Anavatanı Uzakdoğu olsa da, baharat mutfaklarımızın baş tacı. Her sofrada en azından tuz, pul ve karabiber var. Mutfak meraklılarının dolaplarında ise kimyon, tarçın, kekik, nane, köri eksik olmaz. Şimdi yeni tatlar keşfetmek isteyenler safran, mercanköşk, zencefil gibi Osmanlı mutfağının vazgeçilmez baharatlarına yöneliyor. Baharat tüketiminde toptan bir artış var. Bunun bir nedeni de artık çok daha kolay ulaşılabilir hale gelmiş olması. Eskiden sadece aktarlarda bulunan çeşitleri bile poşete girdi, market raflarına çıktı. AB standartlarında üretime yönelen üreticiler son 3-5 yılda 350 milyon TL’lik Türkiye baharat pazarının 160 milyon TL’lik bölümünü ambalajlayıp satmayı başardı.
Kelime avı gibi oyunlarda sonu belirli bir harf ile ya da hece ile biten kelimeler sorulmaktadır. Ayrıca bulmacalarda da bu tarz sorular görülmektedir. Sonu at ile biten sözcüklerde soru olarak sorulabilir. Sonu at ile biten kelimeler listesi ve 3, 4, 5, 6, 7, 8 harfli at ile biten kelimeler nelerdir sizler için derledik.
#EğitimYedi gün boyunca sabahtan geceye İstanbul’da sıradışı deneyimler sunmayı vaat eden ‘Monday to Sunday Istanbul’ kitabı basit bir turist rehberi değil. Gezilecek tarihi ve sanatsal yerlerin yanında en iyi yeme-içme, eğlence, alışveriş mekânları hakkında da öneriler veren, şehri tadına vararak gezmemizi sağlayan bir kaynak…
#Monday To Sunday IstanbulBir haftalık ara tatilde mutfaktan çıktım, Bursa’ya bir aile gezisi planladım. Öyle nefis şeyler yedik içtik ki sizlerle de paylaşmak istedim. Önerilerimden sonra, süt helvası ve tahanlıdan ilk kez yiyenleri çok şaşırtan cantığa, yoğurtlu döner kebabından pideli köftesine siz de Bursa’yı adım adım gezmek isteyeceksiniz.
#Süt Helvasıİstanbul’un kalbidir Tarihi Yarımada… Camileri, çarşıları, sarayları… İnsanı adeta bir zaman yolculuğuna çıkarır. Her sokakta başka bir sürprizle karşılar ziyaretçilerini. Nostaljik dokusuyla yabancı turistlerin uğrak noktası. Bahar ara tatilinde ailece İstanbul’u gezmeyi planlayanlara jürimizin önerileriyle 10 adımlık bir rehber hazırladık.
#İstanbul2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilen Bursa’da, görkemli törenle resmi açılış yapıldı. 20'ye yakın ülkeden 700 sanatçının açılışa katıldığı törende ayrıca, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türk Devletleri Teşkilatı Aksakallılar Konseyi Türkiye Temsilcisi Binali Yıldırım, Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri Bagdat Amreyev ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da törende bulunan isimler arasındaydı.
#Türk Dünyası Kültür BaşkentiCumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti TBMM Grup Toplantısı'nda konuştu. Konuşmasında ekonomik mesajlar veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Enflasyonun sadece ülkemize mahsus durum olmadığı, gelişmiş ülkelerinde aynı sıkıntılarla boğuştuğu bir gerçektir" dedi. Ukrayna ve Rusya arasındaki savaşla ilgili konuşan Erdoğan, Ukrayna'da yaşananların vicdansızlık olduğunu söyledi ve "Ukrayna'nın sahipsiz bırakılması gibi Rus halkına, edebiyatına, öğrencilerine, sanatçılarına yönelik cadı avını andıran uygulamaları da kabul etmiyoruz" diye konuştu. "Batı artık ırkçılık ile yüzleşmeli" diyen Erdoğan, "Mazlumları, dinine, kökenine, derisinin rengine göre ayıran bir zihniyetin ne insaniyetle ne de medeniyetle hiçbir bağı yoktur. Irkçılığın daniskası olan bu bakış açısı insanlık adına utanç vericidir" ifadelerini kullandı.
