Güncelleme Tarihi:
B12 vitamini eksikliği yetişkinlerde ve çocuklarda bir takım sağlık sorunlarına neden olabiliyor. B12 vitamini, alyuvar üretiminde folik asitin düzenlenmesine yardım eder ve demir kullanımına yardımcı olur. Doğru sindirim, besinlerin alınması, protein sentezi, karbonhidrat ve yağ metabolizması için gereklidir. Peki B12 vitamini nelerde bulunur? İşte B12 vitamini eksiliğini giderecek besinler
B12 VİTAMİNİ FAYDALARI NELER?
B12 vitamini sinir tahribatını önler, doğurganlığı sağlar,
hücre oluşumunu ve uzun yaşamasını sağlar, sinir uçlarının normal gelişimini kolaylaştırır, hafızanın güçlenmesine ve öğrenmeye yardım eder.
B12 vitamini eksikliğinde yürüme bozukluğu, kronik yorgunluk, depresyon, sindirim bozuklukları, bayılmalar, mide bulantısı, kusma, fazla gaz çıkarma, baş dönmesi, uyku hali, karaciğer büyümesi, göz bozuklukları, halüsinasyonlar, baş ağrıları, dil enfeksiyonu, huzursuzluk, zor nefes alma, hafıza kaybı, sinirsel bozulmalar, kalp çarpıntısı, kansızlık, kulaklarda çınlama, omurilik yıpranması gibi rahatsızlıklar görülebilir.
B12 VİTAMİNİ NELERDE VAR?
Peki eksikliği çeşitli sağlık sorunlarına neden olan B12 vitamini hangi besinlerde bulunur?
Süt ve süt ürünleri
Süt, yoğurt ve kefir.
Sebzeler
Mercimek, pancar, brokoli, ıspanak, barbunya, bezelye, taze fasulye, maydanoz.
Mantarlar
Özellikle hayvansal besinlerde yüksek bulunan B12 vitamini bitki olarak ise sadece mantarda fazla bulunur. Günlük bir tabak mantar ile bu eksiklik giderilebilir.
Yumurta
Tavuk, kaz ve ördek yumurtaları.
Ciğer
Dana, kuzu, koyun ancak özellikle kuzu ciğeri B12 vitamini açısından zengindir.
Kabuklu deniz ürünleri
İstiridye, midye, yengeç, ıstakoz.
Balık
B12 vitamini bulunan yiyecekler arasında uskumru, somon, ton ve lüfer balıkları önemli bir yere sahiptir. Bu besinler ayrıca Omega 3 alımı içinde uzmanlarca önerilmektedir.
Kırmızı et
Özellikle sığır ve kuzu etleri yüksek oranda B12 içerir.