Şiirin büyük ustası Nâzım Hikmet’in ölümünün 60’ıncı yıldönümü. 3 Haziran 1963 tarihinde sürgünde yaşadığı Moskova’da hayata veda eden Nâzım Hikmet’in hayatını soyağacından başlayarak anlatan Haluk Oral’ın ‘Nâzım Hikmet’in Yolculuğu’ kitabı yeni belgelerle zenginleştirilerek tekrar yayımlandı. Edebiyat tarihimizi ve şiirimizin ustasına dair belleğimizi çoğaltan bir çalışma.
#Haluk OralKültür ve Turizm Bakanlığı, 1932 ile 1988 yılları arasındaki Film Denetleme Kurulları’nın aldığı sansür kararlarını kitaplaştırdı. Depolarda kilit altındaki 500 bin sayfadan oluşan 96 defter, 26 bin 273 sansür kararı incelenerek hazırlanan ‘Türkiye’de Sinema Sansürünün Tarihi’nde 500 filme ait tartışmalar var. ‘Acı Ekmek’ filmi için İçişleri Bakanlığı’na başrol oyuncusu Bülent Ersoy’un “kadın mı erkek mi?” olduğu da sorulmuş.
#ArşivSinema yazarı Tunca Arslan’ın proje koordinatörlüğünde hazırlanan ‘Türk Sinemasında İstanbul’ adlı geniş hacimli kitapta 13 ayrı bölümle ‘taşı toprağı altın’ şehrin, bir anlamda sinematografik atlası çıkarılmış. Her sinemaseverin kitaplığında bulunması gereken bir çalışma.
#Türk Sinemasında İstanbulİnsanların doğum günleri içerisinde gökyüzündeki mevcut hareketlerden, yıldızların, güneşin veya gezegenlerin konumlarına bakılarak yükselen burç veya burç gibi fonksiyonları belirlenebilmektedir. Burçlar ya da yükselen burç kişinin kişisel fonksiyonları belirleyen önemli bir etkendir. Pek çok kişi 3 Mart'ın hangi burç olduğunu, bu burcun yükselenini, özelliklerini ve 3 Mart'ta tarihte bugün yaşanan olayları merak etmektedir. Tüm bu soruların cevaplarını sizler için derledik.
#3 Mart Hangi Burç Ve Burcu Ne?Taksim (Pera), ta Osmanlı’nın gününden beri, İman ve İslam noktainazarından mahzun kalmış bir beldedir. Dışarıdan bakıldığında ‘Vur patlasın, çal oynasın!’ dünyasıdır Pera. Lakin içine girildiğinde, derunları harap, kalpleri sızlayan, gözleri nemli yığınla insanla karşılaşırsınız.
#YazarOsmanlı devletinin dağılma dönemi yaklaştıkça bol bol toprak kayıpları yaşamaya başlamıştır. Bu toprak kayıplarının en büyük çaplısı ve ne çok zarar gördüğü ayestefenos anlaşması olmaktadır. Bu anlaşmayı merak eden bireyler de Ayastefanos Antlaşması nedir? Ayastefanos Antlaşması tarihi, maddeleri, önemi ve sonuçları kısaca özeti nedir? Soruları bulunmaktadır. Bu ve benzeri soruların cevabı için tüm detayları derledik.
#Ayastefanos AntlaşmasıOsmanlı Devleti tarihi boyunca birçok savaşa girmiş, birçok antlaşma yapmış, birçok galibiyet ve mağlubiyet sahibi olmuştur. Savaşlardan biri de 93 Harbi’dir. 93 Harbi nedir? 93 Harbi tarafları kimlerdir? 93 Harbinin nedenleri ve sonuçları nelerdir? İşte, 93 Harbinin önemi ve tarihi hakkında detayları derledik.
Bu savaşta Gazi Ahmed Muhtar Paşa Doğu cephesinde, ama asıl Gazi Osman Paşa Plevne’de mağlup da olsa büyük bir askeri şahsiyet olarak sivrildi. İstihkâm düzeni tamamıyla yeniydi. Kuşatmaya direniş biçimleri sadece Türk tarihinde değil, Rusya tarihinde ve Balkanlar’ın tarihinde de unutulmaz yer etti. 5 asırlık hâkimiyeti mutantan bir biçimde hafızalarda saklayarak Bulgaristan’dan çekildi.
#YAZARBulgaristan'ın 3 Mart’ta kutladığı Milli Günü nedeniyle, Sofya’daki Ermenistan Büyükelçiliği’nin Türkiye’yi hedef alarak “Türk köleliğinden kurtuluşunuzun yıldönümünü kutlarız” diye mesaj yayınlamasına, Türkiye’nin Sofya Büyükelçisi Aylin Sekizkök Twitter üzerinden tepki verdi.
#GazetehaberleriBugün, Abdülhamid’in vefatının 103. yılı. Abdülhamid Han ölüm yıldönümünde anılıyor. Eğitim, bayındırlık ve tarım alanında önemli adımlar atan Abdülhamid Han, 10 Şubat 1918’de İstanbul’da hayatını kaybetti. Mezarı, dedesi için inşa edilen 2. Mahmut Türbesi’nde bulunuyor. İşte Abdülhamid Han’ın hayatı ve ölümüyle ilgili bilgiler...
