Üniversite tercih dönemi bittiğinde öğrencileri bir tercih maratonu beklemektedir. Tercih maratonu başladığında en çok tercih edilen ve tercih listesine eklenen bölümlerden birisi Avrupa Birliği İlişkileri bölümüdür. Avrupa birliği ilişkileri bölümü özellikle eşit ağırlık kategorisinden sınava hazırlanan adaylar için araştırılan ve dersleri merak edilen bir bölümdür. Avrupa Birliği ilişkileri bölümü Türkiye'de birçok üniversitede yer alan bir bölümdür. Avrupa birliği ilişkileri bölümünden her yıl onlarca öğrenci mezun olmakta ve bu kişiler çeşitli kuruluşlarda istihdam edilmektedir. Geçtiğimiz hafta Avrupa birliği ilişkileri bölümü internette en çok araştırılan bölümler arasına girmeyi başarmıştır. Peki, Avrupa birliği ilişkileri bölümü nedir? Avrupa birliği ilişkileri bölümünden mezun olanlar ne iş yapmaktadırlar? Bu bölümde yer alan dersler nelerdir? Mezunlar nerelerde istihdam edilirler? İşte merak edilen Avrupa birliği ilişkileri bölümüne dair tüm detayları derledik.
#Avrupa Birliği İlişkileri Bölümü NedirCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, KKTC ziyareti dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yunan Bakan Dendias'a sert tepki gösteren Erdoğan, "Onun bir defa kalkıp da Türklerin orada işgalci olduğunu söylemesinden daha densiz, edep dışı bir ifade olamaz. Dolayısıyla, Sayın Miçotakis’in bu bakanına haddini bildirmesi lazım." dedi. TSK'nın Kuzey Irak'taki operasyonları hakkında konuşan Erdoğan, "Terörle mücadelemiz sonuna kadar devam edecek. Önünde sonunda kazanan inşallah yine biz olacağız. Artık onları bekleyen son yakındır" ifadelerini kullandı. Erdoğan, "İsrail yaptıklarının cezasını çekmeli, bu ceza bir daha kimsenin böylesi bir zulmü aklından geçirememesini sağlayacak kadar ibretlik olmalıdır." mesajında bulundu. Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: Bizler toplumumuzun her kesimi gibi emeklilerimizin de daima yanındayız. Emeklilerimizi enflasyona ezdirmemek için azami gayret gösteriyor, elimizden gelenin daha fazlasını imkanlar nispetinde yapıyoruz.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanAlmanya zor dönemlerden geçiyor. Aşırı sağın güçlendiği ve göçmenleri hedef gösteren söylemlerin giderek kabul görmeye başladığı bir dönem. Koronavirüs salgını ve Rusya-Ukrayna savaşının ardından başlayan enerji krizinin tetiklediği ekonomik sorunlar giderek hissediliyor. Ve böyle bir dönemde göçmen STK’ların faaliyetleri, söylemleri daha da önem kazanıyor. Özellikle ekonomi derneklerinin, daha fazla öne çıkarak göçmenlerin ekonomiye katkısının görünür olmasını sağlaması gerekiyor. İşte bu derneklerden biri de ATİAD. Her sektörden temsilcisi var ATİAD’ın. Ben de Alman ekonomisine büyük katkı sağlayan ve istihdam yaratan döneri sordum. Neden ‘Made in Germany’ diyorlar? Bu soruya Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Sayın hiç tevazu göstermeden cevap veriyor: “Döneri dünyaya biz tanıttık.”
#AlmanyaGİRİŞ:<br> Yazı dizimizin bundan önceki iki bölümünde Mısır’da 1952 yılında gerçekleşen darbeden sonra Türkiye’nin Kahire Büyükelçisi Hulusi Fuad Tugay’ın ihtilalinin lideri, ülkenin en güçlü kişisi olan Yarbay Abdülnasır Cemal’e herkesin önünde tavır koymasının yol açtığı krizi anlatmıştık.
#BayarCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD ziyareti sonunda New York'taki Türkevi'nde gazetecilerle söyleşi gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan gündeme ilişkin çok önemli açıklamalarda bulunurken S-400 konusunda "Bize sürekli S-400’ü dayatmalarını bir defa bizim kabul etmemiz mümkün değil. Bizim için S-400 işi bitmiştir" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD ile ilişkilere dair "Ben oğul Bush ile iyi çalıştım, Sayın Obama ile iyi çalıştım, Sayın Trump ile iyi çalıştım ama Sayın Biden ile iyi başladık diyemem" ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan sosyal medya düzenlemesine ilişkin "Meclis’in açılmasıyla birlikte de biz hazırlıklarımızı Meclis’e sunacağız. Böylece sosyal medya konusundaki atacağımız adımların ülkemiz için, milletimiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum" açıklamasını yaptı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanCumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, 15 Temmuz darbe girişiminin, artık deşifre olduğunu anlayan FETÖ mensuplarının son hamlesi olarak görülmesi gerektiğini belirterek "Örgüt üyelerinin deşifre edilmesi ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararlılığı sayesinde mümkün olmuştur." ifadelerini kullandı.
#HaberGörev süresi dolan Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Ali Kemal Aydın, Almanya’daki Türk toplumunun geleceğiyle ilgili umutlu konuştu. “Daha şimdiden, insanlarımızın Almanya’da bilimde, sanatta, sporda, ekonomide, siyasette ve birçok alanda önemli başarılara imza attıklarını görüyoruz. Kovid-19 aşı çalışmalarıyla tüm dünyada takdir toplayan BioNTech firmasının kurucuları Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci’nin başarıları bu anlamda güncel ve iyi bir örnektir” diyen Büyükelçi Aydın, Ankara’ya dönmeden önce Hürriyet’in sorularını yanıtladı.
#Gerhard Schröder Prof. Gregor SchöllenDEİK önümüzdeki dönemde etkin lobicilik yapmak için tüm iş dünyasını seferber edecek. DEİK Başkanı Nail Olpak “Lobicilik siyasilere yükleniyor. İş dünyasına da görev düşüyor. Öncelikli hedefimiz ABD, AB ve Rusya ile ticari ilişkileri geliştirmek, yeni ülkelerde de güçlenmek” diyor. Türkiye ekonomisiyle ilgili de, 2020’de yatırımların artacağını söyleyen Olpak, bunun istihdama yansımasının 2022’yi bulacağını vurguluyor.
#GazetehaberiHollanda’nın Ankara Büyükelçisi Marjanne de Kwaasteniet, “Ankara’da son 40 yılda yaşanan nüfus artışını Hollanda’da hiçbir belediye öngöremez ve baş edemezdi. Ama Ankara’da gerçekleşti ve büyümenin gereklilikleri yerine getirilmiş. Ben, bu büyüme ve gelişme içinde daha az gökdelen olmasını isterdim. Çok katlı binalardan ziyade yatay mimari, birçok insanın talep ettiği ve desteklediği bir konu” dedi.
#Haşim KILIÇCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ortaya çıkan tablonun, Türkiye'nin S-400 hava savunma sistemi tedarikinin tamamen kendi toprakları içinde ve bölgesinde barışı koruma amaçlı olduğunu gösterdiğini belirterek, "Biz, S-400'leri alarak savaşa hazırlanmıyoruz. Barışı ve kendi milli güvenliğimizi garanti altına almaya çalışıyoruz. Savunma sanayimizi geliştirmeye yönelik diğer tüm atılımlarımızın da amacı budur." dedi.
#Cumhurbaşkanıİstanbul Erkek Liseliler Eğitim Vakfı (İELEV), İstanbul Erkek Lisesi (İEL) mezunları tarafından 1982’de kuruldu. Vakfın amacı ,İEL’i desteklemek ve okullar açarak sarısiyah kültürün temelini oluşturan değerleri ve çok kültürlülüğe dayalı amacını yeni kuşaklara taşımak olarak belirlendi. Cağaloğlu’nda anasınıfı, ilkokul, ortaokul, Çekmeköy’de ise anaokulundan liseye kadar tüm kademelerde eğitim veriliyor.
