Vitaminler vücut için gerekli olan organik bileşenlerdir. Yeterli düzeyde alınmamaları durumdan birtakım aksaklıklar meydana gelebilir. B12 vitamini de sağlığımız için oldukça önemli. Peki B12 vitaminin faydaları neler? B12 eksikliğinde ne olur? B12 vitamini hangi yiyeceklerde bulunur? Konuyla ilgili detaylı bilgileri uzmanlardan öğrenelim.
#B12 VitaminiTelevizyonlarda ve gazetelerde konuşan uzmanlar, sık sık B12 vitaminin eksikliği durumunda yaşanacak sağlık sorunlarından bahsederek vatandaşları uyarıyor. Bu nedenle B12'nin bulunduğu besinleri sıklıkla tüketmek önemli. B12 vitaminin bulunduğu besinler aslında her evde bulunan gıdalar. Peki, B12 nelerde bulunur? B12 eksikliği nasıl anlaşılır?
#B12 Vitamini Hangi Yiyeceklerde Var?Özellikle hayvansal dokularda bulunan B12 vitaminin eksiliği beraberinde birçok sağlık sorununu getiriyor. B12 eksikliği kuvvetsizlik, yorgunluk, iştah kaybı, kabızlık, el ve ayaklarda uyuşma gibi semptomlara sebep olabilir ve teşhisi çok kolay olmayabilir. Peki, B12 nelerde bulunur, hangi besinlerde var? İşte B12 vitamini eksiliğini giderecek besinler...
#B12 VitaminiDeğerli okurlarım ve lezzetsever dostlarım; bugün sizleri, biz torunlarına geniş bir lezzet seçkisi bırakan Osmanlı saray mutfağına ait en özel tatlarından biri ile buluşturmak istiyorum: kayısılı yahni… Dünya tarihinin en önemli ve en güçlü imparatorluklarından biri olan Osmanlı İmparatorluğu, 700 yıl gibi uzun bir döneme yayılan egemenliğin hükümdarlığını sürdürdü. Sınırlarını ve topraklarını genişlettikçe birçok kültürü ve mutfağı himayesine katan Osmanlı, zamanla bu çeşitliliği kendi saray mutfağına da uyarladı. Bu özel mutfağın farklı çeşit ve tatlara sahip olmasının en büyük nedenlerinden biri de payitahtta farklı kültürlerin bir arada yaşamasıydı. Et yemeklerinin büyük önem taşıdığı saray mutfağında, en fazla tercih edilen etlerin başında ise koyun eti, keçi eti ve oğlak eti gelirken, etin en büyük eşlikçisi de tereyağı ve kuyruk yağı oluyordu. Meyve ve bol baharat kullanımı da saray mutfağında öne çıkan özellikler arasında sayılıyordu. Öyle ki kayısı, erik, üzüm hatta kavun, saray mutfağında et yemeklerinin vazgeçilmezi olmuştu.
#Kayısılı YahniÇağın vebası metabolik hastalıklar, her yıl dünyanın yüz binlerce kişinin ölümüne yol açıyor. Ancak bu hastalıklardan korunmak aslında oldukça kolay. Hafta içi yayımlanan bir araştırma da bu konuda çok çarpıcı veriler ortaya koydu.
#BeslenmeB12 vitamini de sağlığımız için oldukça önemli. Eksikliğinde vücut sinyal veriyor, pek çok sağlık problemine neden oluyor. Peki B12 vitaminin faydaları neler? B12 eksikliğinde ne olur? B12 vitamini hangi yiyeceklerde bulunur? Konuyla ilgili detaylı bilgileri uzmanlardan öğrenelim.
#B12Yemeklerimize kattığı farklı lezzetlerin yanı sıra sarımsağın saymakla bitmeyen birçok sağlık faydası var. Örneğin probiyotik bir besin olduğu için bu özelliğiyle bağırsak florasının düzenlenmesinde ve sindirim sisteminin iyileştirilmesinde rol oynar. Şimdilerde taze sarımsağın da mevsimi. Salatalarımıza doğrayarak bolca C vitamini ve lif alabiliriz.
#Ayça KayaKonu gıda takviyeleri, özellikle de multivitaminler olunca kafalar karışık. Piyasada birbirinden farklı içeriklere ve etkilere sahip birçok farklı multivitamin bulunuyor. Peki ama kimler multivitamin almalı? Kendi ihtiyacımıza en uygun multivitamini nasıl seçebiliriz?
#SağlıkUskumru balığı, Uskumrugiller ailesinin bir üyesidir. Sırtta aşağı doğru inen açık ya da koyu yeşilimsi mavi, üzerinde ise, lekeli bantlar bulunur. Bazı balık türleri ile sık sık karıştırılan uskumru balığı, yüksek oranda omega-3 olarak da bilinen balık yağı içeren türleri vardır. Uskumru balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır sizler için derledik.
Deniz ürünleri günümüzde sevilerek tüketilmektedir. Deniz ürünlerinin pişirilmesi de çok fazla dikkat gerektirir. Karides pişirmek isteyen kişiler mutlaka karidesleri temizlemeliler. Karidesin nasıl temizleneceği ise merak uyandırır. Karides nasıl temizlenir? Dondurulmuş, küçük karides nasıl pişirilir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#KaridesBalıkların kendine has özellikleri bulunmaktadır. Özellikle balık tüketileceği zaman balık ile ilgili her türlü detayların bilinmesi gerekmektedir. Gelincik balığı da orijinal balıklardan bir tanesidir. Gelincik Balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır? Gelincik balığı faydaları ve özellikleri nelerdir tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Kaz eti, başta Kars olmak üzere birçok yöremizde özel günlerde sofraların baş köşesinde yer alan bir lezzet. Peki ihtişamıyla tabakları süsleyen, tadına bakan herkesi büyüleyen kaz eti nasıl pişirilir? Kaz nasıl tuzlanır, nasıl kurutulur? Kurutulmuş kaz hangi tekniklerle pişirilir? Özel günlerin vazgeçilmezi kaz etini pişirmenin püf noktaları nelerdir? İşte merak ettiğiniz her şey...
