Dünyada ölüm nedenleri arasında üçüncü sırada gelen KOAH, Türkiye’de de en sık görülen akciğer hastalıkları arasında yer alıyor. Ülkemizde 40 yaş üstü nüfusta yaklaşık her 5 kişiden birinin KOAH hastası olduğu kabul edilse de, tanı alamayan vakalar düşünüldüğünde gerçek rakamın çok daha yüksek olduğu tahmin ediliyor. Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) üyesi hekimler; KOAH’ın genel özelliklerinden hastalığın seyrine, KOAH ile diğer hastalıkların arasındaki ilişkiden pulmoner rehabilitasyonun tedavideki yerine kadar önemli konularda bilgi verdi.
#Sponsorlu İçerikDamar hastalıkları; özellikle atardamar hastalıkları, tıkayıcı atardamar hastalıklarında hastaların önemli bir kısmında genellikle hiç belirti olmaz. Hastalığın ilerleyen dönemlerinde belirtiler ortaya çıkmaya başlar. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Neyyir Tuncay Eren damar hastalıklarının belirtilerini anlattı.
#SağlıkDamar hastalıkları; özellikle atardamar hastalıkları, tıkayıcı atardamar hastalıklarında hastaların önemli bir kısmında genellikle hiç belirti olmaz. Hastalığın ilerleyen dönemlerinde belirtiler ortaya çıkmaya başlar. Bu belirtileri Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Neyyir Tuncay Eren sıralıyor...
#Kalp SağlığıKalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Neyyir Tuncay Eren cevapladı: Damar hastalıkları; özellikle atardamar hastalıkları, tıkayıcı atardamar hastalıklarında hastaların önemli bir kısmında genellikle hiç belirti olmaz. Hastalığın ilerleyen dönemlerinde belirtiler ortaya çıkmaya başlar.
#HtvarpanetSon dönemlerde birçok sanatçının 'pıhtı atması' nedeniyle hayatını kaybettiği ya da yoğun bakıma kaldırıldığı haberlerini çok sık duymaya başladık. Kendi çevremizden de duyduğumuz benzer haberlerin ardı arkası kesilmiyor. Neredeyse bir salgın haline gelen bu ciddi sağlık sorununda yaşanan artışın nedeni ne? Neden çok genç yaşlara kadar indi? Pandeminin etkisi var mı? Nasıl korunacağız?
#Pıhtı AtmaGün geçmiyor ki pıhtı atması nedeniyle hastaneye kaldırılan ya da yaşamını yitiren birilerinin ölüm haberini almayalım. Son yıllarda ünlüler dünyasından ya da kendi çevremizden duyduğumuz benzer haberlerin ardı arkası kesilmiyor. Ölümle sonuçlanabilen bu ciddi hastalık artık bir ‘salgın’ haline geldi. Peki bu artışın nedeni ne? Neden çok genç yaşlara kadar indi? Pandeminin etkisi var mı? Nasıl korunacağız? İç Hastalıkları Uzmanı Aytaç Karadağ ile konuştuk.
#SağlıkDoğum kontrol implanları pek çok kişi tarafından güvenle kullanılıyor ancak Birleşik Krallık’ta Nottinghamshire'da yaşayan iki çocuk annesi Rebecca Hardy, 3 yıl önce taktırdığı doğum kontrol implantı yüzünden zor zamanlar geçiriyor.
#Doğum Kontrol YöntemleriBirleşik Krallık’ta yaşayan 29 yaşında iki çocuk annesi Rebecca Hardy, 3 yıl önce doğum kontrol implantı taktırdı. 3 yıl sonra kolundaki implantın çıkarılması için hastaneye gitti ama doktoru ve diğer birçok sağlık görevlisi implantın yerini bir türlü bulamadı. 1 yıl sonra cihaz kadının akciğerlerinde bulundu ancak çıkarılması durumunda atardamarın yırtılmasından korkuluyor.
#Doğum Kontrol YöntemiOBEZİTE tüm dünyayı etkileyen ve her geçen gün artmaya devam eden bir hastalık. Aynı zamanda vücutta pek çok organı etkiliyor. Bunlardan biri de gözlerimiz. Uzmanlar, “Obez insanların diyabete yakalanma riski daha yüksek. Göz muayenenizi ihmal etmeyin” uyarısında bulunuyorlar. Peki, göz sağlığımız için nelere dikkat etmemiz gerekiyor? Özel Kaşkaloğlu Göz Hastanesi Kurucusu Prof. Dr. Mahmut Kaşkaloğlu ve Uzm. Dr. Beyza Tekin Altınbay, obezite ile göz hastalıkları arasındaki ilişki anlattı.
#1Antioksidan, vitamin ve mineral açısından oldukça zengin olan bu küçücük kırmızı tanecikler birçok hastalığa derman olduğu biliniyordu. Ancak kızılcık ile ilgili yapılan son çalışmanın sonuçları daha da çarpıcı...
#Kalp SağlığıDamar sertliği pek çok insanda ortaya çıkabilen bir hastalıktır. Tıp dilinde ateroskleroz olarak da bilinen damar sertliği mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Özellikle kişilere bu teşhis konulduktan sonra yoğun bir araştırma ve tedavi sürecine girmektedirler. Son günlerde damar sertliği yani ateroskleroz ile ilgili araştırmalar artmıştır. Peki ateroskleroz nedir? Ateroskleroz belirtileri nelerdir? Ateroskleroz risk faktörleri nedir? İşte damar sertliği ile ilgili bilinmesi gereken tüm detaylar.
