Brüksel merkezli Avrupa Şeker Üreticileri Derneği (CEFS) Genel Müdürü Marie-Christine Ribera, Avrupa Birliği’nin (AB), uygulamakta olduğu şeker kotası sisteminin 1 Ekim tarihinde sona ereceğini belirterek, "50 yılın sonunda Avrupa’daki şeker kota sisteminin son bulması sektör için bir devrim niteliğinde. Artık Avrupa’daki üreticiler, dünya şeker piyasalarındaki fiyat dalgalanmalarından doğrudan etkilenecek." dedi.
#Avrupa Şeker Üreticileri DerneğiALMANYA’da bu ay yürürlüğe giren bir dizi yenilikler nedeniyle, günlük hayatımızı ciddi anlamda etkileyeceğe benziyor. Federal hükümet tarafından koronavirüs pandemisiyle mücadele kapsamında karara bağlanan ve 2 Kasım’da uygulamaya konulan yeni kısıtlamalar, bir yandan sosyal mesafeyi korumayı amaçlıyor, öte yandan ise kamusal alandaki günlük hayatın hızını kesiyor. Bir ay boyunca yürürlükte kalacak olan yeni tedbirler ve bunun yanı sıra kasım ayı itibariyle uygulamaya giren yeni yasal düzenlemeleri sizler için derledik:
#AlmanyaKuşbaşı etin fiyatı Mart ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 33 artarak 36 lira oldu. DHA'ya değerlendirmelerde bulunan Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin, artışın nedeni olarak yükselen yem fiyatlarını gösterdi.
Türkiye’de bira sektöründen alınan ÖTV’nin 2002 yılından bu yana 8 kez artırıldığını belirten Bira ve Malt Üreticileri Derneği (BMÜD) Genel Sekreteri Nejat Eren, “Kümülatif olarak artış yüzde 900 oldu” dedi. Avrupa Bira Üreticileri Birliği Genel Sekreteri Pierre-Olivier Bergeron da, sektörün ÖTV ile cezalandırıldığını savundu. Bergeron, “Avrupa’daki Türkler Türk birası içiyor” gözlemini de aktardı.
3.2 milyar liralık su pazarından 2.3 milyar liralık pay alan 19 litrelik damacanada rekabet kızıştı. Birbirinden müşteri kapmak isteyen firmalar, yeni abonelere ilk suları bedava verirken, sadık müşterilerini kaptırmak istemeyenler de indirim kuponu, meyve suyu ve sodayla başlattıkları hediye yarışını, rekabetin yoğun olduğu bölgelerde su ısıtıcısı, sebil gibi ürünlere de kaydırdı.