Uyanamamıştır, sular kesilmiştir, elektrikler gitmiştir, çok trafik vardır, ya kendisi hastalanmıştır ya da bir yakını… Bu bahaneleri yakınımızdaki bir arkadaştan, kardeşten veya eşten duyuyoruz, sinirleniyoruz. Fakat uzmanlar sürekli geç kalanların depresyon, dikkat bozukluğu gibi bazı sorunları olabileceğini söylüyor.
#DakiklikYoga, meditasyon, biyoenerji, nefes terapisi, reiki veya mindfulness... ‘Yeni çağ’ inançları adı verilen bu öğretiler zihinsel ve bedensel şifaya odaklanıyor. Psikolojideyse ‘spiritüel narsisizm’ kavramı tartışılıyor; yani bu akımlarla uğraştığı için kendini üstün görme hali... Uzmanlara sorduk.
#YogaOyuncak seçimi çocuğun gelişimi için çok önemlidir. “Barbie” filmi, bu oyuncakları yeniden tartışmaya açtı. Uzun yıllar boyunca ‘mükemmel kadın’ imajı yaratan Barbie oyuncaklarına eleştiriler üzerine sosyal hayatta karşılaşabileceğimiz oyuncaklar da eklenmişti ama eleştirilerin ardı arkası kesilmiyor. Kimine göre 2 saatlik film bir ‘oyuncak reklamı’, kimine göreyse pembe renklerle boyalı cinsiyetçi bir yapım. Bir anda büyük bir ‘Barbie akımı’ başladı. Peki, renkler ve Barbie oyuncakları bize ne söylüyor? Uzmanlara sorduk.
#Ömür KurtOyuncu ve manken Megan Fox beden dismorfik bozukluğu olduğuna dair bir açıklama yapıp vücudu hakkında iyi hissetmediğini söyledi. Billie Eilish ve Selena Gomez gibi ünlülerde benzer endişeler taşıdıklarını itiraf ettiler. Başkaları tarafından fark edilemeyen ya da aslında hiç var olmayan kusurlara takılıp kalmamıza neden olan bu psikolojik rahatsızlığı araştırdık.
#Megan FoxTürkiye, deprem felaketinin yaralarını sarmaya çalışırken, depremzede çocukların hayatın olağan akışına katılabilmesi için ‘oyun, oyuncak ve kitap kampanyaları’ düzenlenmeye başladı. Ancak bu süreçte çocuklara ulaşacak olan oyuncak ve kitapların seçimi de son derece önemli. Uzmanlar ise oyun ve oyuncakların iyileştirici gücüne vurgu yapıyor.
#DEPREMÇoğumuz psikolojiye ilgi duyuyoruz. Günlük stresimiz, sorunlarımız için kendimize iyi geleceğini düşündüğümüz kitaplar okuyor, anlatılanları dinliyor ve öğrendiklerimizi de uygulamaya çalışıyoruz. Psikoloji alanındaki en iyi podcast’leri işin uzmanlarına sorduk.
#PsikolojiYaz tatili devam ediyor. Çocuklar evde. Günler birbirinin aynı olmaya başladıkça sıkılıyor, eğlenmenin yeni yollarını arıyorlar. Ailece ya da arkadaşlarıyla oynayabileceği, aynı zamanda gelişimlerine katkıda bulunacak kutu oyunlarını uzmanlarımıza sorduk.
#Çocuklar İçin En İyi 10 Kutu Oyunu4 yaşındaki Prens Louis’nin, Kraliçe 2. Elizabeth’in 70’inci tahta çıkış yılı törenlerinde sıkıldığını gören Melis’le Gizem, önce çocuğun hareketlerine gülüp sonraysa haline üzüldüler... Ve ‘bir çocuğu, sıkıldığı ortamlarda nasıl oyalayabiliriz’i konuşmaya başladılar.
#Prens Louisİzolasyon sürecinde her türlü sosyal aktiviteyi evlerimizde dijital ortamda gerçekleştirdik, dış dünyayla tüm iletişimimizi ekranlar aracılığıyla kurduk. Kafelerde buluşup kahve içmeyi, yemeğe çıkmayı, eğlenceye gitmeyi neredeyse unuttuk. Haliyle ‘çevrimdışı’ sosyalleşme becerilerimiz de büyük oranda köreldi. Bu durum bazı insanlarda sosyal anksiyeteye neden oluyor. Sevdiklerimizden destek almak, kademeli olarak sosyalleşmek, nefes ve gevşeme egzersizleri yapmak, rahat ettiğimiz mekânlara gitmek işe yarayabilir...
#Gazetehaberleri1.5 yıldır hayatı altüst eden virüs psikolojimizi de olumsuz etkiliyor. Özellikle kaygı bozuklukları bu süreçte üzerinde durulması, destek alınması gereken bir sorun olarak ortaya çıktı. Peki psikolojik sorunları olduğunu bildiğimiz bir yakınımıza bu süreçte nasıl destek olabiliriz? Sevdiklerimizin ‘fahri psikoloğu’ olabilir miyiz? Bunu denerken, onları öneri yağmuruna tutmak yerine içtenlikle dinleyin.
