Okula başladıkları günden üniversiteye geçiş sürecine kadar ölçme değerlendirme sürecinde çoğunlukla test formatıyla karşı karşıya kalan ve büyük oranda dijital mecralar üzerinden iletişim kurmaya alışık olan yeni nesil, yazılı anlatımda kendini ifade etmekte zorlanabiliyor. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nedret Kılıçeri, ‘test kuşağı’ olarak değerlendirilen bu neslin üniversiteye geldiğinde hala temel yazım kurallarını bilmediğine dikkat çekerek, “kendini yazıyla iyi ifade edemeyen bir üniversite öğrencisi grubuyla karşı karşıyayız” dedi.
#Z KuşağıMarmara Üniversitesi’nde külliye açılışına katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kökü dışarıda mahfiller tarafından körüklenen ırkçı faşizm, ülkemizin gayretlerine sekte vurmaya başladı. Siyasette, medyada ve sosyal medyada bu mesele sürekli kaşınıyor. Gençlerimizin bu tuzağa düşmesine fırsat vermeyeceğiz” dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Marmara Üniversitesi Recep Tayyip Erdoğan Külliyesi 1. ve 2. Etap Eğitim-Öğretim Binaları Açılış Töreni'nde konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Marmara Üniversitesi mezunu olmaktan gururluyum. Toplamda 12 milyar liralık yatırımla hayata geçirilen külliyemizle eğitim ve bilim alanındaki hedeflerimize biraz daha yaklaşıyoruz.' dedi. Erdoğan ayrıca, 'Türkiye'de 'ırkçılık' adı altında çok açık bir Türk düşmanlığı, Müslüman düşmanlığı, topyekün Türkiye düşmanlığı yapılmaktadır.' ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı Erdoğanİstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından başlatılan ‘Üniversite Okulumda, Okulum Üniversitede’ projesinde, ilkokul öğretmenleri üniversite öğrencilerine, üniversitedeki akademisyenler ise ilkokul öğretmenlerine ders veriyor. Proje kapsamında düzenlenen dersleri hem okulda hem de üniversitede izledik.
#Öğretmenler Üniversitedeİnsan doğduğu andan itibaren hayatını devam ettirmek için çevresi ile temaslarda bulunur. Bu gereksinimin doğru ve devamlı karşılanması için eğitime ihtiyaç duyulur. Doğumdan ölüme kadar devam eden bireyin eğitim süreci; bilgi, beceri ve yeteneklerin gelişimi düzeyinde doğru ve kaliteli yaşam sürecinin gerçekleşmesine yardımcı olur. İlk eğitim evde aile ile başlamakla birlikte doğru ve istenilen davranışların gelişimi için kesintisiz ve sistematik bir eğitim şarttır. Ancak kurumsal bir yapı ile gerçekleşebilir. Eğitim-öğretimi gerçekleştiren eğitim kurumlarından ilk devreye giren okul öncesi eğitim kurumları.
#Konuk YazarYabancı dil öğretimindeki etkenleri ‘öğrenen’, ‘öğreten’, ‘öğrenme-öğretme araçları’ ve ‘öğrenme-öğretme ortamı’ olarak dört temel başlık altında toplayabiliriz. Dolayısıyla da karşılaşılan sorunları bu dört başlık alında belirleyebilir ve çözüm önerilerini de buna göre sıralayabiliriz.
#Konuk Yazarİstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından ‘ilkokullarda Süreç Odaklı Ölçme Değerlendirme Çalıştayı’nın ikincisi düzenlendi. Yaklaşık 170 öğretmenin katıldığı çalıştayda, ilkokullardaki ölçme değerlendirme yöntemleri tartışıldı. İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Doç. Dr. Murat Mücahit Yentür, “Çalıştaydan çok zengin ve farklı fikirlerin çıktığını gördük. Bu fikirleri uygulayıp diğer illere de öncü olacağız” dedi.
#İstanbul İl Milli Eğitim MüdürlüğüTemel ve orta eğitim okullarına ara veya tatil verildiğinde eğitimciler, veliler arasında tatil için ödev verilip, verilmeyeceği, nasıl ödevler olduğu önemli bir konu. Öğrenciler açısından genellikle öğretmenin verdiği ödev, tatillerini geçirirken yapmak zorunda oldukları bir görev olarak düşünülür.
#Konuk YazarOkulların kapanmasının ardından birçok çocuk yaz okullarında eğitim öğretimlerine devam ediyor. Ancak otizmli çocuklar için açılan yaz okullarında eğitimin özel bir anlamı var. Çünkü özel gereksinimi olan bu çocukların okuldan ayrı kaldıkları dönemde kazanımlarının gerilememesi önemli. Bu yüzden aileler otizmli çocuklarının eğitimini kesintiye uğratmamak için mutlaka bir yaz okulunun kapısını çalıyor. İşte bu noktada yaz okulu adı altında otizmli çocuklara eğitim verdiğini iddia eden ve mesleki uzmanlığı olmayan bazı kurumlar, ailelerden her ay için 10 binlerce lira ücret talep edebiliyor.