#AnkaraÖzellikle Doğu ülkelerde çok önemli bir yere sahip olan baharat, Türk mutfağının da vazgeçilmez lezzetlerinden beri. Geçmişten günümüze bir çok baharat, yemeklerimizde ve kültürümüzde yerini almış. Sofraya baharat olmadan oturmayanlar var. Baharat, bugüne kadar yemeklere aroma ve lezzet katmakla kalmayıp aynı zamanda vücutta doğal bir ilaç etkisi gösteriyor. Bu yüzden günümüzde şifa olarak görmüş. Sindirim sistemine, metabolizma hızından kolesterole, şekeri düzenlemesi, kanserli hücrelerinin ilerlemesini durdurup, tümörün küçülmesine de katkı sağlıyor. Size ilginç bir şey söyleyeyim. İngiliz, Alman, İskandinav ve Rus turistlerin ülkemize baharat çeşitlerini tatmaya geldiğini biliyor muydunuz? Doğu, Ege ve Akdeniz bölgelerine gelen turistlerin en çok ilgi gösterdiği baharatlar ise çörekotu, kimyon, kekik, rezene, çam fıstığı, fesleğen, nane, safran, kişniş, kakule, tarçın ve pul bibermiş. Bildiğiniz sırf baharat tatmak için, ülkemize geliyorlar. Elbette bunları sade bir şekilde yemiyorlar. Yöresel yemeklerle birlikte yiyorlar. Baharat yönünden bu denli zengin ülkemizde de kaliteli baharat satan bir çok firma var elbette. İşte onlardan 3’ü...
#BaharatSokak lezzetleri sokakların hafızalarımızda bıraktığı hatıralardır. Hepimiz en güzel ekmek arası köfteyi, en güzel tatlıyı, en güzel pilavı sokaklarda yemedik mi? Nerede yediğin çok önemli değildir aslında, en lezzetlisi en mutlu olduğun anda yediğin yemektir. Mutluluk hatıralarda, hatıralar da sokaklarda saklıdır. Bu nedenle ‘sokak lezzetleri menülerin en güzelidir’ diyebiliriz.
#BursaTarih boyunca birçok yapı inşa edildi, şehirler yerle bir oldu ancak geriye hepsi bir parçasını bıraktı. Medeniyetler, iklim değişiklikleri, savaşlara ya da doğal afetlere bağlı olarak yok olabilirler ta ki onları hayata döndüren eserler keşfedilene kadar… Bu eski uygarlıklar ve burada yaşayanlar hakkında bilgi edinmek de bir o kadar büyüleyicidir. İşte zamanda yolculuk yapacağınız 5 antik kent...
#Antik KentlerMenengiç kahvesi, Gaziantep nohut dürümü, Karamanlı rezenesi, Paşa helvası, Adana taş kadayıfı, Deva-i misk helvası, Sultandağı kirazı, Sultandağı gılli kirazı, Adana karakuş tatlısı, Bayburt süt böreği ve Bayburt ekşi lahana olmak üzere 11 ürüne daha coğrafi işaret tescili verildi.
#Tescilli Yöresel LezzetlerEfsanelere konu Hevsel bahçelerinin mahsulleriyle pişen yemekler, Dağ kekiğiyle lezzetlenen etler, günün her saati ciğer... Kullanılan tek bir baharatın bile önemli olduğu, ince ayrıntılarla dolu bu mutfağın tadı damağımda kaldı gerçekten. Diyarbakır’ın heybesinde sizi şaşırtacak pek çok lezzet, kulağınıza fısıldayacak onlarca öykü var…
#Diyarbakır33 yıl önce, meşhur Amerikan zincirinin ülkeye girmesiyle, bildiğimiz köfte-ekmeğin sadece bir gün içinde ‘fast food’ oluşunu izledik. 11 yıl önce de Londralı Gourmet Burger Kitchen’ın İstanbul’da dükkân açmasıyla sınıf atlamasını... Seyir hız kesmeden devam ediyor; eti, ekmeği, sosu, eşlikçisi derken bu dünya yeniliğe doymuyor. Üstelik artık mekân seçeneği de çok fazla. Karar verirken size yardımcı olması için son dönemin en sevilen burgercilerinin mutfağına daldık.
#Fast FoodSokak lezzetleri, Anadolu’nun zengin kültür mozaiğinin ve renkli göç tarihinin önemli birer örnekleridir. Yıllardır kalitesini düşürmeden müdavimlerine sokak lezzetleri sunan bu adreslere yolunuz düştükçe nefis yemeklerini tatmak pek keyif verici olabilir. İşte İstanbul ve Çeşme’den İncili Gastronomi Rehberi tavsiyesi sokak lezzetleri…
#Sokak LezzetleriHamburger hayatımıza ilk olarak 80’lerde Amerikan kökenli bir fast food ürünü olarak girdiğinde muhtemelen bu kadar sevileceğini kimse tahmin etmemişti. Halbuki bugün dışarıda yemek yemeyi sevenlerin ilk tercihlerinden biri durumunda. Üstelik artık o standart “iki ekmek arası incecik köfte” modeli burgerler de geride kaldı. Şimdi her damak zevkine göre özelleştirilebilen gurme burgerlerin zamanı.
#BurgerBu bir gün olacaktı! Bu kez yolum, çocukluğumun ve gençliğimin geçtiği mahalleye düştü. Bildik sokaklara, tanıdık insanlara, hatta akrabalara dışarıdan bakmaya çalışmak zor; şahsi geçmişin izini sürmek eğlenceliydi. Hasılı, sınırları Çatalçeşme’den Altıntepe’ye genişleterek yaptığım Bostancı turunun yeri apayrı...
#Bostancı