Halk arasında ‘beyin felci’ olarak adlandırılan Serebral Palsi, çocukların beyninde görülen hasar nedeniyle kas ve vücut hareketlerinin etkilenmesiyle ortaya çıkıyor. Ülkemizde yaklaşık her 1000 çocuktan 5’ini etkileyen Serebral Palsi hastalığının tedavisinde erken teşhisin son derece önemli olduğunu vurgulayan Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı ve Çocuk Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Memet Özek, 6 Ekim Dünya Serebral Palsi Günü kapsamında, Serebral Palsi hakkında bilinmesi gereken 3 önemli noktayı anlattı, ebeveynlere önemli tavsiyelerde bulundu.
#Serebral PalsiHalk arasında uykusuzluk olarak ifade edilen imsomnia, özellikle son iki yıldır devam eden pandemi sürecinin etkisiyle hızla yaygınlaşıyor. Yapılan bilimsel çalışmalar; sağlıklı ve yeterli uykunun bağışıklık için son derece önemli olduğunu ortaya koyuyor. Kişinin pandemide artan uykusuzluk sorununa karşı bir takım düşünsel ve davranışsal değişiklikler yaparak fayda sağlayabileceğini vurgulayan Nöroloji Uzmanı Dr. Beyza Çitçi Yalçınkaya, uykusuzluğa karşı 9 etkili öneri ve uyarıda bulundu.
#UykusuzlukLying leg curl kelime öbeği İngilizce kökenli bir sözcüktür. Bu sözcük öbeğinin Türkçe karşılığı ise yalancı bacak kıvrılması anlamına gelmektedir. Terim spor terimleri arasında yer alarak salon sporlarında Fıtness alanında kullanılan bir terimdir. Egzersizi yapmaya özel olarak tasarlanmış spor aletiyle yapılmaktadır. Lying leg curl hareketiyle ilgili bilinmesi gereken tüm detayları sizler için derledik.
#EgzersizBeynin bir kısmına giden kan akışı azaldığında veya kesintiye uğradığında, beyin dokusunun oksijen ve besin almasını önleyen bir inme (felç) meydana gelebilir. Beyne giden kan akışının kaybı, beyindeki dokulara zarar verebilir. Beynin hasarlı bölgeleri tarafından kontrol edilen vücut bölümlerinde felç belirtileri ortaya çıkabilir.
#İnmeDiz ağrısı eklemlerde en sık karşılaşılan ağrılardan biridiri. Dizlerimiz gün içinde en yoğun kullandığımız eklemlerimizden biridir.. Bu sebeple dizde meydana gelen kronik ağrılar önemsenmelidir. Bu ağrılar merdiven inip çıkarken, menisküs veya romatizma nedeniyle meydana gelebilir. Diz ağrısına iyi gelen bitkisel ve doğal yöntemlerle de evde çözüm üretilebilir. Peki diz ağrısı nasıl geçer? Evde diz ağrısına ne iyi gelir? Diz kapağı ağrısı nasıl geçer? Diz ve bacak ağrısına ne iyi gelir? İşte diz ağrısı nedenleri ve diz ağrısına iyi gelen öneriler...
#Diz Ağrısına Ne İyi Gelir?Hem koronavirüsün akciğerlerimiz başta olmak üzere vücudumuzda yarattığı tahribat hem de salgından korunmak için benimsediğimiz hareketsiz yaşam tarzı geleceğimizi tehdit ediyor. Uzmanlara göre yakın gelecekte salgının gerçek etkilerini gözlemlemek zorunda kalacağız.
#GazetehaberleriAngelman sendromu (kısaca AS) ilk olarak 1965 yılında İngiliz doktor Harry Angelman tarafından tanımlanmış nörogenetik bir bozukluktur. Irklarda görülme hızı çok iyi bilinmemekle beraber yaklaşık ensidansın 15,000 ila 30,000 canlı doğumda bir olduğu kabul edilmektedir. Anneden gelen kromozom 15’teki bir bozukluktan kaynaklandığı (vakaların %70-75’i) sanılmaktadır.. Hastalığın temel bulguları zeka geriliği, yürüyüş-koordinasyon bozukluğu, konuşma bozukluğu, konvülsiyon ve uygunsuz gülümsemelerdir. Hatta bu sebeple hastalık bazen “mutlu kukla (happy puppet)” sendromu olarak da bilinir.
#AngelmanNapoli teknik direktörü Gennaro Gattuso, 1-1 biten Torino maçı sonrası basın mensuplarına sıra dışı bir röportaj verdi. Gattuso, "Aynada güzel görünmeyen çocuklara bir şeyler söylemek istiyorum. Hayat güzel ve bununla saklanmadan yüzleşmek zorundasınız. Öldüğümü okudum, bir aylık ömrüm kalmış... Merak etmeyin, ölmüyorum. Yaşıyorum" ifadelerini kullandı.
#Gennaro GattusoSalgın döneminde giderek artan ‘pıhtı atımı’na dikkat çeken Ulusal Vasküler ve Endovasküler Cerrahisi Dernek Başkanı Prof. Dr. Tankut Akay, “Hareketsizlik damarların düşmanı, ‘pıhtı’nın dostudur. Pandemi nedeniyle giderek artan hareketsizlik, damarlardaki kan akışını azaltıyor. Her yıl dünyada 3 milyon, Türkiye’de ise 30 bin kişi hayatını pıhtı ve pıhtıya bağlı hastalıklardan kaybediyor. Özellikle, pandemi döneminde ‘pıhtı’ atımında artış yaşanıyor” diye uyardı.
