Günümüzde sosyal medya platformları işe alım noktasında büyük rol oynuyor. LinkedIn, Twitter, Facebook ve Instagram gibi platformlardan adayların dijital ayak izini inceleyen İK uzmanları, şirket politikasına uygun personeli seçerken, gördüğü en ufak olumsuzlukta ise eleme yoluna gidiyor.
#Arzu Kurumİnsan kaynaklarının matematiği yeniden yazılıyor. Performans, toplam kalite, yan haklar hatta ücret... Pandeminin hızlandırdığı dönüşüm, şirketlerin insan kaynakları alanında tüm bildiklerini, kurallarını, doğrularını sıfırladı. Tüm çarpanların sıfırlandığı yeni düzende denklemin anlamlı iki bilineni kaldı elde: İnsan ve kültür. Yıllarını bu işe vermiş uzmanların dediği gibi, “Kültür olmadan performans olmaz.” Tam da bu yüzden 80’lerin personel müdürlükleri insan kaynağına, insan kaynağı da insan ve kültür birimlerine evrildi. Şimdi herkes evrensel etik kuralları paydaya koyup, kendi vizyon ve misyonundan pay çıkarıyor. Bütün mesele yetenekleri bu matematikte tutmak...
#Burcu Cantekinler Koç‘Sürdürülebilir’ tarım, enerji, turizm gibi birçok alanda karşımıza çıkan bir tanım. Son 10 yılda gündelik hayata kadar indi, artık gardırobumuzun veya tatilimizin bile sürdürülebilir olmasını konuşuyoruz… Pek çok işkolunda da sürdürülebilirlik uzmanları görev yapıyor. Peki bu uzmanların tam olarak işleri ne, ne yapıyorlar?
#EğitimKanal D’nin medya sponsoru olduğu, Bir Gün CEO programı kapsamında, Odgers Berndtson ve Harvard Business Review Türkiye işbirliği ile gerçekleştirilen “Embracing the Future: The Leadership Experience / Geleceği Kucaklama Liderlik Deneyimi” webinar serisinin 2.sine Kanal D Genel Müdürü Murat Saygı da katıldı.
#Kanal D Genel Müdürü Murat SaygıÜst düzey yönetici araştırma ve değerlendirme kurumu Odgers Berndtson tarafından, bugünün ve yarının liderlerinin geleceğe daha etkin hazırlanmalarına destek olan “Bir Gün CEO Programı”nın “televizyonculuk” alanında ki mentörü Kanal D Genel Müdürü Murat Saygıolacak.
#Kanal D Genel Müdürü Murat SaygıStanford Üniversitesi’nde üst düzey yöneticiler için müzik ve iş dünyasında liderlik arasındaki ilişkiyi anlattığı seminerleri ile dikkat çeken dünyaca ünlü besteci ve orkestra şefi Rob Kapilow, bu kez Türkiye’de bugünün ve yarının CEO’larıyla buluştu. Mozart’ın müzik dehasından örnekler vererek mükemmel liderliğin ipuçlarını anlatan Kapilow, zaman zaman orkestrayı CEO’lara emanet edip ortaya çıkan karmaşayla liderliğin önemini gözler önüne serdi.
#ODGERS BerndtsonGünümüz iş dünyasında, gelişen teknolojinin de etkisiyle artık ülkeler arasındaki sınırlar ortadan kalkmaya başladı. Odgers Berndtson’ın Global CEO’su Barones Virginia Bottomley, bu durumun işgücünün küresel hareketliliğini de etkilediğini, hem yönetici pozisyonlarındaki çalışanların hem de gençlerin iş deneyimi kazanabilmek için yurtdışındaki fırsatları değerlendirmek istediğini ve farklı kültürlerden insanların birarada çalışmaya başlamasıyla çeşitliliğin daha çok önem kazandığını söylüyor.
#ÇeşitlilikBağımsız yönetim kurulu üyelerine olan talep ilk olarak SPK’nın getirdiği yasal zorunlulukla 2012 yılında arttı. SPK’nın tebliği ile şirketlere yönetim kurullarındaki üyelerin en az 3’te 1’inin bağımsız olması zorunluluğu getirilmişti. Yıllar içinde bağımsız üyelik, pek çok şirket için yasal zorunluluktan çıkıp sürdürülebilir gelişme için kendilerinin tercih ettiği bir durum haline geldi. Halka açık olmayan şirketler de bağımsız üye talep etmeye başladı. Yurtdışında yönetim kurullarının ağırlıklı olarak bağımsız üyelerden oluştukları düşünülürse gelecekte bu role olan talep çok daha artacak gibi görünüyor.
#Bağımsız ÜyeYapay zekâ ve robot teknolojisi işgücü piyasasını tamamen dönüştürüyor ve bu etkinin giderek artması bekleniyor. Bu değişim sürecinde kuşkusuz üst düzey yöneticilere çok önemli sorumluluklar düşüyor. Çünkü, üst düzey yöneticiler artık sadece insanlara değil, robotlara da liderlik yapmak zorunda kalacaklar.