#Ateroskleroz Nedir? Belirtileri Nelerdir?Aterom plaklarından oluşan bir damar rahatsızlığı olan ateroskleroz, halk arasında damar sertliği olarak bilinir. Aterom plakları yağlı cisimciklerin oluşturduğu yani kolesterol adı verilen kan lipit düzeylerinin belirlediği bir hastalık şeklidir. Peki ateroskleroz (damar sertliği) nasıl tedavi edilir? Ateroskleroz hastalığı hakkında bilinmesi gereken tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz.
#Ateroskleroz Nedir“ÇOCUKLARDA ve yeni doğanlarda görülen kalp-damar hastalıklarına, bu konuda yetişmiş pediatrik kardiyologlar tarafından tanı koyulur” diyen Özel İzmir Gazi Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi, Çocuk Kalp Damar Cerrahisi ve Yenidoğan Kalp Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Emin Alp Alayunt, “Hem erişkin hem çocuk kalp-damar hastalıklarında faaliyet gösteren bir cerrah olarak, bu iki alanı bazen kıyaslarım. İlk aklıma gelen zorluğu, yorgunluğu riski değildir. Önce şunu düşünürüm: Yetişkin biri ameliyattan sonra sadece hayatının geri kalan kısmını yaşayacak, ama çocuk bir ömrü ‘bütünüyle’ yaşayacak. En basitinden bu gerçek bile başarılı, komplikasyonsuz geçen bir ameliyattan sonra mutluluğumuzun da o oranda artmasını açıklıyor” ifadelerini kullandı.
#İzmirDoğumdan önce, anne karnında bulunan her bebekte kalpten çıkan iki büyük bilinen atardamar arasında bulunan bir ara damar sistemi bulunmaktadır. Normal şartlar altında, doğum sonrasında ilk üç gün içerisinde bu damar kendiliğinden kapanmaktadır. Sizler için PDA hakkında bulunan bütün bilgileri detaylı bir şekilde derledik.
#PDA Nedir?MODERN çağın hastalığı diyabetin, ayak komplikasyonları nedeniyle dünyada her 30 saniyede bir ayak kaybı yaşandığını belirten Doç. Dr. Enes Duman, diyabetli hastaların yüzde 25'inde diyabetik ayak yarası geliştiğini, bu hastaların yaklaşık yarısının ayaklarını kaybettiğini söyledi.
#Doç. Dr. Enes DumanTüm dünyayı etkisi altına alan ve birçok ülkede ikinci dalganın yaşandığı Koviv-19 salgını İstanbul’da alarma geçildi. Vakalardaki artışa dikkat çeken hekimler, kalabalıktan kaçınılması gerektiğini söyleyerek, bağışıklığın güçlendirilmesi ve hijyene dikkat edilmesi uyarısında bulundu.
#İstanbulKalbin işleyişinde 7/24 kan pompalama sürecinde, sistemin sorunsuz bir şekilde devamlılığı oldukça önemlidir. Maalesef bu durum hep bu şekilde değildir. Dolaşım sisteminde meydana gelen problemler, bu problemlerin altında yatmakta olan sebepler, gen diziliminden yaşam şekline kadar değişkenlik gösterebilmektedir. Peki, dolaşım sistemi nedir? Dolaşım sistemi organları ve hastalıkları nelerdir? İşte, detaylar.
#Dolaşım Sistemi Nedir?Organların anormal gelişmelerinde en sık görülen hastalık doğumsal kalp hastalıklarıdır. Çocuklarda görülen kalp hastalıklarının büyük çoğunluğunu da yine doğumsal kalp hastalıkları oluşturur. Doğumsal-Pediatrik Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Alpay Çeliker, doğumsal kalp hastalıklarının görülme oranının 1000 canlı doğumda 8 civarında olduğunu söylüyor ve bu oran anne veya babada doğumsal kalp hastalığı varsa % 4'e kadar çıkabilir diyor.
#Kalp HastalıklarıŞüphesiz bebeğinizi sağlıklı ve en iyi şekilde dünyaya getirmek için her detaya önem veriyor, aklınıza takılan soruların yanıtlarını bulabilmek için ya uzmana danışıyor ya arkadaş çevrenize soruyor ya da internetin karşısına geçiyorsunuz. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Filiz Candan Topuz, hamilelikte merak edilen 10 soruyu yanıtladı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#Bebek‘Mavi bebek hastalığı’ olarak bilinen ‘fallot tetralojisi’ bebeklerde ciltte morarma ile belirti veren bir kalp hastalığıdır. Sık görülen bu hastalık artık günümüzde yüz güldürücü sonuçlar elde edilen kalp ameliyatları ile tedavi edilebiliyor.
#Mavi Bebek HastalığıDamarlar, görevleri ve özellikleri itibarıyla vücudumuzun en ilginç yapıları arasında yer alıyor. Damarları kanı organlara taşıyan, tüm vücutta kan dolaşımını sağlayan ve bir ağ gibi vücudu saran kanallara benzetebiliriz. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Cem Arıtürk son derece hayati görevleri olan damarlar hakkında 10 önemli bilgiyi paylaştı.
#Damar Hastalıkları