#Erhan ErkutAB Komisyonu’nun Göç, İçişleri ve Vatandaşlıktan Sorumlu Komiseri Dimitris Avramopoulos, Türkiye’nin Avrupa yolculuğuna yönelik inancını dile getirdi. Hürriyet’e konuşan Avramopoulos, Türkiye’nin AB’ye üyelik hedefi doğrultusunda ilerlemesinin ve Avrupa’ya yakınlaşmasının zamanı geldi” dedi. Avramopoulos ayrıca vize serbestisiyle ilgili olarak, "Türk vatandaşları için vize serbestisi önemli bir güven mesajı olacaktır ve Türkiye’nin Avrupa perspektifine yeni bir boyut daha açacaktır. Ben vize serbestisinin teknik boyutlarına ilişkin kalan bir kaç hususu yakında netleştirebileceğimiz konusunda ümitliyim" diye konuştu.
#GazetehaberleriTürklerin ‘Berna Abla’sı CDU adayı Dr. Bernadette Weyland, Frankfurt Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin ikinci turunda SPD adayı Peter Feldmann’a rakip olacak. İlk turda beklenenin çok altında; yüzde 24 oy alan Weyland, ikinci tura kalamayan partilerin desteğine güveniyor. Weyman, Türkçe’nin Hessen Eyaleti’nde ders olarak okutulmasına ve Alman vatandaşı olmasalar bile Türkiye kökenlilere yerel seçimlerde seçme hakkının tanınmasına sıcak baktığını söylüyor. Bir bölümünü seçim çalışmalarının merkezi olarak kullandığı CDU Frankfurt İlk Merkez Bürosu’nda Hürriyet’in sorularını yanıtlayan Hıristiyan Demokrat politikacı Dr. Weyland şunları söyledi:
#Avrupadan HaberlerDijitalleşen dünya insanların hayatını hızla değiştirirken etik tartışmalarını da beraberinde getiriyor. Kişisel veri toplayan alanların genişlemesi ve bireylerin mahremiyet alanlarının daralması, sürücüsüz otomobillerin kaza anında ne yapacağı gibi önemli kararların yapay zekaya bırakılması bu tartışmalardan sadece bazıları.
#DijitalleşmeMHP’den ihraç edilen Meral Akşener ve Prof. Dr. Ümit Özdağ, çalışmalarını tamamlamak üzere. Yeni partiyi merkez sağ değil, milli merkezde tanımlayan Özdağ, Cumhuriyet tarihimizin çok önemli bir yerine sahip olan Samsun’dan ekim ayında yola çıkacaklarını açıkladı. Kurulur kurulmaz Meclis’te grubu olacağını açıkladığı yeni partinin ideolojisi, kırmızı çizgileri ve Türkiye’nin meselelerine getirecekleri çözüm önerilerini Özdağ ile konuştuk.
#İPEK ÖZBEYEskişehir Yolu’nun 29. kilometresinde bulunan Çankaya Üniversitesi için, “Üniversite şehirden uzak gibi görülüyorsa da bu mesafenin yıldan yıla kısaldığını görüyoruz” diyen Rektör Hamdi Mollamahmutoğlu kent-üniversite bağını şöyle özetliyor: “Üniversite, şehri bulunduğu yere doğru çekiyor. Çevremizde binaların yükseldiğini görüyoruz. Trafiğin yoğunlaştığını görüyoruz, yeni yapılanmalara gidildiğini görüyoruz, alt yapının geldiğini görüyoruz. Bu daha da artacaktır.”
#ÜnivresiteHürriyet Ankara’nın, kent ile üniversiteyi buluşturan “Ankademi: Şehir ve üniversite” yazı dizisinin 9’uncu oturumu TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nde (TOBB ETÜ) gerçekleşti. Rektör Adem Şahin, üniversitenin çevresine yaptığı katkıyla ilgili “Bölgeye de değer katan marka haline geldik” dedi.
#AnkademiHürriyet Ankara’nın, kent ile üniversiteyi buluşturan “Ankademi: Şehir ve üniversite” yazı dizisinin 7’nci oturumu Atılım Üniversitesi’nde yapıldı. Ankara’daki üniversite potansiyeline dikkat çeken Rektör Yıldırım Üçtuğ, “Ankara’yı memur, öğrenci ikileminin ötesine taşıyacak bir şeylerin araştırılması gerekiyor” dedi.
