Kök sebzelerin hepsi doğanın bize sunduğu bir hediye gibi. Her biri kendi benzersiz özellikleri ve lezzetiyle öne çıkıyor. Ekim ayıyla birlikte tezgâhlara gelen bu sebzeler içerdikleri vitaminler, mineraller, lifler ve antioksidanlarla oldukça sağlıklı seçimler.
#Kök SebzeHer mevsimin beraberinde getirdiği, canımızın çektiği özel bir lezzeti var. Ayva tatlısı da kış aylarının vazgeçilmezi... Kimi önce haşlayıp sonra fırınlıyor, kimi ekşi elma marmeladıyla sunuyor, kimiyse lezzetini manda kaymağıyla tamamlıyor. Ayva tatlısının en iyisini yapan adresler hangileri, jürimize sorduk...
#Ayva TatlısıAntep fıstıklısı, cevizlisi, şerbetine süt katılanı ya da kaymakla servis edileni... Okurlarımız kıyasıya geçen bir anket oylamasında ekmek kadayıfına karşı tel kadayıfı tercih etmişti. Jürimiz de çok sevilen bu geleneksel tatlımızın en iyisini bulabileceğimiz adresleri seçti...
#TatlıAcıkan, üşüyen herkesin aklından sıcacık bir mercimek çorbası mutlaka geçer. Kimi sebze suyuyla pişiriyor, kimi üzerine biberli yağ gezdirip servis ediyor. Her haliyle mutfağımızın en özel lezzetlerinden biri o... Jürimize mercimek çorbası en iyi adresleri sorduk.
#Mercimek ÇorbasıHasadı başladı, tazecik cevizler tezgâhlarda bollaştı... Tatlı-tuzlu içine eklendiği her şeyin tadını daha da özel kılan bu nefis yemişle yapabileceklerimiz sınırsız. Kimi zaman taze fasulyeyle buluşturup doyurucu bir öğüne çevirebilir, kimi zaman bir kurabiyenin başrolü yapabiliriz. Şefler Aydın Demir ve Umut Karakuş ile yazarımız Sahrap Soysal’dan cevizin tadına doyacağımız 8 tarif...
#MezeMuharrem ayı geldi, aşure kaynatma zamanı... Tecrübeli şefler Sinem Özler ve Aydın Demir’e malzeme seçiminden pişirme tekniklerine bu çok sevilen geleneksel tatlımızın inceliklerini sorduk. Sinem Özler’e göre rengini daha açık tutmanın sırrı süt. Aydın Demir’se “Buğdayı püre haline getirmeden tam ayarında kaynatmak işin temeli” diyor.
#AşureEski filmlerde âşıkların buluşma bahanesi, Osmanlı’da ziyafet habercisi... Sütlü tatlılar bize özgü yapılış şekli ve asırlardır süren geleneğiyle mutfak kültürümüzün kıymetlisi. Özellikle ramazan ayında hafif bir lezzetle ağzını tatlandırmak isteyenlerin de elbette ilk tercihi... Muhallebiden kazandibine en kaliteli malzemeyi kim kullanıyor, en iyisini hangi adresler yapıyor, jürimize sorduk.
#TatlıBalık yedikten sonra canımızın tatlı istediği bir gerçek. Bu bazen fıstıklı baklava oluyor, bazen de fırında pişmiş, cızır cızır eden sıcacık bir tahin helvası... Tahinin balıklarda biriken ağır metalleri sıfırlayarak vücuttaki fosforu düzenlediği ve mide asidini dengelediği söyleniyor; balıkla yenen soğanın tadını da ‘bastırıyor’. Okurlarımız tahin helvasını nasıl sevdiklerini anlattı, şef Aydın Demir’se fırında pişirmenin püf noktalarını paylaştı.