#BESYOMillî Eğitim Bakanlığında üst düzey atamalar devam ederken bir değişiklik de Özel Eğitim ve Rehberlik Genel Müdürlüğü’nde yapıldı. 3 Şubat 2023 tarihinde göreve getirilen Genel Müdür Cemal Özdemir görevden alındı. Yerine Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in imzasıyla eski Talim Terbiye Kurulu Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Otrar atandı.
#Doç. Dr. Mustafa OtrarProf. Dr. Erhan Afyoncu, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından yeni kabinede ismi geçenler arasında yer alıyor. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, yemin töreninin kesin sonuçlardan sonra yapılacağını belirtti. Erhan Afyoncu da bu isimlerden biri oldu. Peki, Erhan Afyoncu kimdir, nerelidir, kaç yaşında? İşte, Prof. Dr. Erhan Afyoncu hayatı ve biyografisi...
#Erhan Afyoncu KimdirBilindiği gibi günümüzde toplumlar giderek daha fazla çok kültürlü ve çok dilli hâle geliyor. Öyle ki dünya nüfusunun yarısından fazlasının iki dilli olduğu tahmin ediliyor. Bu durumun en temel nedenleri arasında, göç hareketlerini, turizm, iletişim imkânlarının gelişimini, farklı kültürleri tanıma ve bilgi kaynaklarına erişme arzusunu, artan ticarî ve diplomatik temasları ve evlilikleri sayılabiliriz.
#Konuk Yazar6 Şubat 2023 tarihinde ülkemizde 10 ilimizi etkileyen deprem aslında hepimizi olumsuz etkiledi. Günlerce ve halen deprem bölgesinden gelen haberlerle üzüntü yaşıyoruz. Herkesi yasa boğan bu afetin fiziki ve psikolojik etkilerinin mümkün olduğunca iyileştirilmesi uzun bir süre alacak gibi görünmektedir. Psikolojik destek gereksinimi hem yetişkinler hem çocuklar için önemli bir gereksinimdir ancak 20 Şubat’ta 71 ilde okula başlayacak çocuklarımız için okulda ve evde destekleyici bir yaklaşım önceliğimiz.
#Konuk YazarFolkart Gallery, Türkiye'de ilk kez düzenlenen “Zaman ve Mekanın Büyüsünde Bir Ressam: Şevket Dağ” adlı sergiye ev sahipliği yapıyor. Sergide Şevket Dağ'ın 60 eseri, kişisel eşyaları ve birçok yazışması yer alıyor. 24 Ocak 2023 Salı günü açılan sergi sanatseverlerden büyük övgü aldı.
#1Birçok ebeveyn okula gitmemek için türlü bahaneler üreten çocuklarıyla ne yapacağını bilmeden baş başa kalabiliyor. Bu durum bazı çocukların yetiştirilme şekli ya da mizaç olarak sessiz ve içine kapanık olmasından bazısının ise evlerinde bir sorun ya da zorlu bir durum olmasından kaynaklanabiliyor.
#Konuk YazarÜlkemizde erken çocukluk çağındaki çocukların çoğu şimdiye kadar ilköğretimden hemen önce, bazıları da iki sene kadar önce bir okul öncesi eğitim kurumuna gidebiliyor. Son düzenlemeyle artık ilköğretimden önce bir yıl okul öncesi eğitim zorunlu hale getirildi ki bu çok iyi bir gelişmedir. Aslında çok daha erken yaşlardan itibaren çocuklarımız okul öncesi eğitim kurumunda eğitim almalıdır.
#Konuk YazarOkul öncesi denince Türkiye’de ilk akla gelen isimdir Prof. Dr. Ayla Oktay. Bir süredir hastanede yatıyordu, önceki gece maalesef hayatını kaybetti. 80 yaşındaydı, bugüne kadar binlerce öğrenci yetiştirdi, okul öncesinin önemini anlatmak için Milli Eğitim Bakanlığı’nı harekete geçirdi, çok yol katedilmesini sağladı.
#Ayla OktayDünyayı tanımaya çalışan erken yaş çocukları için okul öncesi eğitim kurumuna başlamak heyecan verici olduğu kadar kaygı uyandırıcı da olabilir. İlk defa okula başlayan çocukların anne-babaları hatta büyükanne, dede gibi yakınları da heyecan içinde çocuklarının ilk eğitim yaşamına başlamasının nasıl olacağına dair beklenti içine girerler.
#Konuk YazarFigüratif resmin temsilcilerinden Nevhiz Tanyeli’nin yarım asrı aşan sanat hayatından izler taşıyan sergisi 'Varlığımın Garip Şarkısı', Türkiye İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi içerisinde yer alan İş Sanat Ankara Sanat Galerisi’nde açıldı.
#Varlığımın Garip Şarkısı