#AnkademiÇERÇEVE anlaşması imzalanan Türkiye-Pakistan Serbest Ticaret Anlaşması’nda (STA) nihai imzalar atılırsa, Çin ve Bangladeş gibi ülkelerle STA’sı bulunan Pakistan’ın Türkiye’ye tekstil ürünleri ihracatı patlama yapacak. Diğer ülke ürünleri ‘trafik sapması’ ile Türkiye pazarına girecek.
#GazetehaberleriAvrupa Parlamentosu’nun (AP) Türkiye Raportörü Kati Piri, Türkiye’ye sert eleştirileri nedeniyle Ankara’da adeta istenmeyen kişi ilan edildi. Hükümet geçen hafta AP’nin Türkiye’ye göndermek istediği heyette Piri’ye itiraz edince ziyaret iptal oldu. Tam da AP’de Türkiye ile müzakerelerin geçici olarak askıya alınmasına dair tasarının oylanacağı kritik hafta öncesi yaşanan heyet krizinin perde arkasını Kati Piri ile konuştuk.
#Kati PiriABD’nin en kıdemli diplomatları arasında sayılan James Jeffrey, 2008-2010 arasında ABD’nin Ankara Büyükelçisi olarak görev yaptı. 2012’de emekli olduğunda ülkesinin Bağdat büyükelçisiydi. 2013’ten bu yana Washington Enstitüsü’nde çalışmalarını sürdürüyor. Ergenekon ve Balyoz davaları devam ederken Gülen yapılanmasının devlet içindeki gücünün endişe verici boyutlara ulaştığı uyarılarını gizli yazışmalarda Washington’a bildirdiğini Wikileaks sayesinde okuduk. Eski bir ABD diplomatı olarak Wikileaks’teki belgeler üzerine tek kelime söylemesi yasak. Ancak o kriptolar dışındaki her şeye açıklıkla yanıt verdi.
#Cansu Çamlıbelİlk polisiye romanı ‘Gazetecinin Ölümü’nde kendi gibi bir haberci olan Selin Uygar’ın maceralarını anlatan Elçin Poyrazlar, bu kez kahramanını Washington’dan İstanbul’a getiriyor ve ajanlar, kaçak politikacılar, radikal İslamcılar, mafya ve insan kaçakçılarının orta yerine bırakıyor. Poyrazlar ile kitabını ve Türkiye’de gazeteci olmayı konuştuk.
#Elçin PoyrazlarJoe Livingston yakın zamana kadar ABD Dışişleri Bakanlığı Nüfus, İltica ve Göç Bürosu’nun Suriyeli mültecilerle ilgili sahadaki kilit isimlerinden biriydi. Amerikan yönetiminin Suriyeliler için çıkardığı mali yardımları yönetti. 2016 başında Dışişleri’nden ayrılarak dünyanın en büyük tıbbi yardım bağışçı kuruluşu sayılan Project C.U.R.E’da hükümetle ilişkiler direktörü olarak çalışmaya başladı. Suriye ve Suriyeliler hâlâ öncelikli dosyası. Avrupa Birliği ile Türkiye arasında güçlükle de olsa varılan mülteci anlaşmasını yorumladı. Batı sisteminin sorunlu yaklaşımına dair lafını sakınmadı. Livingston’a göre Türkiye’deki Suriyelilerin büyük bölümü kalıcı. Devletin bu gerçeğin etrafında dans etmeden toplumu bu gerçeğe bir an önce hazırlaması gerektiğini anlatıyor.
#Cansu ÇamlıbelCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Teröristler, gerçekleştirdikleri eylemler ve kullandıkları şiddet yöntemleri nedeniyle bu sıfatı taşımaktadırlar. Bu bakımdan DAİŞ neyse PKK'da odur, Tokyo'da metro istasyonlarına sarin gazı ile saldıranlar da odur. Aralarında hiçbir fark yoktur" dedi.