#Tahin HelvaKocaeli'nin Gebze ilçesinde kırmızı ışıkta duran otomobile arkadan gelen bir otomobilden kar maskeli kişilerce ateş açıldı. Olayda otomobilde bulunan Emine Çöp ve Tuğçe Semiz öldü, 1 kişi yaralandı. Polis, kaçan kişileri yakalamak için çalışma başlattı. Emine Çöp ve Tuğçe Semiz’in bir süre önce eşlerinden ayrıldıkları öğrenildi. Silah sesleri duyduğunu söyleyen Yunus Daşdemir, "Ben olayı gördüm. 2-3 kişi arabadan inip arabaya ateş açtı. Kadınlar ölürken yaralanan bir kişi de kaçtı" dedi. Olayın meydana geldiği yerde taksicilik yapan Aydın Demir ise "Sabaha karşı 5 sıraları bir aracın ışıklarda durması sonucu takip eden aracın 2 kadını vurup 1 erkeği de yaraladığını duyduk” diye konuştu.
#KocaeliEmine Erdoğan’ın öncülüğünde, Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle hazırlanan “Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı” kitabının 4 Eylül’de yapılan tanıtım resepsiyonuna çok istediğim halde katılamamıştım. Yakın bir arkadaşımın kızının Urla’daki düğünü ile aynı güne denk gelmişti.
#Müge AkgünEmine Erdoğan’ın öncülüğünde ünlü şef, akademisyen ve uzmanların katkılarıyla hazırlanan ‘Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı’nda, Anadolu’nun binlerce yıllık geleneksel yemek tarifleri sağlıklı ve atıksız olarak dünyaya açıldı. Emine Erdoğan, “Kitap dünyanın en önemli kütüphaneleri ve gastronomi raflarında yer alacağı gibi kültürel diplomasi alanında da yeni bir köprü olacak” dedi.
#GazetehaberleriCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Türk mutfağının sağlıklı, geleneksel ve atıksız yönleriyle dünya mutfaklarında öncü bir yer edineceğini belirterek, "Bu güce inanır, el birliği yaparsak, gastrodiplomasi alanında yeni rekorlar kırabiliriz." dedi.
#Emine ErdoğanYıllarını sektöre vermiş deneyimli şef Aydın Demir bu yaz Alaçatı’da yeni açılan Cherie’nin mutfağının başında. Anadolu mutfağını iyi bilen ve bu alandaki birçok tanınmış restoranı yöneten şef “Pazara çıkmadığım sürece yerel ürün bulamıyorum. Ege’de bile yerel malzemeye ulaşmakta zorluk var” diyerek çok önemli bir noktaya parmak basıyor.
#YazarTarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin başcazgırı, "Çayırın efsanesi" lakabıyla anılan dualı çayırda 56 yıldır manileriyle seyircileri coşturan Şükrü Kayabaş, gelecek yıl Kırkpınar'a veda edip başcazgırlık görevini çıraklarına devretmeye hazırlanıyor.
#KırkpınarAydın Demir biyografisi ile araştırılan isimler arasında yer alıyor. Türkiye’nin ünlü yağlı başpehlivanlarından ve altın kemer sahibi olan Aydın Demir 24 Kasım 1943 yılında Karamürsel’de doğdu. Ortaokulda iken beden eğitim öğretmeni İsmet Gencer tarafından güreşe teşvik edildi. Bir süre onun nezaretinde çalışmaya başladı. Okuldan ayrıldık sonra kendisini iyice yağlı güreşe veren Demir, ilk defa 1963 yılında Karamürsel’in Fevziye köyü yağlı güreşlerinde Deste Boya çıktı. Bunu diğer bölge güreşleri izledi. Aynı yıl Edirne Kırkpınar Yağlı Güreşlerinde Deste Orta Boy’da dördüncü oldu. 1964 yılında askere giden Aydın Demir, vatani görevini bitirir bitirmez güreşe kaldığı yerden devam etti. 1967 yılında yağlı güreşin ünlü isimlerinden İzmirli Kara Ali ile tanıştı ve üç ay birlikte çalıştılar. Aynı yıl İzmir, Antalya ve Kocaeli bölgelerinde yağlı güreşlere çıkan Aydın Demir’in yıldızı parlamaya başladı.
#Aydın Demir