Program çekimi için gittiğimiz Bakü’de Azeri mutfağını yakından tanıma fırsatı buldum. Kişniş, tarhun ve mercanköşk gibi yeşillikler bol kullanılıyor, Adana kebabına benzeyen lüle kebabına tuz ve karabiber dışında baharat katılmıyor. Ülkenin en ünlü balık yemeğiyse lavangi. Genellikle sazan balığıyla yapılan bu yemekte balığın içi soğan, ceviz ve nar ekşisi karışımıyla dolduruluyor. Bir ülkenin gastronomisinin gelişmesi açısından çok önemli olan üzüm ve şarap üretimi de bölgede mevcut. Pek çok kültürden etkilenerek oluşan kültür altyapısıyla hem turizm hem de gastronomi için yakın gelecekte gelişmeye çok açık bir yer burası.
#Azerbaycan‘Rüzgârlı Şehir’ anlamına gelen Bakü’ye Azerice ‘Bakı’ deniyor. Keşfedilmeyi bekleyen ülkenin kırsal kesimi yüksek dağlar, göller ve kaya oluşumlarıyla göz alıcı güzellikte. Ayrıca hem tarihi taş binalarının gece aydınlatmaları hem geniş bulvarların, parkların, gökdelenlerin ışıklı danslarıyla büyüleneceksiniz...
#YazarSekiz ay kışı, üç ay ayazı bir ay da yazı olan bir memleket derler Kars için. Hem en çok üşüdüğüm hem de en çok keyif aldığım seyahatlerden biri oldu Kars. Kars’ın neden son dönemlerde kış tatilinin en popüler adreslerinden olduğunu Kars’ı görünce anladım. Hem çevresinde hem de merkezinde gezilmesi, görülmesi gereken o kadar çok değeri var ki... Göz alabildiğine büyüleyici beyazlığı ile donmuş Çıldır Gölü, Ani Harabeleri, Sarıkamış, Kars gravyerinin doğduğu köy Boğatepe Kars’ın biraz dışına çıktığınız zaman görecekleriniz arasında.
#Kars Gezi RehberiHepimizin bildiği gibi ülkemize gelen turist sayısındaki düşüşle turizm ve yeme-içme sektörü darboğazda. Ancak her şeye karşın yeni yatırımlar da devam ediyor. Türkiye’nin yaşanan zor günlerin ardından yeniden cazibe merkezi olacağına inanan iki grup tarafından kentin iki farklı noktasında, beş yıldızlı oteller açıldı.
#Müge AkgünEvlilik tekliflerinin gözde lokasyonu peri bacaları düğün törenlerine ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın önayak olmasıyla başlayan hazırlıklar kapsamında, Kapadokya’daki otellerde salon çalışmaları hızlandı. Bakanlık, yabancı turistleri de düğün ve balayılarını Kapadokya’da yapmaya çağırdı. Resmi turizm tanıtım platformu GoTürkiye’nin hazırladığı tanıtımda, balon turunun sadece evlilik teklifleri için değil, düğün için de unutulmaz ambians yarattığına dikkat çekildi.
#Kültür Ve Turizm BakanlığıKarısını 15 yerinden bıçaklayarak öldüren Türk akademisyen çıktığı mahkemede cinayet iddiasını reddedip, kasıtsız adam öldürme suçunu kabul etti. Mahkeme tanıkların ifadelerini dinlerken, olayla ilgili kan donduran detaylar ortaya çıktı.
#İngiltereAzerbaycan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre Azerbaycan devleti, depremin ilk günden 17 Şubat'a kadar Türkiye'ye 15 uçak ve 350 tır ile insani yardım ulaştırdı. Ayrıca devlet kurumları, özel şirketler ve şahıslar tarafından toplam 21 milyon 367 bin manat (236 milyon 667 bin TL) maddi yardım yapıldı.
#AzerbaycanKahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Türkiye'ye yardım yağmaya devam ediyor. Brezilya'nın simge yapısı depremin ardından Türk bayrağı ile aydınlatılırken dünyaca ünlü İspanyol şef José Andrés Türkiye'ye gelerek deprem sonrası yardım çalışmalarına katıldı.
#TürkiyeBir şehrin veya bir restoranın markalaşmasında, o şehirdeki gastronomi turizminin gelişmesinde şeflerin rolü çok önemli. İstanbul’da Michelin Yıldızı alan restoranlarda mutfak şefleri öne çıktı. Pek çok restoranın şefleri ve şovlarını izlemek, yenilenen menülerini görmek isteyen takipçileri ve müşterileri var. Bursa’da açılan mekanlarda artık birbirinden değerli şefleri görmeye başladık. İşte bunlardan biri de yeni hizmet vermeye başlayan Nuar Bademli.
#ŞefPandeminin tüm dünyada yarattığı ekonomik daralma henüz tam anlamıyla bitmese de toparlanma hız kazanmaya başladı. Türkiye’de yeme-içme sektörü de pandemide ertelediği yatırım planlarını tekrar gün yüzüne çıkardı. Yatırımlarda Avrupa ve Arap ülkeleri başta olmak üzere yurtdışı hedefleri ise ön planda. Son bir yılda yurtdışına açılma kararı alan restoranların sayısının iki katına çıktığı ifade ediliyor.
#RestoranBir şehrin gastronomide dünya şehri olabilmesi için o şehrin gastronomi turizminde öne çıkabilmesi, çok kültürlü zenginliği ile, o şehirdeki yabancı mutfak sayısıyla, restoran sayısıyla ölçülür. New York, Paris, Londra, Tokyo, İstanbul, Ankara, İzmir de olduğu gibi..
#BursaAslında planları, Ayvalık’a yerleştiklerinde butik bir otel ve 6-7 masalı bir mekan açmaktı. Fikret Polat, inşaat sektörünün yoğun temposunu mutfakta oyalanarak, Şermin Ateş Polat ise borsa dünyasının stresinden uzaklaşmak hedefiyle mekan açmayı düşünür. Ama bütün planlar, Tariş’in eski zeytinyağı fabrikasını kiralayarak restore etmeleriyle değişir.
#İzmirÜnlü Şef Ali Ronay, yeni projesiyle gündemde. Türkiye'nin önde gelen şeflerinin jüri koltuğunda oturduğu Şef Akademi’de en dikkat çeken isimlerden biri de Ali Ronay. Peki, Ali Ronay kimdir, nereli? İşte Ali Ronay’ın biyografisi
#Ali Ronay KimdirSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Öztiryakiler firmasının ürettiği aşı saklama dolabını inceleyerek, "Bu buzdolabı 140 bin dozdan fazla aşıyı saklayabilecek kapasitede bir dolap. Boyutlarına baktığınızda eczanelerde ya da hastanelerde çok rahat kullanılabilecek bir dolaptan bahsediyoruz. Böyle örnek firmalarımızla, katma değerli üretimle Türkiye'yi kalkındırma hamlemizde önemli işler başaracağız" dedi.
#Sanayi Ve Teknoloji Bakanı Mustafa VarankTürkiye’de dünyanın dört bir yanından eğitim için gelmiş üniversite öğrencileri var. Bazıları burs aldığı için, bazısı farklı bir dünya tanımak için geldiler Türkiye’ye. Kimi ise ülkesindeki şartlardan dolayı evinden kilometrelerce uzakta sürdürüyor eğitim hayatını.
#Yabancı ÖğrenciGürze, Azeri mutfağı denilince ilk akla gelenlerden biri. Azeri mantısı olarak bilinen gürze, arzuya göre, yoğurtla sunuma hazırlanıyor. Sıradan mantı tariflerinden sıkılanlar her evde bulunan malzemelerden yapılan gürze yemeğini kolayca yapabilir. Peki, gürze (Azerbaycan) mantısı nasıl yapılır, gerekli malzemeler neler? İşte adım adım gürze tarifi…
#Gürze