Esenler'de belediye ekipleri pazarlarda Çin kestanesi denetimi yaptı. Ekipler, denetimde şüphelendikleri bir tezgahtan numune aldı. Laboratuvar sonuçları çıkana kadar kestaneler, belediyenin deposunda muhafaza altına alındı. Vatandaşları uyaran Esenler Belediyesi Zabıta Bölge Amiri Savaş Mazlum, "Çin malı kestanelerin özellikle tespit ederken yaptığımız çalışma, büyük iri taneli olması ve fiyatının uygun olması. Fiyatı uygun ve iri taneli olması şüphelerimizi arttırır." dedi.
#KestaneYulaf, anavatanı Güney Avrupa ve Doğu Asya olan oldukça sağlıklı bir tahıl türüdür. Yüksek lif içeriği ve insan sağlığına sonsuz faydaları sebebiyle sıklıkla tüketilen yulaf, yulaf tohumundan elde edilir. Peki yulaf tohumu nasıl ve zaman ekilir? Yulaf tohumu nasıl olur ve nereden alınır? İşte yulaf tohumuyla ilgili merak edilen her şeyi derledik.
O bir yaşayan efsane… Gastronomi dünyasının en zarif beyefendisi, Türkiye’de adını taşıyan tüm yemeklerin kurucu babası; Beyti Güler. Bundan neredeyse 80 yıl önce dört masayla açılan lokanta, bugün adeta bir kebap mabedi haline geldi. Geçen yıl Michelin Rehberi’nin ‘öneri’ listesine giren restoranında Beyti Bey, 95 yaşında hâlâ tüm masaları tek tek ziyaret ediyor. Diyor ki: “Dünyanın her yerinden çok insan tanıdım. Hepsinden bir şeyler almaya, keşfetmeye çalıştım. Ben insan zenginiyim.”
#Beyti GülerGeçtiğimiz günlerde Bilecik Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı’nın sıkı denetimi sonucunda Çin'den ithal edilen ve aslen hayvan yemi olarak kullanılan tonlarca kestane ele geçirildi. İnsanların sağlığını tehlikeye atan ve zehirlenmelere neden olan Çin kestaneleri ile tüketime uygun kestaneler birbirine oldukça benziyor. Peki bu zehirli kestanelerle normal kestaneleri birbirinden ayırt etmek için nelere dikkat etmek gerekiyor? Çin kestaneleri sağlık açısından hangi sorunlara neden oluyor? Gıda Mühendisi Ebru Akdağ ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Aytaç Karadağ ile mercek altına aldık.
#KestaneSiraz balığı; Işınsal yüzgeçliler kategorisinde olup, Cyprinidae ailesine ait bir balık türüdür. Dünya çapına yalnızca Türkiye'de bulunmakta ve endemik bir çeşit olan bir balıktır. Doğal yaşam alanlarının yok olması sebebiyle neslinin tükenmesi söz konusu olduğundan nesli tehlikededir. Doğal yaşam alanı ise tatlı su gölleri olarak belirlenmektedir. Peki siraz balığı nedir, siraz balığı nasıl pişirilir, nasıl temizlenir ve avlanır? Siraz balığının özellikleri ve faydaları nedir detayları ile derledik.
Çocukları barışa uçuran bir tekne, oyuncak şempanzesiyle doğada koşan bir çocuk, sırların peşinde bir dedektif maymun, sınırları zorlamaktan çekinmeyen sanatçıların çocuk halleri... 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda, günün asıl sahipleri için neşe, umut, cesarete ve ilham dolu 12 kitap önerisi...
#23 Nisan Ulusal Egemenlik Ve Çocuk BayramıAntalya Valisi Münir Karaloğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 1 Haziran’dan itibaren birçok yasağın kaldırılacağına ilişkin açıklamaları sonrası sosyal medyadan yaptığı açıklamada, denize girmek ve kıyıdan olta balıkçılığının 1 Haziran’dan itibaren serbest olacağı müjdelerini verdi.
#Münir Karaloğlu‘Türkiye’nin Yakın Tarihinde Hayvanlar’ adlı kitabını yayımlayan ve hayan-insan ilişkisi üzerinden millet, aile, adalet, eşitlik gibi kavramları tartışmaya sosyolog Ozan Zeybek: “Kitabın asıl maksadı, hayvanlarla ilişkimizden yola çıkıp geçmişle gelecek arasında umut veren köprüler kurmak.”
