Antalya’nın dağ köyünde çadırda yaşarken resimle tanışan ve şimdi tabloları dünyanın dört bir yanında önemli koleksiyonlarda yer alan “Çoban Ressam” Sinan Demir’in eserleri, ekim ayında ABD’nin New York kentinde sergilenecek. Sinan Demir, “Bir çobanın kafasında kurduğu hayalleri, sürreal düşünceleri tuvale dökerek anlatmaya çalışıyorum” diyor.
#Çoban RessamAntalya'nın kuşları, yaşadıkları tehditler ve önemli kuş alanları, uzman veteriner hekim Gökçe Coşkun ve Gazi Üniversitesi'nden Doç. Dr. Esra Per'in kalemi ile kitaplaştırıldı. Bugüne kadar 338 türü kayıt altına alınan Antalya kuşlarından 236'sı kesinlikle korunması gereken, 91'i ise korunması gereken hayvan türleri arasında bulunuyor.
#KuşAntalya ve Göller Yöresi'nin en önemli sulak alanlarından olan, geçen yaz ise tamamen kuruyan Avlan Gölü, yağmur ve kar yağışı ile yeniden su tuttu. Kısmen de buzlanan gölün su tutması ile dönen kuşlar, objektife yansıdı. Kuş gözlemcisi Ömer Harpcı, "Alanın su ile tekrar buluşmasına en çok da gölün asıl sahipleri sevinmiş gözüküyor" dedi.
#AntalyaAntalya ve Göller Yöresi'nin en önemli sulak alanlarından olan, geçen yaz ise tamamen kuruyan Avlan Gölü, yağmur ve kar yağışı ile yeniden su tuttu. Kısmen de buzlanan gölün su tutması ile dönen kuşlar, objektife yansıdı. Kuş gözlemcisi Ömer Harpcı, "Alanın su ile tekrar buluşmasına en çok da gölün asıl sahipleri sevinmiş gözüküyor" dedi.
#AntalyaElmalı’dan yine kötü bir haber geldi. “Avlan Gölü’nde koyunlar otluyor." Bilir misiniz Avlan Gölü’nün başına gelenleri? Devlet Su İşleri (DSİ), 1970 yılında bölgede birkaç aileye tarım alanı açmak için bölgenin bereketinin kaynağı Avlan Gölü’nü kurutulmaya karar veriyor. 3 milyon yıllık doğal göl kurutuluyor. Göl kurutulunca bölge halkı ve devlet erkanının katılımıyla folklor ekibi getiriliyor, düğün havasında şenlik düzenleniyor.
#Avlan GoluTürkiye günlerdir ormanlarımız kadar içimizi de yakan yangınlarla yatıp kalkıyor. Yangınlarla ilgili bilim insanları en büyük sorumluların başında küresel ısınma ve iklim değişikliğine işaret ediyor. Hava sıcaklığı ortalamalarındaki artışın orman yangını riskini kat kat artırdığıyla ilgili çalışmalar da mevcut. Ancak küresel ısınmanın tek olumsuz etkisi maalesef bu değil. Ortalama sıcaklıkların artması hayatımızı olduğu kadar tarihimizi de değiştiriyor. Son 60 yılda; Türkiye genelinde, toplam alanı Van Gölü’nün üç katı büyüklüğünde, 70'ten fazla göl kurudu. Onlarcası da kuruma tehlikesi ile karşı karşıya. Nasreddin Hoca'nın maya çaldığı Akşehir Gölü de Hermagios'un oğlu Amintas'ın at koşturduğu Beyşehir Gölü de coğrafya kitaplarından çıkıp, tarih kitaplarına doğru hızla ilerliyor... İşte vahim durumun tablosu...
#Kuruyan Göller“Keşfe giden yolda zekânın fazla rolü yok. İnsanın bilincinde bir sıçrama olur ki siz buna ister sezgi deyin, ister başka bir şey...” Einstein, bu sözlerle doğaçlama çıkılan gezileri de kastetmiş olabilir mi bilmiyorum ama bu kez sezgisel rotamız 2.400 yıllık sarp bir uygarlığa uzanıyor. Arykanda’dayız, Akdeniz’in ‘en yüksek kayalığının yanındaki yer’de...
#Seyahat“İşi gücü bir tarafa bırakıp güneye ineceksin, bir balıkçı köyüne yerleşip kalan ömrünü orada demlendireceksin.” Şehirde yaşayan pek çok kişinin hayalini böyle özetlemek mümkün. Bu hayalin yönünü kıyıdan biraz içeriye, bir yaylaya kaydırmaya ne dersiniz? Biz öyle yaptık. Şehirden tası tarağı topladığımız gibi Elmalı’ya yerleştik. Antalya’nın kavurucu sıcağını 1.150 metre yüksekten göğüsleyen serin yaylasına…
#SeyahatDoğa ve Sürdürebilirlik Derneği ve Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) bilim danışmanı Dr. Erol Kesici, Türkiye'de son 60 yılda Van Gölü'nün üç katı büyüklüğünde, 60'a yakın gölün kuruduğunu, birçok gölün de kirlilik ve ciddi derecede kuruma tehlikesi yaşadığına işaret etti.
#VANNisan yaklaşıyor, baharın tadını çıkarmak için doğaya koşma zamanı. Bu hafta Türkiye’nin dört bir yanından en popüler bisiklet rotalarını sporu yaşam biçimi haline getiren Hürriyet Seyahat yazarlarına, gezginlere , dağcılara ve bisiklet tutkunlarına sorduk. İşte adım adım yollar ve mola verebileceğiniz duraklarla ilgili tüm detaylar...
#Bisiklet RotalarıSu, tüm canlılar için en temel doğal kaynak. Ama tükenebilecek bir kaynak ve diğer pek çok kaynağın tersine, örneğin insanoğlunun uğruna savaşlar başlattığı petrolün aksine, yerini alabilecek başka bir şey yok. Araştırmalar, insanın yalnızca su içerek yaklaşık 40 gün boyunca yaşamını sürdürebileceğini, susuzluğa ise ancak 10 gün dayanabileceğini gösteriyor. Uzmanlar, su kıtlığının, gıda üretimini, sağlığı ve sosyal istikrarı, kısacası tüm yaşamı tehdit edeceğini belirtiyor. Yani "su yoksa hayat da yok."
MUĞLA’nın Bodrum İlçesi'ndeki Tuzla Sulak Alanı’nda bugün eylem yapan çevreciler, sulak alan kenarlarındaki aşırı yapılaşmayı, sanayi tesisleri kurulması ve golf sahaları yapılmak istenmesini protesto etti. Çevreciler, yasak olmasına rağmen avlanan avcıların attığı boş fişekleri toplayarak denetimsizliğe isyan etti.
MUĞLA'nın Bodrum İl?esi'ndeki Tuzla Sulak Alanı'nda bugün eylem yapan ?evreciler, sulak alan kenarlarındaki aşırı yapılaşmayı, sanayi tesisleri kurulması ve golf sahaları yapılmak istenmesini protesto etti. Çevreciler, yasak olmasına rağmen avlanan avcıların attığı boş fişekleri toplayarak denetimsizliğe isyan etti.