#Yapay ZekaÖnceki kuşaklara göre farklı özelliklere sahip olan ve dijital dünyaya daha yatkın Y kuşağının talepleri de ezber bozuyor. Şirketler bu hızlı değişime uyum sağlayabilmek için farklı yollar deniyor. Yeni kuşağı daha iyi tanımak ve kendilerini onların yerine koymak isteyen yöneticiler, artık gençlerden oluşan geleceğin danışma kurullarından yardım istiyor.
#Yönetim KuruluTürkiye’de üst düzey yönetici seçme yerleştirme piyasası son 1.5 yıldır oldukça hareketli. 2017 ve 2018 yıllarında beyin avcıları her zamankinden daha çok sayıda yöneticiyi işe yerleştirdiler. En çok değişimin yaşandığı iki pozisyon CEO ve finanstan sorumlu en tepe yönetici olan CFO pozisyonu. Belirsizlik ortamı, hızlı sonuç almak isteyen firmalar ve pek çok yöneticinin yurtdışına yerleşmesi iç piyasayı hareketlendiriyor.
#Yönetici TransferiGünümüz iş dünyasında koşullar değişken, belirsiz, karmaşık ve muğlak olarak tanımlanıyor. Söz konusu koşullar altında yetenek havuzu da giderek küçülüyor. Bu noktada şirketler zar zor buldukları yetenekleri elde tutabilmek, çalışan bağlılığını ve motivasyonu yüksek tutmak için çeşitli yöntemler kullanıyorlar. Bunlardan biri de rotasyon, yani çalışanların şirket içinde farklı pozisyonlara getirilmesi.
#RotasyonUzmanlar, 4. Sanayi Devrimi ile başlayan dönüşüme ayak uydurabilmeleri için firmaların düşünce ve organizasyon yapılarını değiştirmeleri gerektiğini düşünüyor. Buna göre, kurumların mutlaka hayata geçirmeleri gereken uygulamalardan biri de yönetim kurullarının yanında danışma kurulları oluşturmaları. Bunun yanında, değişimin başarılı olabilmesi için en üst yönetimden en alta herkesin aynı vizyona sahip olması çok önemli.
#DeğişimAile İşletmeleri Derneği (TAİDER) Başkanı Aydın Öğücü, dünyadaki girişimlerin yüzde 75'ini, Türkiye'deki girişimlerin ise yüzde 90-95'ini aile şirketlerinin oluşturduğunu belirterek, "Türkiye'deki firmalar nesil geçişleri anlamında en kritik döneminde.
#TürkiyeÜst düzey yönetici araştırma ve değerlendirme firması Odgers Berndtson’ın gençlere yönelik “Bir gün CEO programı” bu yıl Türkiye’de de başladı. Bugünün liderleri ile geleceğin liderleri arasındaki iletişimi kuvvetlendirmeyi amaçlayan projede 15 üniversite öğrencisi bir günlerini eşleştikleri 15 CEO ile beraber geçirecekler.
#Bir Gün CEODijitalleşme çağında yönetim kurulu üyelerinin bakışı ve yapısı da değişiyor. Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği’nin (TKYD) düzenlediği yönetim kurulu dinamikleri panelinde her şirkete uyan bir yönetim kurulu üyesi profili olmadığı ihtiyaca göre yönetici seçilmesi gerektiği vurgulandı.
#Türkiye Kurumsal Yönetim DerneğiVolkswagen skandalına bir yorum da Almanya Eski Cumhurbaşkanı Christian Wulff’tan geldi. Wulff, Volkswagen’in kısa vadede kazanç elde ettiği uygulamanın kendisine ve Almanya’ya büyük zarar verdiğini belirterek, “Volkswagen’in tepe yönetimi kısa vadeli düşünerek ‘Yanlış olduğu halde bu uygulamayı yapın’ dedi, ve alttaki yöneticiler de buna hayır deme cesareti gösteremedi” diye konuştu.
#VolkwagenBir yöneticinin operasyonel bilgisinin yanı sıra sosyal becerilere sahip olmasının da ne kadar önemli olduğu artık anlaşıldı. Krizlerin ve belirsizliklerin hiç bitmediği dünyamızda, çalışanı dinlemesini bilen, empati kuran, insan ilişkileri iyi yöneticiler fark yaratacak.
Üst düzey yönetici araştırma şirketi Odgers Berndtson, Boğaziçi Üniversitesi işbirliği ile yöneticilerdeki potansiyel yetenekleri ortaya çıkaracak. Kurumlar, yetenek olduğunu düşündükleri, gelişmesine ivme kazandırmak istedikleri yöneticilerini 18 ay sürecek ‘Stratejik Yetenek Geliştirme’ programına gönderebilecekler.
#Boğaziçi Üniversitesi