıda bulunuyoruz” dedi.
#Tarımİstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR), yılın ilk 4 ayında 659 milyon dolar, nisanda ise 145 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.
#İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar Ve Mamulleri İhracatçıları BirliğiSri Lanka’nın deniz ürünlerinden sokak yemeklerine, bol baharatlı, acılı ama Türkiye'de bulunamayacak kendine özgü lezzetleri, ülkenin bağımsızlık yıl dönümü kapsamında, yarından itibaren iki gün dünya mutfağına meraklı başkentlileri bekliyor.
#Sri Lanka