#KoronavirüsÇocuklar sıkılmasın diye internetteki tüm etkinlikleri tüketen ebeveynler aslında pek de doğru bir şey yapmıyor. Sıkılmanın eğitimin bir parçası olduğunu belirten uzmanlar “Önemli olan tüm gün etkinlik yapmak değil, nitelikli zaman geçirmektir” diyor.
#YazarMarul, ıspanak, maydanoz, nane... Özellikle kışın sağlıklı beslenmek ve bağışıklık sistemimizi güçlü tutmak için sofralarımızın baş tacı olması gereken sebzelerden bazıları. Bunları ve daha pek çok sebzeyi evinizde kolayca yetiştirip dalından kopardığınız gibi taze taze yiyebilirsiniz. Üstelik kendi yetiştirdiğiniz otları, sebzeyi yemek psikolojinize de iyi gelecek! Evinizin çiftçisi olmaya hazırsanız, rehberimizi okuyun.
#GazetehaberleriMevsim geçişlerinde hava değişiminden hem bedensel hem de ruhsal olarak etkileniriz. Kendimizi iyi hissetmek içinse beslenme şeklimize ve uyku düzenimize dikkat etmeliyiz. Bize iyi gelecek bir hobiyi hayatımıza dahil edebilir, yoga yaparak ruhumuzu besleyebilir, ‘mutlu sonbahar’ çayıyla dinginleşebiliriz. Bol bol su içmek de toksik maddelerden kurtulmayı sağlar.
#YogaDemirören Medya, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 100’üncü yılını “Online Çocuk Festivali” ile kutluyor. Tam 4 gün sürecek festival; Hürriyet, Milliyet Çocuk, Posta, Fanatik ve Kanal D’nin sevilen yazar, uzman, sporcu ve ekran yüzleriyle çocukları bir araya getirecek.
#23 NisanHavalar iyiden iyiye soğudu ve sabah karanlığa uyanmak da pek mutlu etmiyor. Hele bir de evden çıkasınız gelmiyorsa, listemiz tam size göre. Alanında uzman isimlere danıştık, kışınıza sıcaklık katacak öneriler aldık. Kedi evi yaparak patili dostlarımızın hayatını kurtarabilir, battaniye altına kıvrılıp Paul Auster’ın ‘Kış Günlüğü’ kitabını okuyabilirsiniz. Yanınıza bir fincan sıcak çikolata almayı da unutmayın...
#KışEn iyi deniz tatili nasıl yapılır? Otel araştırırken nelere dikkat etmeli? Güzel oda nasıl kapılır? Uçakta koltuk kolu kime aittir? Deniz manzaralı oda nasıl rica edilir? Güzel fotoğraf çekmenin bir sırrı var mı? Ve belki de en önemlisi: Cüzdan dostu bir tatil mümkün mü?
#Mükemmel Tatilin SırlarıYılbaşı gecesi çocukların da heyecanla beklediği günlerden biri… Kimi televizyon başından kalkmak istemiyor, kimi ise bilgisayar oyunu oynamak istiyor? Oysaki bu gece ailece bir arada kalmak ve sosyalleşmek için oldukça iyi bir fırsat. Peki, çocukla yılbaşı nasıl geçirilir, ne yapılır? Uzman Psikolog ve oyun danışmanı Ayben Ertem 10 adımda açıkladı.
#YeniyılYeni bir ortama girmek, çocuklar için stres yaratan bir durum. Özellikle bu yıl ilk kez okula adım atan birinci sınıf öğrencileri, ailelerinin yanında olmaması; ara sınıflarda okul değiştiren öğrenciler ise yeni arkadaşlıklar edinme ve okula alışma aşamasında endişe yaşıyorlar. Çocukların okula daha rahat adapte olmalarını hızlandıracak unsurların başında, okulda arkadaş edinmelerinin geldiğini belirten Uzman Psikolog Ayben Ertem, bu süreçte ailelerin öğretmenlerle işbirliği yapması gerektiğinin altını çiziyor.
#Çocuklarda Okula Uyum ProblemiBu yıl ilk kez okula adım atacak öğrencilerin ailelerini tatlı bir heyecan sardı. Ebeveynler, bu heyecanlarının yanı sıra çocukları ağlarsa ne yapmaları gerektiği, onlara okulu nasıl sevdirecekleri konusunda da çeşitli endişeler yaşıyor. Anne babaların kendi kaygılarını mümkün olduğunca en aza indirmesi ve çocuklarına “korkma, ağlama, kıyamam” gibi sözler söylememesi gerektiği vurgulanıyor.
#Okula Başlama