#Abdülhamid Han Ölüm YıldönümüSultan Abdülhamit Osmanlı döneminin belki de en çok şartışılan padişahlarından birisidir. Sultan Abdülhamit’i kimi çevrelerce Ulu Hakan, kimi çevreler ise Kızıl Sultan olarak adlandırılmaktadır. Döneminde Osmanlı toprakları kayba uğramış olsa da bu dönem ayrıca tartışılmaktadır. Sultan Abdülhamit Osmanlı devletinin çöküş sürecinde padişahlık yapmış bir kişidir. Günümüzde sultan Abdülhamit han dönemi hala daha tartışılmakta ve yorumlanmaktadır. Bu dönemde Osmanlı imparatorluğu büyük karmaşalar içerisindeydi. Osmanlı imparatorluğu 1. dünya savaşına girmeden önce tahttan indirilmişti. Peki, II. Abdülhamid kimdir? Sultan 2. Abdülhamit döneminde hangi siyasi gelişmeler ve olaylar yaşanmıştır? 2. Abdülhamid'in hayatı nasıldır? İşte II. Abdülhamid dönemine dair bütün merak edilen bilgiler.
#II. Abdülhamid Kimdir?Montenegre adıyla da bilinen Karadağ Cumhuriyeti, Balkan ülkelerinden biridir. Başkenti, Podgorica olan Karadağ anayasasında 'demokratik, refah ve çevreci bir ülke' olarak tanımlanır. Ekonomisinin en büyük kısmını turizm oluşturan ülke son yıllarda büyük bir ilgi görüyor. Peki, Karadağ (Montenegre) nerede?
#Karadağ27 Nisan 1909, yani bundan 110 sene önce ‘hal’ kararının kendisine bildirilmesinin hemen akabinde padişah ailesiyle birlikte Rumeli’ye, Selanik’e sevk edildi. Bu safhanın çok centilmence geçmediği açıktır. Eğer süreç içinde nakil işleminin başında Fethi Bey (Okyar) olmasa daha vahim kabalıkların olacağına şüphe yoktu.
#YazarKırım Savaşı’nı bir diplomatik başarı olarak değerlendirmek durumundayız. Osmanlı İmparatorluğu’nun diplomatları ve ordusu Rusya’yı 21 yıl için durdurmuşlardır. Bu süre, 19. asırda çok önemli bir süredir. Bu süre içerisinde Osmanlı askeri teşkilatı da daha büyük atılımlarla savunmasını geliştirebildi, bilhassa kurmay sınıfını iyi yetiştirebildi.
#YazarSinemamızın yaşayan efsanelerinden Türker İnanoğlu, 12 kişilik ekibiyle titiz bir çalışmaya soyunmuş. ‘Başlangıcından Bugüne 1914-2018: Afişlerle Türk Sineması’ iki ciltlik ve bir tür ‘görsel hafıza’ niteliği taşıyan bir başvuru kaynağı.
#Başlangıcından Bugüne 1914-2018: Afişlerle Türk Sineması1919’un başlarında önce Üsküdar ve Kadıköy’de ardından Sultanahmet’te kalabalık mitingler görülmeye başladı. Değişik yapıda bir siyaset doğuyordu. Sultanahmet mitingleri işgal İstanbul’unda İngilizlerin bu gibi toplantılara gösterdikleri sözde toleransı bile esirgedikleri faaliyetler haline dönüştü. Batı’ya karşı çatışma, Batılıların kendi yöntemleriyle yapılıyordu ve ardındaki destek halen yaşayan ordu, Türk bürokrasisi, işgalden yaka silken esnaf ve okumuşlardı.
#İlber Ortaylı93 Harbi’ni bitiren Ayastefanos Antlaşması bu semtte imzalandı. Yeşilçam’ın ölümsüz filmleri bu sokaklarda çekildi. Meşhur Roma dondurmasıyla da, müdavim meyhanesiyle de burada tanıştık. Velhasıl geçmişi sağlam, ortamı huzurlu Yeşilköy, her köşesiyle davetkâr...
#AyastefanosBir uzun yürüyüştür sinema bu ülkede. Hem uzun hem zorlu ve meşakkatli... Kimileri kabul etmese de genel olarak üzerinde hemfikir olunan bir ‘çıkış noktası’na sahibiz; o da 1914 tarihli Fuat Uzkınay imzalı ‘Ayastefanos Abidesi’nin Yıkılışı’. Bu ‘ilk’ filmin üzerinden neredeyse 103 yıl geçmiş. Geride de onca emek, onca hatıra, onca birikim var. Bütün bu izleri takip ederek genel bir resme soyunmak istedik Hürriyet Pazar olarak. 100 kişiden oluşan, sinema erbabı bir grup insana beğenilerini, sinema tarihimiz içinde sevdikleri, önemsedikleri filmleri sorduk, ‘En iyi 10 film’lerini istedik (bazıları kıyamadı, listelerini ‘sırasız’ verdi). ‘Türkiye sinemasının en iyi 100 filmi’ işte böyle çıktı ortaya. Yönetmenler, oyuncular, yapımcılar ve sinema yazarları seçti; bize de sonuçları paylaşmak düştü. Bu soruşturmayı sizlerle paylaşırken de jürideki kimi isimlerden en sevdikleri filmler hakkında duygularını, düşüncelerini aldık, sevdalarının ifadelerini istedik. Toparlarsak; böyle geniş bir çalışmayı sayfalarımıza taşımaktan, sizlerle paylaşmaktan ve büyük bir sinemasal mirasın genel fotoğrafını çekmekten gurur duyduk, umarız sizler de beğenirsiniz...
#Türk Sineması