"Sana bir çorba yapayım, sıcak sıcak iyi gelir..." Hangimiz özellikle kış aylarında hasta olduğumuzda bu sözü duymadık ki? Peki sıcak bir çorba içmek özellikle grip, soğuk algınlığı gibi mevsimsel hastalıkları atlatmakta gerçekten işimize yarıyor mu? Çok sık tüketilen tavuk suyu, mercimek, tarhana gibi çorbalar iyileşmemize yardımcı oluyor mu? Uzmanlar hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#SağlıkAnkara Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cihangir Akyol, “Kalın Bağırsak Kanseri Farkındalık Ayı”nda kalın bağırsak kanserinin trafik kazalarından iki kat fazla can aldığını açıkladı. Akyol, KETEM’lerden dağıtılan test kitleri ile evde rahatça test yapılabileceğini açıkladı.
#Meltem ÖZGENÇ / ANKARAGÜNÜMÜZÜN popüler yöntemi olarak parlatılmaya çalışılan aralıklı orucun günün 8 saatinde yemek yeme, geri kalan 16 saatte hiçbir şey yememe şeklinde uygulandığını kaydeden Diyetisyen Metin Bodur, bununla birlikte diyetin asıl amacının kalorilerin kontrolü değil, besinlerin tüketildiği zamanın kontrol edilmesi olduğunu söyledi. Bodur, bu süreçte önemli olanın kişiye en uygun saat aralığını bulup öğün planlamasını bu doğrultuda yapabilmesi olduğunu vurguladı.
#1Prostat kanseri erkekler arasında en yaygın kanser türlerinin başında geliyor. Öte yandan kansere bağlı ölümlerde de erkekler arasında ikinci sırada yine prostat kanseri yer alıyor. İngiltere'de prostat kanserine umut olacak çok önemli bir tedavi yöntemi geliştirildi. Uzmanlar, elektrik akımları ile yapılan bu tedavinin prostat kanseri için umut olduğunu ve hatta oyunun kurallarının değişeceğini söylüyor. İşte 'NanoKnife' adı verilen bu teknik hakkında merak edilenler...
#KanserÜlkemizde akciğer kanserinden sonra erkek ve kadınlarda en sık görülen ikinci kanser türü olan kalınbağırsak ve rektum (kalınbağırsağın son kısmı) kanseri artarken, son yıllarda cerrahi tedavideki gelişmelerle hastalığı iyileştirme şansı da yükseliyor.
#İzmirTürkiye’de her yıl yaklaşık 250 bin insana kanser tanısı konuluyor. Kalp damar hastalıklarından sonra dünya genelinde kanser ölüm nedenleri sıralamasında ikinci sırayı alırken kanserin sadece yüzde 30’u genetik ve çevresel faktörler ile ilişkili olarak nitelendiriliyor.
#SağlıkEn sık görülen 3. kanser türü olan kolon kanseri, özellikle de modernleşen hayatların bıraktığı en kötü mirasın başında geliyor. Yanlış beslenme tipi ve teknoloji elinde yaşayan bedenler sebebiyle giderek sayıları artan kolon kanserini Medikal Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. A. Bekir Öztürk anlatıyor.
#Bağırsak KanserTÜRKİYE’deki kanser türleri içinde ilk üç sırada yer alan kalın bağırsak kanserinin erken teşhisinde dikkat edilmesi gereken hususları aktaran Kent Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Berkhan Savaşçın, özellikle makattan kanama konusunda herkesin aklına ilk olarak bu hastalığın geldiğini, ancak bu belirtileri gösteren hastalıklar arasında dördüncü sırada geldiğini söyledi.
#İzmirABD’deki bilim adamlarının 32 yıl boyunca izledikleri 136 bin kişi üzerinde yaptıkları araştırmada, haftada iki defa düzenli olarak aspirin içenlerin kansere yakalanma riskinin yüzde 3 oranında azaldığı ortaya çıktı. Bu oran mide kanserinde yüzde 15'e, bağırsak kanserinde ise yüzde 19'a çıkıyor.
#Aspirin