Fulya Erdemci küratörlüğündeki Cappadox çağdaş sanat sergilerinin ilginç yanı doğanın gösterdiği yolu izleyerek bir yere varmaları... ‘Sessizlik’ temalı bu yılki sergi, başladığı noktaya dönen bir rota izliyor: Ortahisar’ın kalesinin sağından girip dere tepe dolanan bir kurdeleyi izlerseniz kalenin sol yanına çıkıyorsunuz, ya da tam tersi. Büyüleyici; Kapadokya’nın doğasının kendi büyüleyiciliğine yaslanmayan bir büyüleyicilik üstelik.
#Cappadox 2018Şu sıralar Türkiye’nin her yerinde ayrı bir koşuşturma var. Elimizde biletler ve programlar; müzikten gastronomiye, hobiden doğa sporlarına, tiyatrodan uçurtmaya eğlence, bilgi, deneyim peşindeyiz. Bu hafta sonundan başlayarak, önümüzdeki günlere damga vurmaya hazırlanan çok renkli, çok çeşitli festivallerin peşine düştük. Size uygun olanını hemen seçip yazı mutlulukla karşılamaya hazırlanın.
#FestivalBir süredir kapalı olan SALT Beyoğlu, Türkiye’de 1990’lı yıllarda gelişmeye başlayan güncel sanat ortamının etkin isimlerinden Aydan Murtezaoğlu ve Bülent Şangar’ın bugüne kadarki en kapsamlı sergisi ‘Devamlılık Hatası’yla yeniden kapılarını açıyor. Yenilenen mekândaki değişimi, SALT’ın sanatsal direktörü Meriç Öner’den dinledik...
#Salt BeyoğluAylardır bir hengamedir sürüyor... Yetkililer 12. İstanbul Bienali’nin içeriğini, fotoğraflarını, sanatçı isimlerini açıklamaktan kaçınıyor. Bienalin başlığı ‘İsimsiz’e paralel olarak her şey isimsiz, tanımsız bir şekilde gizemini koruyordu. Tek bildiğimiz bu durumun ilham kaynağının, daha önce 5. İstanbul Bienali’ne katılan ve eserlerine sürekli ‘isimsiz’ başlığı veren Felix Gonzalez-Torres olduğuydu. Ta ki bugüne kadar...
Bu yıl 10 Haziran-21 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek olan 52. Venedik Bienali’nde Türkiye ilk kez etkinliğin ana mekanı Arsenale’nin Artigliere binasında yer alacak. Ülkemizi sanatçı Hüseyin Bahri Alptekin, Gürcistan’daki bir lokantadan esinlenerek hazırladığı "Don’t Complain-Şikayet Etme" başlıklı çalışmasıyla temsil edecek. Bienale Türkiye dışında, İspanya, Fransa, İtalya, Belçika, Nijerya, Brezilya ve Çin’in de aralarında bulunduğu toplam 77 ülke katılıyor.
European Cultural Foundation tarafından desteklenen "Normalizasyon / Makulleştirme" programı çerçevesinde düzenlenen serginin üçüncü ayağı, çeşitli yan etkinliklerle Platform Garanti Güncel Sanat Merkezi’nde devam ediyor. "Normalizasyon/Makulleştirme" teması üzerine hazırlanan yapıtların yer aldığı sergi 10 Mart ile 23 Nisan tarihleri arasında izlenebilecek.
Platform Garanti Güncel Sanat Merkezi, European Cultural Foundation tarafından desteklenen “Normalizasyon/Makulleştirme Programı 2” adlı sanat etkinlikleri çerçevesinde “...için sanat” isimli sergiler, konuşmalar ve gösterimler dizisi gerçekleştirecek. 10 Aralık ile 15 Ocak ve 25 Ocak–26 Şubat tarihleri arasında yapılacak etkinliklerde, bir sav üretmeye çabalamaktan ziyade son yılların cesur ve gözkamaştırıcı üretimlerinin dokümantasyonlarından örnekler sunulacak.
Şu anda İstanbul'da iki büyük sanat etkinliği birden sürüyor: Biri 8. Uluslararası İstanbul Bienali diğeri de Art İstanbul 2003 Sanat Fuarı. Dev bir sanat galerisine dönen kentte, çeşitli ülkelerden birçok sanatçının eserleri sergileniyor. Ancak, bu iki büyük organizasyonun dışında da birçok önemli sergi tam şu sırada açıldı.
Dünyanın dört bir yanından gelen sanatçıların yapıtlarını biraraya getiren Evrensel Yabancılar başlıklı sergi 27 Şubat'ta Borusan Sanat Galerisi'nde açılıyor. Günümüz dünyasında görsel sanatlar alanındaki yeni eğilimlere dikkat çekmeyi amaçlayan sergi 12 Nisan tarihine kadar sürecek. Serginin küratörlüğünü İspanyol Rosa Martinez üstleniyor.