#PıhtıErken dönem omurilik ve beyin felcine bağlı yatağa bağımlılık durumunun ortadan kalkması, hastalarımızın oturma dengesi, ayakta durma dengesi gelişiminin hızlandırılması amaçlı kullandığımız ‘erigo robotik teknolojisi'nden faydalanmaktayız.
#ErigoYazarımız Dr. Mehmet Öz’ün bu hafta parmak bastığı konu yine gündem yaratacak nitelikte. “Araştırmalara göre uykusuz kalmak uzun vadede ilişkinizi daha kötü hale getirebilir. Az uyuyan çiftlerin kavga etme sıklığı çok daha fazla. ABD’de her 10 çiftten 1’i ayrı odalarda uyuyor. Yine her 10 çiftten 2’si de evlerinde iki adet yatak odası olmasını istiyor” diyen Öz’ün görüşlerini alanında uzman psikiyatr, uyku sağlığı uzmanı, evlilik terapisti ve ünlü isimlerle paylaşıp tartışmayı başlattık. İşte sağlıklı bir ilişkinin formülleri konusunda farklı görüşler...
#UYUMAToplumun yüzde beşinde görülen ve daha fazla kadınları etkileyen 'huzursuz bacak sendromu', tedavi edilmediğinde, sadece uykuya geçiş sırasında değil; gün içinde yoldayken bile yaşanabiliyor. Hastalığın belirtileri yaz aylarında biraz daha şiddetleniyor. Nöroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Abdullah Özkardeş, huzursuz bacak sendromu hakkında bilgi verdi.
#Huzursuz Bacak SendromuUyku, zihinsel ve fiziksel sağlığımızı her gün yenilememiz için önemli olan ve yaşamımızın neredeyse üçte birini kapsayan aktif bir dönem olarak tanımlanıyor. Ancak bazı sorunlar uyku kalitesini bozuyor ve sağlıkla birlikte hayat konforunu da etkiliyor. Toplumun yüzde beşinde görülen ve daha fazla kadınları etkileyen “Huzursuz bacak sendromu”, tedavi edilmediğinde, sadece uykuya geçiş sırasında değil; gün içinde yoldayken bile yaşanabiliyor.
#BacakYaz aylarında geç saatlerde yatma, sıcaklar, dengesiz beslenme gibi faktörler uyku düzenini etkiliyor. Uyuyamama durumunun pek çok nedeni olabileceğine değinen uzmanlar, yaz aylarında uyku düzeni sağlamak için beslenme ve egzersiz yapmanın şart olduğunu vurguluyor. Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Barış Metin,sıcak havalarda uyku bozukluğu yaşanma nedenlerini anlattı.
#Uyku Bozukluğu NedirKulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Ali Değirmenci geceleri nefes durmasına uyku apnesi dendiğini söyledi. “Apne kelimesi Yunanca’da “soluksuz kalmak” anlamına gelir. Uyku apnesi erkeklerde kadınlardan 2 kat daha sıktır ve daha çok orta yaş üzerindeki erişkinlerde görülür.
#Uyku Apnesi İçin Hangi Doktora GidilirSMA’nın açılımı ve tanımı sosyal medya üzerinden yapılan kampanyalar nedeniyle sık sık gündeme geliyor. Belirtileri çocuklukta daha belirgin olan SMA, hareket sinir hücrelerinden (motor nöronlardan) kaynaklı nöro-müsküler bir hastalık. Peki, SMA tam olarak nedir?
#SMA NedirHuzursuz bacak sendromu nedir sorusunun yanıtı yüz binlerce vatandaş tarafından araştırılan ve merak edilen hastalıklar arasında yer almaya devam ediyor. Bacaklarda sıklıkla ‘uyuşma’ ya da ‘karıncalanma’ şeklinde tarif edilen rahatsız edici hisler ortaya çıkaran bu hastalığın neden olduğu sorgulanıyor. Peki, huzursuz bacak sendromu nedir? Tanısı için neler yapılmalı?
#Huzursuz Bacak SendromuHalk arasında “sara olarak da bilinen epilepsi, basitleştirilmiş şekliyle kısa süreli beyin fonksiyonlarındaki bozukluğa bağlıdır ve beyin hücrelerinde geçici anormal elektrik yayılması sonucu ortaya çıkar. Nöbetler halinde olan bir hastalıktır. Epilepsi nöbeti sırasında hastada kasılmalar, duyusal değişiklikler ve bilinç kaybını geçirebilir. Bir kez nöbet geçirmek ise epilepsi hastası olduğunuz anlamına gelmez.
#EpilepsiUyku Apnesi Sendromu, tedavi edilmediği takdirde kalp krizinden inmeye, diyabetten obeziteye birçok hastalığa yol açıyor. Her 100 kişiden 5'inde görülen bu hastalık, gündüz ve gece aşırı uyku eğilimi yaparak kişinin direksiyon başında veya iş yerinde uyuklamasına ve dikkat dağınıklığına neden oluyor. Peki, Uyku Apnesi Sendromu nedir? Uyku apnesi belirtileri neler?
#Uyku Apnesi Sendromu Nedir?