Glutatyon; bilinen antioksidanlar içinde en güçlü olan ve vücudun her hücre ve dokusunda görev alan bir tripeptit aminoasit molekülüdür. L-sistein, L-glutamat ve glisin amino asitlerinden oluşur. Sağlıklı kalmak ve hastalıklardan korunmak için gerek duyulan en önemli moleküllerden en etkili olanıdır. Özellikle sigara ve alkol kullanımına bağlı vücutta oluşan zararların önlenmesinde temel öneme sahiptir.
#GlutatyonSon yıllarda internet fenomenleri ve sosyal medyanın da etkisiyle moda haline gelen ve 'Atom', 'Vitamin kokteyli', 'Gençleşme iksiri' gibi sloganlarla vatandaşa sunulan hastane dışı serum uygulamaları nedeniyle acil servislere alerjik şokla getirilen hasta sayısında artış meydana geldi. Doç. Dr. ÖzlemDikme, vatandaşların sağlık kabinleri, evinin salonu, hatta kuaför salonunda dahi serum taktırdığına dikkat çekerek, “Kuaförde ya da evinde serum taktırıp alerjik şoka giren, hatta kalbi durup zor döndürülen vakalar var" dedi. Doç. Dr. Dikme, serum uygulamalarının kesinlikle doktor gerekli gördüğü takdirde ve tam teşekkülü hastanelerde yapılması gerektiğini de vurguladı.
#İstanbulKişinin hem kendisi hem de yakınları için oldukça yıkıcı bir hastalık olan Alzheimer'ın tedavisi için çalışmalar yıllardır sürüyor. Başarısız olan pek çok denemenin ardından geliştirilen ve geçtiğimiz günlerde kamuoyuna tanıtılan Lecanemab adlı ilaç, hastalar ve aileleri için yeni bir umut kapısı araladı. Biz de bu ilaç hakkında bilinmesi gerekenleri uzmanlarımızın da desteğiyle masaya yatırdık. İşte tüm ayrıntılar...
#Sağlık'Bir okul çocuğu, ayda 4-5 kez doktora gidebiliyor' bu sözler Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatih Binboğa'ya ait. Bu yıl solunum yolu enfeksiyonlarında büyük artış yaşanıyor. Ağırlıklı olarak çocukları etkileyen virüslerin içinde en çok görülen ve hızlı bulaşan ise RSV… Peki en çok kimler için riskli? Belirtileri neler ve nelere dikkat etmek gerekiyor? Neden bu yıl bu kadar arttı? Uzmanlar anlattı.
#RSVLiverpool Üniversitesi'nden Profesör Julian Hiscox koronavirüs için 'endemik'ten başka bir sonuç beklemediklerini belirterek, "2022'de hayat neredeyse pandemi öncesi gibi olacak" dedi. Londra Üniversitesi'nden virolog Elisabetta Groppelli ise aynı görüşü destekleyerek, "Endemiklik bu virüsün kodlarına yazılıydı" dedi.
#KoronavirüsKoronavirüsün akciğer, kalp ve beyinde yarattığı hasarın yanında gözü de etkilediğine dair bulgular artıyor. Yapılan araştırmalarda Covid-19 nedeniyle göz problemlerinin son zamanlarda sık görüldüğünün altı çiziliyor. Peki Covid-19 kalıcı ya da geçici görme kaybına neden olabilir mi? Nasıl önlemler almak gerekiyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#KoronavirüsEski ABD Başkanı Donald Trump koronavirüs salgını konusundaki tavırları ve kararları konusunda büyük eleştirilerin hedefi olmuş, kendisi de virüse yakalanınca dünyada ilk kez onun için kullanılan bir antikor kokteyli sayesinde hastalığı yenmişti. İngiltere, işte bu mucizevi Kovid-19 tedavisi için flaş bir karar vererek gündeme bomba gibi düştü.
#KoronavirüsCovid-19 aşısı olan ya da hastalığı atlatan birçok kişi “Acaba ne kadar antikor ürettim?” sorusuyla test yaptırmaya koşuyor. Ancak her sorunun yanıtı test sonuçlarında yok. Antikor seviyesinin düşük ya da yüksek olması ne anlam ifade ediyor? Her isteyen bu testi yaptırabilir mi? Koronavirüse karşı gelişen antikorlar ne kadar süre koruma sağlar? Uzmanlar yanıtlıyor
#KoronavirüsKoronavirüs salgınını yenmek için hâlâ elimizdeki en etkili silah olan Kovid-19 aşıları tüm dünyada uygulanmaya devam ediyor. Öte yandan aşılarla ilgili etki oranları ve yan etki tartışmaları da soru işareti yaratmaya devam ediyor. Bilim insanları bu sorunların önüne geçmek için 'karışık aşı' formülü üzerinde duruyor.
#KoronavirüsBilim dünyası Prof. Dr. Ercüment Ovalı’nın yaptığını iddia ettiği bir açıklamayla çalkalanıyor. İddiaya göre COVID’e yakalanan Prof. Dr. Ovalı kendi geliştirdiği bir antikor kokteyli ile ciğerlerine inen virüsten 72 saatte kurtuldu. İddia haliyle akıllara ‘Aşıya gerek yok mu?’ sorusunu getirirken, sosyal medyada da ‘antikor kokteyli’ esprileri almış başını gidiyor. Şu ana kadar sessizliğini koruyan Prof. Dr. Ovalı ile konuştum. Onun ağzındanmış gibi yazılıp çizilenler karşısında şaşkın. ‘Antikor kokteyli diye bir şey olur mu?’ sorusuna gelince... Uzmanlar bakın nasıl yanıt verdi.
#YAZARKoronavirüs teşhisi konduktan sonra helikopter ile Walter Reed askeri hastanesine götürülen ABD Başkanı Donald Trump’ın öksürük, burun akıntısı,hafif ateş gibi semptom gösterdiği açıklandı. Trump’a Renegeron tarafından geliştirilen 8 gramlık antikor kokteyliyle deneysel tedaviye başlandı.
#GazetehaberleriKanserojen demek, “kansere davetiye çıkaran” demek. Bunların büyükçe bir bölümü kansere kapıyı aralayan, kanserle sonuçlanan süreçleri tetikleyen kimyasallar. Kimi dışarıdan besinlerimize -bilerek ya da bilmeyerek- ekleniyor, kimi de o besinlerin üretimleri sırasında gelişiyor. Akrilamid de bir kanserojen. Bazı besinlerin yüksek ısıda pişirilmeleri esnasında gelişen çok tehlikeli bir madde. En çok da nişasta içeren gıda ürünlerinin kızartma, kavurma, fırınlama gibi yüksek ısıda pişirilmeleri esnasında oluşan kimyasal bir yapı. Peki hikayesi ne? Buyurun...
#Osman Müftüoğlu