Güncelleme Tarihi:
1- YILDIZ ANASONLA SUNUYOR
Pandeli, İstanbul
Mısır Çarşısı’nda. Ebru Erke’ye göre mekânın patlıcanlı börek, döner, hünkârbeğendi, kâğıtta levrek gibi klasikleşmiş lezzetlerinden ve şehrin bir numarası. Üzerinde manda kaymağı, çubuk tarçın ve yıldız anasonla birlikte sunuluyor. Ayfer Yavi ve Nur Aktı’nın da önerisi. Porsiyonu 130 lira. (0212) 527 39 09
2- ESKİMEYEN LEZZET
Hacı Abdullah Lokantası, İstanbul
Beyoğlu’nda 1888’den beri hizmet veriyor. Aydın Demir’e göre ayva tatlısının en iyisi burada. Ayfer Yavi “Lokantanın meyve tatlıları arasında lezzetiyle en çok öne çıkanı” diyor. Fırında pişiriyorlar, şerbeti de hafif kıvamlı. İstenirse kaymakla verilebiliyor. Didem Şenol’un da önerisi. (0537) 480 14 42
3- BALIKTAN SONRA...
Kıyı Restaurant, İstanbul
Tarabya’da. Didem Şenol ve Ebru Erke balıktan sonra öneriyor. Rengini ve kıvamını birlikte pişirdikleri kendi çekirdeklerinden alıyor. Ayvalar iyice karamelize olup rengi hafif dönene kadar pişiriliyor. Hafif koyu kıvamdaki şerbeti ve lezzetli kaymağıyla birlikte sunuluyor. Fiyatı 240 lira. (0212) 262 00 22
4- SEÇENEKLERİ ÇOK
Kanaat Lokantası, İstanbul
Üsküdar’da. 1933’ten beri Türk mutfağından lezzetler sunuyor. Nur Aktı “Cam vitrinlerinde kalburabastıdan ekmek kadayıfına, kemalpaşa tatlısından kazandibine ev yapımı sayısız tatlı çeşidi bulunsa da ayva tatlısını denemeden geçmeyin” diyor. İsteyene kaymaklı isteyene kaymaksız... Ayfer Yavi’nin de önerisi. Fiyatı 145 lira. (0216) 341 54 44
5- EKMEK AYVASIYLA
Sakarya Tatlıcısı, İstanbul
Balık Çarşısı’nda. Ayva tatlısı en meşhur lezzetleri... Ayvalar Sakarya Adapazarı’ndan geliyor. Ekmek ayvası kullanıyorlar. Soyup ikiye böldükten sonra önce 1 saat haşlanıyor, kısık ateşte 2 saat fırınlanıyor. İçi ekşi elma marmeladıyla dolduruluyor. Kaymaklısının porsiyonu 110 lira. Didem Şenol’un önerisi. (0212) 249 24 69
6- BAHARATI DENGELİ
Hünkâr 1950, İstanbul
Nişantaşı’ndaki tarihi esnaf lokantalarımızdan. Dengeli şerbeti ve baharat oranı, kaymağının lezzeti ve tam kıvamındaki pişirme ayarıyla Esin Sungur’un önerisi. Ayva tatlıları fırında usul usul pişiyor. En sevilen tatlı çeşitleri arasında. Fiyatı 180 lira. (0212) 287 84 70
7- SERT VE SULUSUNDAN
Yanyalı Fehmi Lokantası, İstanbul
Kadıköy’de. Sulu ve sert yapılı Geyve ayvasından hazırlıyorlar. Altına kabukları döşeniyor. Üzerine çekirdekleriyle birlikte yarım ayvalar konup şekerle kaynatılarak pişiriliyor. Ayvanın ilk çıktığı dönemlerde renk alması için çok az vişne de katılabiliyor. Aydın Demir’in önerisi. Sadesi 130, kaymaklısı 180 lira. (0216) 336 33 33
8- ŞEKERİ HAFİF
Etoba Restaurant, Tekirdağ
Körfez manzaralı bir falezin üzerinde konumlanıyor. Köfteleriyle meşhur olsalar da ayva tatlısında da iddialılar. Salih Seçkin Sevinç “Şeker dengesi çok hafif ve başarılı. Kaymakla birlikte yerken adeta ağzınızda yok oluyor” diye anlatıyor. Fiyatı 95 lira. (0282) 293 35 10
9- AĞIR AĞIR PİŞİYOR
Beyti Restaurant, İstanbul
Florya’da. Özenli servisi ve lezzetli yemekleriyle önemli değerlerimizden. Nur Aktı ayva tatlılarının da çok özel olduğunu söylüyor. Ağır ağır pişen ayvalar tam yağlı manda kaymağıyla sunuluyor. Kış boyunca servis ediliyor. Porsiyonu 350 lira. (0212) 663 29 90
10- PARÇALANMIŞ CEVİZLE
Boğaziçi Lokantası, Ankara
Ulus’ta. 1956’da Pandeli’nin ustalarından Mehmet Recai Boyacıoğlu tarafından açılmış. Şehrin de en ünlü ve eski esnaf lokantalarından. Ayva tatlısını sadece kışın üzerinde kaymak ve ince öğütülmüş cevizle sunuyor. Porsiyonu 115 lira. Nur Aktı öneriyor. (0312) 311 88 32