#Kaz EtiUzun ve sağlıklı bir yaşam sürmek elbette hepimizin hayali… Bu uğurda kimilerimiz spor yapıyor, sağlıklı besleniyor, kimi ruhuna iyi gelen hobiler ediniyor, kimi de besin takviyeleri alarak kendini korumaya alıyor. Yaşlanma üzerine araştırmalar yapan bir bilim insanı olan Dr. David Clancy de uzun ve sağlıklı bir yaşam umuduyla 6 vitamin takviyesi aldığını açıkladı. İşte Dr. Clancy'nin aldığı o takviyeler ve Geriatri Uzmanı Prof. Dr. Berrin Karadağ'ın bu takviyelerin yaşlanma üzerine etkileri hakkında yorumları...
#Gıda TakviyesiVitaminlerin ve minerallerin her birinin vücudumuzun farklı işlevleri üzerinde faydalı etkileri bulunur. Eksiklerinde ya da fazla alımlarında çeşitli rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Dengeli ve düzenli beslenme bu vitamin ve minerallerin dengeli bir şekilde alınımını sağlayacaktır. Sağlıklı hücre büyümesi için önemli bir vitamin olan folat B9 vitamini olarak ta bilinir. Peki, folat nedir? Folat değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? İşte detaylar...
#Folat NedirBebeklerin büyümesi ve gelişimi için tam bir mucize niteliği taşıyan anne sütünün cilt sorunlarına karşı da kullanıldığını biliyor muydunuz? İlk anda kulağa çok tuhaf gelse de Taylor Robinson kendi sütünden yaptığı sabunları satarak kazanç sağlıyor. Peki anne sütü bebek beslenmesi dışında başka hangi amaçla kullanılıyor?
#SağlıkDeve sütünü mide ve sindirim sorunlarına, diyabete ve kanser hücrelerine iyi gelir. Metabolizmayı hızlandırması ve içindeki protein ile kilo kontrolü için de etkilidir Sağlıklı yağlar içermesi sebebiyle kalp dostu olarak kabul edilen deve sütü ile ilgili ayrıntıları derledik.
#Deve SütüÇiçek balı özellikle nezle, grip, halsizlik, bronşit ve faranjit hastalıklarına iyi gelen bir besindir. Boğaz ağrısı ve inatçı öksürüklerde de etkili olan çiçek balının düzenli tüketilmesi bağışıklık sistemini de güçlendirir. Çiçek balının faydaları ve neye iyi geldiği hakkında ayrıntıları derledik.
#Çiçek Balının FaydalarıUnutkanlık, her yaşta görülebilen oldukça can sıkıcı bir hastalıktır. Unutkanlığa iyi gelen besinler arasında ceviz ve balık ön plana çıkmaktadır. Eksik alınan vitaminler, yanlış beslenme ve sağlıksız gıda tüketimi unutkanlığa yol açabilir. Ceviz, elma, kırmızı et ve daha birçok farklı besin unutkanlığa iyi gelmektedir. İşte, sizler için merak edilenleri derledik.
#Unutkanlığa İyi Gelen BesinlerBakliyatlar insan sağlığı üzerinde faydaları oldukça fazla olan besin grupları olarak ifade edilmektedir. Sahip oldukları vitamin ve mineral bakımından diyet listelerinde bakliyatlara da sıklıkla yer verilmektedir. Mercimek de sofraların ve diyet listelerinin vazgeçilmez besin kaynaklarından biri olmaktadır. Peki, mercimek kilo aldırır mı? Mercimek çorbası. Köftesi ve ekmeği yemek kilo yapar mı? İşte, mercimek hakkında merak edilen tüm detayları derledik.
#Sağlıklı YaşamDiyette olan herkes kalori hesabına çok dikkat etmektedir. Kalori hesaplaması yapan pek çok kişi, gönül rahatlığıyla kısırı tüketebilmektedir. Kalorisinin uygun olmasının yanı sıra besleyici özellikleri bulunan kısır, diyetisyenler açısından da önerilmektedir. Birbirinden değişik malzemelerin kullanılması, kısırın hem besleyici hem de doyurucu olmasına imkan tanımaktadır. Peki, kısır kilo aldırır mı? Gece çok kısır yemek kilo yapar mı tüm detayları ile derledik.
#Sağlıklı YaşamRinga balığı; bir tür yem balığıdır. Clupeiae (Hamsigiller) familyasına aittir, Kuzey Pasifik – Kuzey Atlantik Okyanusları sığ bölgelerinde ve Baltık Denizi sularında bulunmaktadır. Güney Amerika’nın batısında bulunan balıkçı bankaları çevrelerinde yaşam döngüsünü sürdürmektedir. Taze olarak tüketilebileceği gibi tuzlama olarak da yapılmaktadır. Boyu 30cm kadar basık karınlı, sırtı gri mavidir. Ringa balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır? Ringa balığı faydaları ve özellikleri hakkında detaylarıyla derledik.