Son 30 yılda 2 bin eserin çalındığı ortaya çıkan Londra’daki British Museum’a Kültür Bakanlığı mektup yazdı. Mektupta Anadolu’dan kaçırılan eserlerin akıbeti soruldu ve “Anlaşıldı ki siz iyi koruyamıyorsunuz, bizim eserlerimizi iade edin” dendi.
#Kültür Ve Turizm BakanlığıBu yaz özellikle Bodrum’da İstanbul’u aratmayacak bir sanat ortamı oluştu. İstanbul’un kimi önemli galerileri Bodrum’da şube açarken, kimi galeriler de temsil ettikleri sanatçıların eserlerini büyük turizm projelerine dahil edip sergiliyor. Tatil yerlerindeki önemli sanat duraklarını derledik...
#Sanat SayfiyedeBrüksel’deki Avrupa Müzesi’nde ‘İslam: Bizim de tarihimiz’ adlı sergi açıldı. Sergide, tarihi ve modern eserler, günlük eşyalar, kitaplar ve giysilerin yanı sıra İslam’ın Osmanlı ve Endülüs Emevilerle, Avrupa’yı nasıl etkilediğini gösteren videolara yer verildi. Ancak sergide yer verilen bomba ve çarşafla ilgili objeler ise bazı ziyaretçilerin tepkisini çekti.
#Avrupa Müzesi“Eşi benzeri olmayan, en şiddetle güzel, insani ve dünyadaki en etkileyici çağdaş sanat eseri… Hayatınızın geri kalanını bir sanat fuarından diğerine giderek geçirseniz bile buranın size hissettirdiklerine yaklaşamayacaksınız…” Dünyanın en önemli sanat tarihçilerinden Simon Schama, Financial Times’a böyle yazmıştı.
#Orhan PamukTürkiye'nin en büyük hayvanat bahçesi olan Gaziantep Hayvanat Bahçesi, bu yıl 5 milyon 150 bin ziyaretçiyi ağırladı. Bu sayı ile tüm zamanların ziyaretçi rekoru kırılırken, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Doğal Yaşam Parkı Müdürü Celal Özsöyler, "Buraya gelen 5 milyon 150 bin ziyaretçinin yaklaşık yüzde 85'i çevre illerden ve ülkelerden geliyor" dedi.
#GaziantepTürkiye'nin en büyük hayvanat bahçesi olan Gaziantep Hayvanat Bahçesi, bu yıl 5 milyon 150 bin ziyaretçiyi ağırladı. Bu sayı ile tüm zamanların ziyaretçi rekoru kırılırken, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Doğal Yaşam Parkı Müdürü Celal Özsöyler, "Buraya gelen 5 milyon 150 bin ziyaretçinin yaklaşık yüzde 85'i çevre illerden ve ülkelerden geliyor" dedi.
#Hayvanat BahçesiRönesansımızın, durgunlaşsa da, 20. yüzyıla büyük bir tarihi kırık ya da uçurumla değil, yoğunluğunu kaybederek ve yavaşlayarak ulaştığı açıktır. Aksi takdirde, 19. yüzyılda orduda tıbbın, kimyanın, veterinerliğin ve coğrafyanın kendi ölçülerimiz içinde gelişmesini; Batı ilmi ve üniversitesine doğru yüksek okullar aracılığıyla atılan adımları izah etmek mümkün değildir. 20. yüzyıl Türkiye’sinin atılımlarının kökü buradadır. Eksikliklerinin ve gereken yoldan sapmalarının köklerini de burada aramak gerekir.
#Türkiye RönesansıBilim insanları, Çin’de bulunan bir fosilden yola çıkarak ‘Homo juluensi’ adını verdikleri yeni bir arkaik insan türü keşfedildiğini açıkladı. Fosillerin özellikleri, bu popülasyonun farklı hominin türleri arasında genetik alışveriş sonucu ortaya çıktığını ve Asya’daki insan evriminde hibridizasyonun önemli bir rol oynadığını gösteriyor.
#Homo JuluensiTürkiye’nin meşhur dönerini tescilletmek için bin yıllık belgelerle bilimsel bir makale hazırlanarak Avrupa Komisyonu’na sunuldu. Akademik çalışmanın detaylarının tanıtıldığı toplantıya katılan Alman oyuncu Wilma Elles “Almanya PR stratejisi yapmış olabilir ama döner Türkiye’nindir” dedi.
#AlmanyaTHY Avusturalya’da Melbourne’den sonra ikinci uçuş noktası Sidney seferlerine de başladı. Şimdilik kıtada iki noktaya planlı uçuşlar sürecek. Hemen bölgede yüksek potansiyelli Yeni Zelanda için harekete geçildi. Şirketin Ticaretten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Olmuştur, bu ülkede bir dizi görüşmeleri tamamladı. 2025 yılına yetişemese de yakın zamanda THY uçakları Yeni Zelanda’ya uçacak.
#THYSon dakika haberi... Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülleri ve Yaşayan İnsan Hazineleri Ödül Töreni’nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Küreselleşme kültürel yozlaşmayı beraberinden getirdi. K-Pop'u çok iyi bilen ama Cem Karaca'ya Neşet Ertaş'a ve nice sanat yıldızımıza aşina olmayan gençlerimizi gördükçe üzülüyor ve kendimizi sorguluyoruz" dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanÖğrencilik yıllarında rehberlik de yapan tarihçi-yazarımız Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın son kitabı ‘Gel Dünyayı Keşfedelim-Gezgin Bir Tarihçinin Seyahat Defteri’ çıktı. İlber Ortaylı mevcut ekonomik şartlarda da seyahat etmenin mümkün olduğunu söylüyor: “Zaten tayyareyle giderek, lüks otelde kalarak öğrenilmez bir memleket.”
#İlber Ortaylı“Diyarbakır, sen mi tepeden tırnağa sevdalı bir şehirsin, yoksa biz mi ölümüne sevdalı birer Diyarbakırlıyız” diye şehirlerine olan bağlarını gösterir Diyarbakırlılar. Her gidişimde daha çok sevdiğim, hiç yabancılık çekmediğim Diyarbakır, bir başka ‘sevdalı’ kente, Mardin’e geçiş demektir aynı zamanda. Bir turda iki kadim kent gezmektir. Hele şimdi; tam zamanı değilse nedir!
#Nurgül BüyükkalayBurdur Boubon Antik Kenti kökenli Septimius Severus heykelinin vücudu ve başı yaklaşık 60 yıldır birbirinden ayrı bir şekilde ABD ve Danimarka’da bulunuyordu. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yoğun çalışmaları sonucu heykelin vücudu 2023 yılının mart ayında ABD’den yurda dönmüştü. Şimdi de heykelin başının Danimarka’dan iadesi sağlandı.
#BurdurCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde düzenlenen G20 Liderler Zirvesi’ne katılırken gündeminde ağırlıklı olarak Filistin var. Önde gelen ülkeleri buluşturan zirvenin ana teması ‘adil bir dünya ve sürdürülebilir bir gezegen’.
#Cumhurbaşkanı Erdoğan