#GazetehaberleriTürkiye'de at yarışçılığı için 9 hipodrom kullanılıyor. Hipodromlarda bulunan at pansiyonlarının yanı sıra çeşitli il ve ilçelerdeki haralarda bakımları yapılan milyon TL'ye kadar çıkan değerdeki safkanlar için yaklaşık 350 bin kişi çalışıyor. En bilinen ve en çok kullanılan hipodromlardan biri olan Veliefendi Hipodromu'nda pistlerin yanı sıra eküri haraları, at pansiyonları, apranti okulu, at hastanesi, rehabilitasyon merkezi ve vatandaşlar için piknik alanı da bulunuyor. Türkiye'deki 9 hipodromda toplam 350 bin kişi çalışıyor bu da yaklaşık 1.5 milyon kişiye aş veriyor. Seyisler, aprantiler, jokeyler, güvenlik elemanları, temizlikçiler, veterinerler, kondisyonerler (kronometre tutanlar), kameraman, fotoğrafçı, elektronikçi derken; nalbanta kadar uzanan yelpazede herkes işlerini büyük bir titizlikle gerçekleştiriyor.
#SafkanlarBu hafta Elazığ’dan İstanbul’a gelen cesur kadınlarla buluştuk. Bir kısmı üniversite mezunu, bir kısmı ise ev kadını. Hepsi çalışmak, bir meslek sahibi olabilmek ve kendi paralarını kazanmak istiyor. 6 Mart’ta başladıkları eğitimleri 6 Mayıs’ta bitecek. Nasıl azimli, nasıl cesur, nasıl heyecanlılar anlatamam... Çalışacakları günü iple çekiyorlar. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın başlattığı bu proje dilerim Anadolu’da yayılır ve daha çok kadınımız iş sahibi olur. Siz de okuyun atları nasıl anne şefkati ile sevdiklerini, nasıl gocunmadan ahır temizlediklerini... İşte Türkiye’nin ilk lisanslı kadın seyisleri...
#Gülben ErgenBu hafta Elazığ’dan İstanbul’a gelen cesur kadınlarla buluştuk. Bir kısmı üniversite mezunu, bir kısmı ise ev kadını. Hepsi çalışmak, bir meslek sahibi olabilmek ve kendi paralarını kazanmak istiyor. 6 Mart’ta başladıkları eğitimleri 6 Mayıs’ta bitecek. Nasıl azimli, nasıl cesur, nasıl heyecanlılar anlatamam... Çalışacakları günü iple çekiyorlar. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın başlattığı bu proje dilerim Anadolu’da yayılır ve daha çok kadınımız iş sahibi olur. Siz de okuyun atları nasıl anne şefkati ile sevdiklerini, nasıl gocunmadan ahır temizlediklerini... İşte Türkiye’nin ilk lisanslı kadın seyisleri...
#Gülben ErgenŞehir yaşamından sıkıldınız ve birçok insan gibi terk-i şehir edip köye veya küçük bir sahil kasabasına yerleşmeyi arzuluyorsunuz. Peki hayatınızı temelden değiştirecek bu göçe gerçekten hazır mısınız? Hayalinizin kâbusa dönmemesi için nereden başlayacağınızı ve hangi adımları atacağınızı bilmenizde fayda var. Bu hayalin kendisini yaşayanlara danıştık. İşte 8 maddede şehirden kaçma rehberi...
#Şehirden Köye TaşınmakTürkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Başkanı İbrahim Yetkin, yaptıkları "Hileli Gıdalar" araştırmasına göre, şekerlemelerin içine domuz jelatini, tekstil boyası ve hayvan yemi katıldığını, kuru üzümleri haşerelerden korumak için kurutulmadan önce mazota batırıldığını bildirdi.
#İbrahim Yetkin- Türkiye havuç üretiminin yaklaşık yüzde 60'ını tek başına karşılayan Konya Kaşınhanı'nda üretim zayiatı kırık havuçlar, yarış atlarına enerji verilmesi için gönderiliyor - Yaklaşık 400 bin ton üretim yapılan Kaşınhanı'nda yüzde 20'lik kısımın oluşturan 80 bin ton kırık havuç, Türkiye'nin çeşitli illerindeki hipodromlarda yarışan atlara enerji kaynağı oluyor