Yaz sıcaklarında sahillerde ve deniz kenarında iyi beslenmek için önerilerime dikkat ederek vücudunuzu serin ve enerji seviyenizi oldukça yüksek tutabilirsiniz. Unutmayalım; dengeli bir beslenme planı ve yeterli sıvı tüketimi sıcak havalarda sağlığımızı korumanın asıl anahtarı…
#YazBağışıklık sistemi hücrelerinin yüzde 70’inin bağırsaklarda bulunduğunu belirten Prof. Dr. Vedat Göral, “Bağırsak sağlığı için özellikle sigara, stres, gereksiz antibiyotik ve ağrı kesicilerden uzak durulmalı. Ayrıca tam buğday ekmeği, bulgur, yulaf, nohut, kuru fasulye, barbunya gibi besinler yüksek posa (lif) içeriği sayesinde bağırsak hareketlerini artırarak, sindirilmiş besin artıklarının kalın bağırsaktan geçişini hızlandırır” dedi.
#Prof. Dr. Vedat GöralSağlıklı bir yaşamın sırrı mutlu bağırsaklarda gizli. Çünkü bağırsaklarımız vücudumuzun ikinci beyni! Bağırsak iyiliğimiz için sağlıklı bakterileri arttıracak ve çeşitliliği destekleyecek 6 adımlık bir yol haritası hazırladım. Yerken damağınızı hoş tutacak ve sindiriminize iyi gelecek üç de tarif ekledim.
#BağırsakKış mevsimi, dayanıklı sebze ve meyvelerin yetiştiği dönemdir. Vücut direncimizi artıran ve hastalıklarla savaşan tüm maddeler ise bu güçlü besinlerde bulunur. Her zaman söylediğim gibi sağlığın şifresi, mevsimsel beslenmede gizlidir. Peki, sofralarımızın baş tacı olmayı hak eden o besinler neler mi? Kağıt ve kaleminiz hazırsa başlayalım. İşte size mini bir liste…
#Buğra BuyrukçuArtık biliyoruz ki çocukların okul başarısını etkileyen en önemli faktörlerden biri de beslenme. Bu nedenle eğitim döneminde çocukların günlük beslenmesine mutlaka zekâ geliştiren ve zihin açan besinler eklenmesi şart. Peki, bu besinler neler? Çocukların beslenme çantasına neleri eklememiz gerek? Gelin, bugün çocuklarımız için en sağlıklı gıdalara bir göz atalım.
#Buğra BuyrukçuGünlük cilt bakımı rutininize ne kadar bağlı olursanız olun sağlıklı ve ışıltılı bir cildin ilk adımı doğru beslenme. Cilt sağlığı için ‘Skin Food’ (Cilt Gıdası) yaklaşımını geliştiren Dr. Thivi Maruthappu, buzdolabınızda olan besinlerin en az banyonuzdaki ürünler kadar önemli ve etkili olduğunu söylüyor. Peki bu besinler hangileri? Nasıl bir fayda sağlıyor? Ne sıklıkla tüketmek gerekiyor? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkBir doktor ve gıda bilimci olan William Li, 20 yıl boyunca beslenme şeklinin hastalıkları yenmeye ve daha uzun bir ömre nasıl yarayacağını araştırdı ve sonunda aradığı cevabı buldu. Akdeniz ve Asya mutfağını harmanladığı beslenme tarzına ‘MediterAsian’ adını veren Li’nin altı kategoriye ayırdığı diyetini Prof. Dr. Alev Keser ile inceledik
#Akdeniz DiyetiBir doktor ve gıda bilimci olan William Li, 20 yıl boyunca beslenme şeklinin hastalıkları yenmeye ve daha uzun bir ömre nasıl yarayacağını araştırdı ve sonunda aradığı cevabı buldu. Akdeniz ve Asya mutfağını harmanladığı beslenme tarzına ‘MediterAsian’ adını veren Li’nin altı kategoriye ayırdığı diyetini Prof. Dr. Alev Keser ile inceledik
#Akdeniz Diyeti‘Süper besin’ son zamanların en popüler kavramlarından biri, ancak pek çok insan süper gıdanın gerçekte ne olduğu konusunda net bir fikre sahip değil. Peki ne demek süper besin? Hangi gıdalar bu kategoriye giriyor? Bu kavram neden tartışılıyor? En önemlisi de süper gıdaları tüketirken nelere dikkat etmek gerekiyor? Son dönemin favori süper besinlerini uzmanlarımızın da desteğiyle teker teker masaya yatırdık...
