Müteahhitler imaj kaybından rahatsız

Güncelleme Tarihi:

Müteahhitler imaj kaybından rahatsız
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2007 13:31

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, sektörün imaj kaybından rahatsız olduklarını belirterek, “Yurtdışında yaptığımız işler, Başbakanımızdan sade vatandaşımıza kadar herkesin bu imaj kaybının asıl nedenlerini anlamasını sağladı” dedi.

Eren, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen’in sektörün 2006 sonuçları ile 2007 hedeflerini açıkladığı basın toplantısında yaptığı konuşmada, mesleğin Türkiye’deki imajının ne kadar kötü olduğunu herkesin bildiğini belirterek, şöyle konuştu:

“AT YEMİ İLE BARAJ YAPIMINA AYNI YASA”

“Bir hastaneye temizlik malzemesi veya suvari birliğinin atlarına yem temini ile Atatürk Barajı inşaatının aynı ihale kanunu ile ihale edildiği; her isteyenin hatta okuma-yazması bile olmayanların müteahhit olabildiği ülkemizde niteliksiz çoğunluğun ve maalesef gereğini hem aşamasında, hem denetleme aşamasında yapmayan kamu ve yerel yönetimlerin neden olduğu bu imaj kaybının bizleri de ne kadar rahatsız ettiğini tahmin edersiniz. Allahtan uluslar arası seçim, ihale ve denetleme kuralları dahilinde yurtdışında yaptığımız işlerle Türkiye Müteahhitler Birliği üyelerinin başarıları artık Başbakanımızdan sade vatandaşımıza kadar herkesin bu imaj sorununun asıl nedenlerini anlamasını sağlamış bulunuyor.”

Türkiye Müteahhitler Birliği’nin pek çok üyesinin bugüne kadar dünyanın dört kıtasında ve Türkiye’de binlerce proje gerçekleştirdiklerini, yurt dışında sayısız ödüller ve madalyalar aldıklarını anlatan Eren, kişi başına gelirin Türkiye’deki kadar olduğu hiçbir ülkede Türkiye’deki kadar gelişmiş bir müteahhitlik sektörü bulunmadığını ifade etti. Sektörün gücünü devlet desteğinden almadığını vurgulayan Eren, şöyle konuştu:

YURTDIŞI İSTİHDAMI YATIRIM BÜTÇESİ KADAR

“Yurt içinde bir kişilim istihdam yaratmak için yapılması gereken yatırım tutarının ortalama 80 bin dolar olduğu kabulüyle; sektörün yurt dışında istihdam sağladığı 100 bin kişi için gereken kaynak, 2006 konsolide bütçesinde yatırıma ayrılan toplam meblağa eşdeğerdir. Yurtdışında ortalama 500-800 bin kişiye istihdam yarattığımız dikkate alındığında ülkemiz için ne büyük bir sorumluluk taşıdığımızı takdirlerinize sunarım.”

YABANCI İŞÇİYE DÖNÜŞ

Türk işçilerini korumak adına çalışma mevzuatında yapılan değişikliklerin yurtdışında işçi istihdamında taşınamaz maliyetlere neden olduğunu ifade eden Eren, “Rekabet koşullarının da zorlamasıyla yabancı işçi istihdamı artma eğilimindedir” dedi. Yıllık iş hacmi dört yıllık dönemde sekiz kattan fazla artmasına rağmen kar marjları ve yurtdışında istihdam edilen Türk işçi sayısının büyük ölçüde gerilediğini belirten Eren, “İlk 10 aylık dönemde, 1998’de ülkemize getirdiğimiz döviz miktarı 2.3 milyar dolarken 2006’da bu rakam 732 milyon dolar olmuştur. Yurtdışında çalıştırdığımız işçi sayısı en iyimser tahminle yarı yarıya azalmıştır. Bunlar üzerinde hassasiyetle durulması gereken konulardır” diye konuştu.

Son üç yılda Afganistan ve Irak’taki şantiyelerde patron, mühendis, işçi ve şoför olmak üzere 50’ye yakın şehit verdiklerini kaydeden Eren, geçen hafta Irak’ta yaşanan uçak kazası ile 29 kişiyi daha kaybettiklerini belirtti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!