Güncelleme Tarihi:
Beyoğlu'nun bir müzesi olsa nasıl olurdu? Fotoromanı yapılsa nasıl olurdu? Resimli bir Beyoğlu tarihi yazılsa nasıl yazılırdı? Sanatçılar bir Beyoğlu çıkartması yapsalardı nasıl yaparlardı? Bu soruların yanıtlarını arayan Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık, Beyoğlu için çok boyutlu bir dizi etkinlik düzenliyor.
‘‘1870 Beyoğlu 2000 / Bir Efsanenin Monografisi'' adını taşıyan ve çeşitli bölümlerden oluşan bu etkinlik dizisi bugün başlıyor ve 6 Ocak'a kadar devam edecek. Bölümlerin başlıklarına gelince: ‘‘Bir Beyoğlu Fotoromanı'', ‘‘'Bir Beyoğlu Müzesi' İçin Öneriler'', ‘‘Duvarların Arkasında Cadde-i Kebir'in İçyüzleri - Murat Germen Fotoğraf Sergisi'', ‘‘Bugünkü Program - Gelecek Program Beyoğlu'nda Sanatçı Çıkartmaları'', ‘‘Yapı Kredi Yayınları'ndan Beyoğlu Kitapları'' ve ‘‘Beyoğlu'nda Beyoğlu'nu Konuşmak - Salı Toplantıları''. Yani Beyoğlu'nu sokak boyutuyla ele alan bu proje dört büyük sergi, beş farklı yayın ve geleneksel salı toplantılarından oluşuyor.
Proje, ele aldığı döneme başlangıç tarihi olarak 1870 Beyoğlu Yangını'nı seçmiş. Bu yangından günümüze uzanan bir tarihsel çizgiyi ele alan etkinliğin çekirdeğini Yapı Kredi Vedat Nedim Tör Müzesi'nde açılacak ‘‘'Bir Beyoğlu Müzesi' İçin Öneriler'' sergisi oluşturuyor. Beyoğlu'nu Batılı bir kent dokusu anlayışıyla ele alan bu sergide Altıncı Belediye Dairesi'ne, Beyoğlu'ndaki yabancı elçiliklere, büyük ‘‘bonmarşe'lere, büyük otellere, eğlence kültürüne, dinler mozayiğine, eğitim kurumlarına ve gündelik yaşamın renklerine ilişkin ipuçları bulmak mümkün.
Beyoğlu Belediyesi'nin katkılarıyla hazırlanan ‘‘Bir Beyoğlu Fotoromanı'' adlı açık hava sergisiyse, Galatasaray Meydanı'ndaki özel düzenlemeyle birlikte Galatasaray-Tünel arasını kat ediyor. Sergide caddenin önemli insanları, olayları ve yapıları büyük panolarla anlatılıyor.
Yapı Kredi Sermet Çifter Kütüphanesi Salonu'ndaki Murat Germen'in fotoğraf sergisi ‘‘Duvarların Arkasında Cadde-i Kebir'in İçyüzleri'', İstiklal Caddesi'ndeki binaların ve dükkanların gözlerden kaçan yönlerini ortaya çıkarıyor.
Beyoğlu Sergileri'nin en heyecan verici olanlarından biri olan ‘‘Bugünkü Program - Gelecek Program''a aralarında Sarkis, Füsun Onur, Ayşe Erkmen, Gülsün Karamustafa, Aydan Murtezaoğlu, Serkan Özkaya, Selda Asal ve Nazlı Eda Noyan'ın bulunduğu sekiz sanatçı 12 ayrı işle katılıyor. Sanatçılar Beyoğlu'nu bir sergi mekanına dönüştürerek çağdaş ve güncel sanatı galeri duvarlarının dışına taşıyorlar.
‘‘1870 Beyoğlu 2000 - Bir Efsanenin Monografisi'' projesinin son ayağını oluşturan ‘‘Yapı Kredi Yayınları'nda Beyoğlu Kitapları''na gelince; bu çalışma çerçevesinde projede yer alan bütün sergilerin katalogları hazırlanmış. Ayrıca Selahattin Özpalabıyıklar'ın hazırladığı ‘‘Türk Edebiyatı'nda Beyoğlu'' adlı bir seçki de bu çalışmaya eşlik ediyor.
Yapı Kredi Kültür Merkezi, İstiklal Cad. 285, Beyoğlu.