#Sağlık"Sana bir çorba yapayım, sıcak sıcak iyi gelir..." Hangimiz özellikle kış aylarında hasta olduğumuzda bu sözü duymadık ki? Peki sıcak bir çorba içmek özellikle grip, soğuk algınlığı gibi mevsimsel hastalıkları atlatmakta gerçekten işimize yarıyor mu? Çok sık tüketilen tavuk suyu, mercimek, tarhana gibi çorbalar iyileşmemize yardımcı oluyor mu? Uzmanlar hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#SağlıkYulafın pek çok faydası bulunmaktadır. Özellikle tok tutucu özelliği ile bilinen yulaf mutlaka tüketilmesi gereken bir besindir. Yulaf tüketmek isteyenler yulafın neyden yapıldığını merak etmektedirler. Yulaf oldukça faydalı olan bir besindir. Son günlerde yulaf ile ilgili araştırmalar da artmıştır. Peki, yulaf nedir? Yulaf neyden yapılmaktadır? Yulaf faydaları nelerdir? Yulaf nasıl yenir? İşte yulaf besini ile ilgili tüm detaylar.
#Yulaf NedirSon zamanlarda oldukça rağbet gören adını renginden alan altın otu birçok vatandaş tarafından da merak edilmeye başlandı. Bilimsel adı Helichrysum Arenarium olan otun sindirimi kolaylaştırması, eklem ağrılarına iyi gelmesi ve mide dostu olduğu belirtiliyor. Diyetisyen Berna Göbeloğlu da altın otunun faydalarıyla ilgili bilgi verdi ve kullanımıyla ilgili tavsiyelerde bulundu.
#Altın OtuCeviz her ne kadar aperatif olarak yense de yemeklere, özellikle de salatalara eklenerek de tüketiliyor. Ayrıca, beyin gelişiminde de önemli etkileri var. Peki omega-3 ve yağ asitleri açısından zengin olan cevizin faydaları neler? Sağlığa ne gibi etkileri var? Hangi miktarlarda tüketilmeli?
#Cevizin FaydalarıCildin yaşlanmasını yavaşlatmak ve pürüzsüz ve parlak bir dokuya sahip olmak için antioksidan etkili yiyeceklere dikkat çeken Diyetisyen Ramle Düzcan, bebek gibi bir cilde sahip olmak için gereken beslenme yöntemlerini sıraladı. Düzcan, "Bedenin dış örtüsü olan derinin de işlevlerini yerine getirebilmesi yeterli su tüketimine bağlıdır. Günlük ortalama 2-2,5 litre su tüketimi cildinizin sağlığı, yumuşak, canlı ve ışıltılı görünümü için önemlidir" dedi.
#Diyetisyen Ramle DüzcanTek başına bir hastalık olarak kabul edilmeyen ödem bazen de birtakım sağlık sorunları nedeniyle ortaya çıkabilmektedir. Her yaşta insanı etkileyebilmektedir fakat özellikle de kadınlarda daha sık yaşanmaktadır. El, ayak, gözler ya da karın bölgesi gibi vücudun farklı bölgelerinde oluşabilen ödem vücudun sıvı toplayarak şişmesi şeklinde gelişmektedir. Vücut ödemi genellikle, aşırı tuz tüketimi sonucu ve hareketsiz kalınmasından kaynaklanabilmektedir.
#ÖdemSahurda tüketilen yiyecekler ve içecekler kolay oruç tutmada doğrudan etkili. Haliyle tok tutan yiyeceklere ve en önemlisi de susuzluğa derman olacak içeceklere ihtiyaç duyulacak. Peki sahurda tok tutan yiyecekler neler? Hangi içecek Ramazan ayında susuzluğu önler?
#Sahurda Tok Tutan Yiyecekler NelerKoronavirüs korkusu, vitamin ve gıda takviyesi tüketimini de etkiledi. Ancak bilinçsiz ve gelişi güzel tüketilen gıda takviyeleri ve vitaminlerin, enfeksiyondan korumaktan ziyade vücuda zarar verebildiğini söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Kenan Yıldırım, herkesin kendine has bir bağışıklık direnci bulunduğunu söyledi. Yıldırım, “D vitami, demir, B12, E vitamini ve çinko takviyesini uzman önerisi olmadan, kendi kendinize alıp kullanmayın. Bilinçsizce kullanılan gıda takviyeleri karaciğer toksisitesine ve böbrek hücrelerine zarar verebilir.” dedi.
#Koronavirüs